Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość refforma_..

Bóg jest kobietą

Polecane posty

Gość refforma_..

Jaki mężczyzna potrafiłby tak pięknie urządzić świat-chmurki, ptaszki, drzewka... że o wojnach, biedzie i antagonizmach nie wspomnę.

Gość mój facet by mógł
jest wrażliwy i rozumie naturę kobiecą

Gość refforma_..
Chętnie bym Cię zbeształa pro forma :) ale zasadniczo się zgadzam :D

Gość ojjtam oj tam oj tam
jak Bóg nie istnieje to jak wytłumaczyć opętanych ludzi, chodzących po suficie i gadających w 3 językach, których nie znają ? albo jak wytłumaczyć że ojciec pio był w 2 miejscach naraz poza tym Bóg jest miłością. Może o to w tym wszystkim chodzi, o nic więcej i nic mniej

jak człowiek kocha, czuje moc skoro Bóg kocha wszystkich, to jaką on może mieć moc. Na pewno taką jakiej człowiek, niezdolny kochać wszystkich nie ogarnie. Więc skoro nie ogarniemy go mózgiem, to normalne, że wątpimy, ale ja myślę, że jak on nas tak kocha to wynafgrodzi nam to ziemskie życie. Ale tak sie zastanawiam, czy wybaczy ludziom, którzy nie dostrzegają cudu stworzenia i je niszczą

Gość refforma_..
Wręcz przeciwnie, nie besztam nielubianych, co to w ogóle za przyjemność :D. Myślałeś, że jestem zabobonna? off nie doszukuję się niczego nadprzyrodzonego, a już na pewno nie w wojnach, tak się tylko rozmarzyłam...to byłaby idealna robota dla baby :D

Gość Witamiżegnamzarazem
Ludzie ukształtowali świat? A to jest dla mnie pewną nowością. Myślałem, że świat radził sobie i bez ludzi doskonale.

Gość refforma_..
Bóg ukrywa się na yt, ciekawa perspektywa :)

Gość refforma_..
Witamiżegnamzarazem, każda choroba kształtuje organizm, więc i ludzie świat :)

Gość Witamiżegnamzarazem
Ksztłacić, a ukształtować, to dwa inne pojęcią. Nazywasz ludzi chorobą relatywnie do czego?

Mnie się to podoba do tego stopnia, że sama mam ochotę zostać ascetką i poprzez modlitwę przejść na wyższe stany świadomości. Przeżyć ekstazę duchową. Ale nie wiem, czy kierowanie się ciekawością, a nie głębokim powołaniem, także zaowocuje. Najlepszym sprawdzeniem czy jest coś prawdziwe, jest spróbowanie doświadczenia tego.

Gość refforma_..
Witamiżegnamzarazem "Ksztłacić, a ukształtować, to dwa inne pojęcią." oczywiście, źle zrozumiałam :) Nazwałam ludzi chorobą, bo jeśli mowa o kształtowaniu to ludzie zdecydowanie więcej wyrządzają krzywdy niż dobrodziejstw swoim istnieniem. Stąd moje porównanie.

Gość refforma_..
WHO- dokładnie. Zastanawia mnie skąd w ludziach wierzących taka nachalność z "nawracaniem". Ateiści są bardziej tolerancyjni :D.

nie no jasne, masz wolność wyznania natomiast trochę mnie irytuje, gdy szydzi się z katolików nie każdy myli ksenofobię z wyznaniem

"natomiast trochę mnie irytuje, gdy szydzi się z katolików" Jeżeli moje wpisy tak zabrzmiały to informuję, że nie miałem takiego zamiaru. :). Dla mnie możesz wierzyć w co Ci się żywnie podoba. Refformo, "Zastanawia mnie skąd w ludziach wierzących taka nachalność z "nawracaniem". Ateiści są bardziej tolerancyjni . " też mi się tak wydaje. Ale to wynika z ogólnej tendencji, że ludzie prawicowi (więcej wierzących) są mniej tolerancyjni niż lewicowi (więcej niewierzących).

Gość refforma_..
Jeśli chodzi o mnie, to nie szydzę z niczyjej wiary. Sama wiara jest pozytywnym zjawiskiem. W tej chwili mierzi mnie to, że nawet w temacie żartobliwym znajdzie się ktoś "oświecony" z jedynie słusznymi poglądami. Ja nie wchodzę na tematy o Bogu jego wielkości i czcicielach, nie rzucam tam swoich racji, nie nawołuję do zmiany poglądów, odwrotnie dzieje się zawsze. To w pewien sposób uwłacza mojej inteligencji, ja te sprawy mam już dawno przemyślane wielokrotnie i jeśli ktoś myśli, że zmieni je podczas rozmowy na publicznym forum to za kogo się ten KTOŚ uważa?

Gość refforma_..
"też mi się tak wydaje. Ale to wynika z ogólnej tendencji, że ludzie prawicowi (więcej wierzących) są mniej tolerancyjni niż lewicowi (więcej niewierzących)." Nie zgadzam się. Nie rozwinę, bo nie chcę obrazić niczyich uczuć. Wiara to dla niektórych bardzo delikatna sprawa ;)

Gość Witamiżegnamzarazem
Całe szczęście, że ja mam jakieś inne doświadczenia związane z ludzkością, i inny punkt widzenia na nią.

no tak tylko wiara nie jest oparta na argumentach wierzy się lub nie ja w sumie pochodzę z rodziny katolickiej brałam z pełnym przekonaniem ślub kościelny ale od jakiegoś czasu zaczynam wątpić nie w samo istnienie boga ale w jego kościół jestem dzieckiem boga błądzącym we mgle

moje wypowiedzi są bardzo często rozbudowane:) o ile nie uprawiam akurat gry słownej a prowadzę normalną rozmowę