Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość opetana albo mama albo córcia

Moje dziecko przechodzi samą siebie

Polecane posty

Ja jestem ugotowana , mózg mi kipi od natłoku mysli,. Jestem do cholery doswiadczooną matka, moje najmłodsze dziecko to normalnie skaranie za wszytskie zywota swiata, mam jeszcze troje dzieci ktore nigdy w taki harcorowy sposób sie nie zachopwywały, nigdy nie mialam problemow z pozostałymi dziecmi do opanowania ich, zazwyczaj jak było cos nie tak to rozmowa, kara, do pokoiku marsz i jak sie uspokoisz to wyjdź, zawsze sie to sprawdzało, a nie jestem ciumkająca mamcią i konsekwencja u mnie na pierwszym miejscu , a u tej najmłodszej no nikt nie daje sobie z nia rady. Ma 4 lata, jest taka nieznosna, co ona odstawia to świat nie widział , w tym sęk ze ona w histerie nie wpadnie ale w takie nerwy ze jest niebezpieczna ,takze do samej siebie,Dziiasij w sklepie bedąc z ojcem zwaliła z pólki chleb i zaczeła po nim skakac, bo maż jej powiedzial ze idą prosto do domu i na plac zabaw juz nie będa zachodzic :O Mam dzieci 2 nastoletnich i jedno podstawówkowe, są to bardzo chwalone dzieciaki, wzorowe zachowania, udzielaja sie spolecznie, mają szacunek do ludzi. A ta mała cholera ja nie wiem skąd ona taki charakter niegrzeczny czerpie.I ze by nie było, nie rozpuszczalismuy jej NIGDY, mimo ze najmlodsza to nie było reguły, dyscyplina jest trzymana od zawsze przy kazdym dziecku no ale na nią nie ma cholera bata, nic się nie sprawdza,za chwile uspokoi sie i na nowo rozrabia,. Jest strasznie rozgadana i pyskata, na czyjes jedno slowo ona 150 słow,wie ze zostanie ukarana solidnie jak kogos obrazi , wyzwie, a mimo tego i tak to powie lub cos zbroi .Ja nie wiem czy to w powietrzy coś wisi ze takie dzieci nieposluszne sie rodzą? no bo skąd indziej jak to wytlumaczyc ze z latwoscią dawalismy rade sobie z pozostalymi dziecmi, choc nie powiem ze byly super grzeczne, normnalne i narozrabiały i poprzytulały jak to dzieci, ale ta najmlodsza?? jeszcze wypnie jęzoraa stojac w kącie , albo pokaże srodkowy palec,ściagnie portki i wypnie golą pupe jak jest w kącie i mnostwo sytuacji. Napewno to nie jest wina naszego przwyzolenia na jej psoty bo nigdy nie miala pozowlenia na to ,zawsze jest karana za zle zachowania pomimo wylewnych tlumaczen , powscieka sie na kare i co?? za jakis czas replay :o Moj uklad emocjonalny to juz sito, wszystko przez niego wycieka

stosujesz nieskuteczne kary z ktorych nic sobie twoje dziecko nie robi. wymierz skutecznie- schowaj najukochansza zabawke albo cos w tym stylu. moze stanie w kacie wcale nie jest dla niej kara. mala moze byc bardziej niegrzeczna od poprzednich dzieci bo ma lepszych nauczycieli :0

Owszem, charakter częściowo jest wrodzony i jego podstawowy zarys widać właśnie kiedy dziecko jest małe. Potem wychowanie uczy samego dziecka jak nad sobą panować, ale nie licz na to, że upór i temperament jej zmienisz. Wychowanie musisz dostosować do jej charakteru, nie charakter do wychowania.

Gość na imię jej Natanka?
:)

W tym że częsciej odsyłamy ją do pokoiku niz do kąta aby sie wyciszyła i przemyslała sprawe, przemysli, przyjdzie da dziubka, opowie co złego zrobiła, obieca poprawe no ale doslownie nie minie 10 min i znów akcja Kurcze z roku na rok jest coraz gorzej, od malenkiego od kiedy nauczyła sie chodzic to ostro dawała popalicŻeby to ona miala jakies swoje ulubione zabawki a tak to to 30 sek. pobawi sie to co ma pod ręka i łub w kąt, nie ma nawet swojej tej jedynej ulubionej maskotki czy rzeczy, czy książeczki, czy bajki, telewizji raczej nie lubi gladac, dobranocki ją nie jaraja jak ona to mówi I tak co minuta, a to hulajnoge, za kilka minut leci po rower, za minute walnie rower w kąt i leci po rolki, za nastepne 2 minuty nudza jej sie rolki i leci po deskorolke, za kilka minut wchodzi na drzewo,z drzewa zeskakuje, włazi na strych , i ze strychuu na dach domu weszła (dzisiiaj tak zrobila, a bylo mowiione ze jest to bardzi niebezpieczne) jest taka roztrzepana , nie umie sie JEDNA rzecza dłuzej pobawic tylko w przeciagu 10 min. 20 rzeczami sie potrafi znudzic

06.08.2011] 20:38 [zgłoś do usunięcia] na imię jej Natanka? ..NataLka tak?? Ma na imie na "N" ale nie tak jak wymieniłas :)

A musi się jedną rzeczą bawić? Widać ma za dużo energii. Masz niecierpliwe, uparte i ruchliwe dziecko. Nie jestem pewna czy mówienie "przemyśl" to coś da - jeżeli jest cwana (a wygląda na to, że jest) to równie dobrze może tak mówić, żeby wyjść z pokoju. Nie oczekuj od kogoś kto ma przysłowiowe mrówki w tyłku, że usiedzi na jednym miejscu czy zajmie się czymś na dłużej. Może spróbuj jej znaleźć jakieś bardziej kompleksowe zajęcie, coś co przykuje jej uwagę na dłużej?

Gość nina...
może ma adhd? poważnie mówię

Gość nie natalka a natanka
:)

Gość bezsilna_mama
Jak bym czytala o moim synu. Nic nie pomaga. NAjgorsze jest to ze wcale nie slucha. NA ulicy lata jak roztrzepany, jak powiesz stoj to biegnie, jak powiesz biegnij to stoi na srodku drogi, i tak ze wszystkim. Wspolczuje bo sama mam powoli dosc, jestem bezsilna. I tak jak u ciebie zaczelo sie ok. roku. teraz ma trzy a ja mam dosc. Co bedzie dalej? skoro ma 3latka i dak daje w dupe to co bedzie jak bedzie mial np.7. WYKONCZE_ SIE

Gość bcfsr
poczytaj w necie na temat postepowania z dzieciakiem z adhd. Jakiś sport by sie małej przydał do trenowania.

Mysle zeto nie adhd a taki piekielny charakter, i temperament . Na basen nie musi i tak chodzić , ma plaze 2 minuty od domu wiec caly czas siedzi w wodzie a gdy wroci do siebie to i tak nie jest wymęczona Najgorzej jak ktos przyjdzie do nas, ona uwielbia sie popisywac, wrecz salenie uwielbia zwracac na siebie uwage, na srodku pokoju zczyna robic fikołki, salta, popisywac sie, wyglupiac, skakac po kanapie prawei do sufitu , stawac na głowie na fotelu, (ostatnio poleciala prsto na kark i sie jeszce smiala).ja nie pamietam aby ona plakała, fakt baardzo czesto sie wkurza, ale nie ma lez, to dziecko nie ma naprawde łez, nawet jak sie rąbnie porządnie to wiecznie ryjek szczerzy .Ostanio tez brodą poleciala na stól bo sie bujala na krzesle, i język sobie przegryzła, myslicie ze plakała? była u nas sąsiadka i sie mała popisywała, mimo ze miala pyszczek we krwi od przegryzionego języka to szczerzyła ryjek. Ta głupawka u niej jest najgorsza, nie do pochamowania, jak zaczyna świrowac no to trudnio ją uspokoić

Gość mozIllIa fireffox
a nie myslalas zeby spuscic jej porzadny wpierd.o;l poaskiem po doopie??moze to poskutkuje

No czyli ma za dużo energii. Ogranicz trochę cukier (to czasem pomaga) i może zabierz ją na rozmowę, tak dla pewności czy to nie jest ADHD (przemawia za tym najbardziej fakt, że nie potrafi się na niczym skupić dłuższą chwilę).

20:49 [zgłoś do usunięcia] bezsilna_mama Jak bym czytala o moim synu. Nic nie pomaga. NAjgorsze jest to ze wcale nie slucha. NA ulicy lata jak roztrzepany, jak powiesz stoj to biegnie, jak powiesz biegnij to stoi na srodku drogi, i tak ze wszystkim. Wspolczuje bo sama mam powoli dosc, jestem bezsilna. I tak jak u ciebie zaczelo sie ok. roku. teraz ma trzy a ja mam dosc. Co bedzie dalej? skoro ma 3latka i dak daje w d**e to co bedzie jak bedzie mial np.7. WYKONCZE_ SIE No widzisz?!! tylko ze ja juz mam jakis staz matki i to nie paroletni bo dzieci juz nastoletnie i kazdy by mógl powiedziec ze przy pierwszym dziecku mogą byc takie problemy i to jest zrozumiałe (bo skąd swierza matka ma miec doswiadczenie jak sie obchodzic z dzieckiem), a nie przy ktoryms z koleji, , a tu u mnie wlasnie przy OSTATNIM (zdecydowanie ostatnim ) mam bardzo powazny klopot.

Gość poszperaj w necie.
jest taka choroba psychiczna objawiajaca sie dokladnie tak jak opisujesz u corki. moim zdaniem wizyta u psychiatry WSKAZANA. zadna kara i wpierdol nie pomoga. kiedys czytalam o tej chorobie, ale nie pamietam nazwy. szczerze wspolczuje i zycze sily. przyda Ci sie!

Gość bezsilna_mama
mnie tez mowili ze albo adhd albo moje dziecko jest bardzo inteligentne i dlatego sie buntuje. Moje dziecko umie 3 jezyki biegle i jeden ktorego sie uczy. Polski,jezyk ojca,niemiecki- Bo mieszkamy w Austrii , i do tego angielski w przedszkolu. Do tego zna kolory liczy do 20 w kazdym z 4 jezykow, i umie kilkanascie literek juz. Uczy sie sam od siebie. Wszyscy mowia mi ze moje dziecko jest inteligetne i ma taki zasob slownictwa ze szok. Maly dyplomata. No ale pisze to poniewaz mi mowia ze takie dzieci buntuja sie dlatego ze maja za niski poziom edukacji. Oni w przedszkolu ucza sie tego co 3latki a ze Tomek juz to wszystko umie, zaczyna broic po prostu z nudow. A pozniej z przyzwyczajenia robi to takze w domu. Tak mi powiedziala przedszkolanka i kiilka innych osob. Zastanawiam sie czy to to,adhd, czy poprostu jak sie wyrazilas PIEKIELNY CHARAKTER?

Gość ttrrrtgg
bezsilna mamama to przeeciez syna mozesz przeeciesc do starszakow o rok wyzej lub on dwa!! ja ze swoja corka tak zrobilam, mimo ze miala 3 latka, po jakims czasie ja przenioslam do grupy 4,5 ( cztero i pół) latkow, to nie ejst zaden problem Autorko mala jest poprostu taka zywa, i zande lanie jej nie pomoze jak ktos tu radzi, ale nie mozesz udawac ze nie widzisz jej wybrykow, duuzo rozmawiaj z nią

Gość bezsilna_mama
On chodzi do prywatnego przedszkola gdzie jest tylko jedna grpa 20-osobowa. Sa to tylko 3-4 latki

Gość bezsilna_mama
Nie straszcie:(

mizilla zapraszam do mnie, oczy by ci wyszły jak by to na moją podziałało a raczej na jak "długo", zmartretowac bys musiał kompletnie dziecko a nic bys nie wskórał

a może ma ADHD? chociaż Zawadzka radzi, że gdy dziecko wpada w histerię, żeby w ogóle nie zwracać na nie uwagi, bo ono specjalnie odstawia teatr..

Gość hjghhbghgghaz
Wszystko ładnie tylko skąd twoje dziecko ma takie wzorce jak pokazywanie palca,języka czy pupy? Skąd zna takie zachowania, przecież się takie nie urodziło????

Gość moglo widziec np w tv
a robi tk bo doskonale wie ze tak nie nalezy robic. lubi szokowac

Ona nie wpada w histerie ale nerwy i agresjie, lecz to nie jest nic z histeri Do..hjghhbghgghaz " niestety dziecko ma kontakt z rówiesnikami starszymi bądź młodszymi, widzi ajk sie dzieci na pplacu zabaw zachowują, w sklepie jak sie zachowują, w kinie , codziennosc niestety , otacza sie wsrod ludzi, i małpuje brzydkie zachowania i slowa, zwlaszcza jak czesto pijaki lub nie tylko klna na cały glos do siebie na ulicy , ona to slyszy, i inne dzieci tez czesto przeklinają co ja sama mge dostrzec gdy jestem w sklpei lub na placu zabaw z córką Mała widziala jak jakis chlopczyk w piaskownicy pokazal swojej mamie goly tyłek i ona tez tp zaczeła robic, i tak ze wszystkim małpuje od innych

Gość errttffgffg
przylej jej razd,drugi i zobaczysz natychmiastowa poprawę !!!!!!!!!