Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krychu__m

Jaką podłogę wolicie

Polecane posty

Gość krychu__m

Powiedzcie jaką podłogę i gdzie wolicie, parkiet, płytki cz może jakąś inną ?

Gość carmencarmen
też jestem tego zdania, panele to porażka, a płytki w salonie czy sypialni mi jakoś nie pasują :O najlepsza jest podłoga z desek

jak ktoś lubi skrzypiące podłogi - to faktycznie, tylko deski :) jeśli lubi mieć cicho w domu i nie słyszeć, że w środku nocy ktoś idzie zrobić siku, to lepiej jednak panele istnieją bardzo dobre panele, droższe od litego drewna, a posiadające zalety deski, czyli np. brak skrzypienia czy łatwość układania w Polsce są dostępne tego rodzaju panele, to deska barlinecka - składają się z kilku cienkich warstw drewna i można je cyklinować płytki wyglądają dobrze w prosektorium, ale w salonie to juz niekoniecznie

Gość anna.kallia
ja mam deskę barlinecką i jestem mega zadowolony. Mogłem wybrać tańsze panele, ale wolę drewno.No i bardzo ładnie się prezentuje.

Zależy w jakim pomieszczeniu (czy to sypialnia, czy salon). Mi osobiście bardzo podoba się podłoga z żywicy ;)

Gość mam deski
dębowe i nic mi nie skrzypi

Gość wygodny
Tylko i wyłącznie naturalne drewno. Piękna naturalna podłoga pasuje wszędzie, nawet w łazience. Jest łatwa w utrzymaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Ponadto mój producent dał 20 lat gwarancji na podłogę ( Barlinek), idealnie.

Gość parkiet
bukowy lub dębowy

na dole czyli kuchnia, jadalnia, salon, lazienka, korytarz: plytki (prawdziwa hiszpanska porcelanosa), gora: sypialnie panele, docelowo parkiet debowy.

Gość jupaszek
gumolit albo linoleum, łatwo zmyć i pięknie wygląda :) i gdy tylko się znudzi, to można zamienić ten z pokoju na ten z kuchni

Zdecydowanie podłogi z naturalnego drewna. Są piękne, eleganckie, ponadczasowe, nie wychodzą z mody, są naturalne, oddychają, a przy tym dają możliwość renowacji nawet ze zmianą koloru... Poza tym są ciepłe i ciche, najlepiej sprawdzają się w naszym klimacie. Jeśli komuś zależy na ogrzewaniu podłogowym, to doskonałym rozwiązaniem są deski warstwowe, które zapewnią nam komfort użytkowania przez cały rok.

Gość kater
Przez cały rok ? Mi wydaje sie że podłogi wykonane z naturalnego, solidnego drewna są w stanie wytrzymać znacznie dłużej. Przykładowo Barlinek daje aż 25 lat gwarancji na swoje podłogi.

Gość soner
Ja w domu mam podłogę drewnianą z barlinka i jestem bardzo zadowolony.

Gość a ja mam tanie panele
i jestem mega zadowolona, maja już 15 lat a wygladaja jak nowe

Gość a ja mam tanie panele
panele są w pokojach, które nazywacie salonem, sypialnią, gabinetem itp. :P kafelki są w pozostałych pomieszczeniach ( tez nie były drogie)

Gość hdd
Drzewo tylko drzewo. Jak kogoś stać na naturalną deskę, to polecam. U mojej babci deski leżą już kiladziesiąt lat i nic nie skrzypi. Podłoga jest piękna, taka sama jak byłam dzieckiem, a jestem po 40:). W kuchni naturalny kamień. Te podłogi przeżyją dom o ludziach nie wspomnę.

Gość oMarika
No pewnie że kamień i drewno są najlepsze ale nie każdego stać. Przeciwko gresom nic nie mam (szczególnie jednolitym kolorystycznie) natomiast laminaty to tandeta jednak.

Też jestem zdecydowaną zwolenniczką naturalnych materiałów, bo nie dość, że pięknie wyglądają, to szlachetnie się starzeją i nabierają z czasem charakteru. Zarówno drewno jak i kamień występują w tańszych i droższych wariantach, jak np. deska lita i warstwowa oraz slaby i płytki kamienne. Jeśli dobrze poszukamy, to okazuje się, że naturalne materiały możemy mieć w cenie tych droższych laminatów...

Gość Lysykiepol
Panele, zawsze mozna szybko rozebrac i wymienic na nowe, parkiet jak zczernieje po 20 latach to zadna cykliniarka nie sa rady

Nawet parkiet po 20 latach da się pięknie wycyklinować... Poza tym jak kładziesz parkiet czy deski to nie czekasz aż Ci zczernieją, tylko dbasz o nie używając odpowiednich środków do czyszczenia, a cyklinować powinno się max. po 10 latach, co i tak się bardzo opłaca. Teraz można to zrobić bezpyłowo. Ale wizualnie drewno daje nieporównywalnie lepsze efekty niż te wszystkie laminaty i jest dużo przyjemniejsze (cieplejsze, cichsze) w użytkowaniu.

Gość oMarika
No tak jeżeli się nie dba w ogóle o podłogę to zczernieje ale wystarczy ją czyścić i faktycznie warto wycyklinować i polakierować/olejować po jakimś czasie żeby odświeżyć.

Drewniane podłogi są piękne, więc warto o nie dbać. Co do laminatów i ich wymiany to wątpię, żeby ludzie zmieniali je co parę lat, zwykle jednak wymieniają je dopiero jak się mocno zużyją... z tym też jest trochę zachodu. Jeśli to możliwe, to lepiej raz zainwestować w drewno, które posłuży nam długie lata, a przy tym jest naturalnie piękne i nie wychodzi z mody.

Gość na jjjak
Ja mam wszędzie deskę barlinecką. Płytki tylko w łazience i przedpokoju. Nie zniosłabym wszędzie płytek, bez ogrzewania podłogowego. A my mamy ogrzewanie nadmuchowe. W łazience tylko podłogowe i w przedpokoju właśnie i tam kafle toleruję.

Nawet przy ogrzewaniu podłogowym nie wyobrażam sobie płytek w całym domu! W okresie przejściowym, kiedy już przestajemy grzać będziemy mieć nieprzyjemnie zimną podłogę, w lato też nie zawsze jest aż tak ciepło... płytki sprawdzają się w ciepłym klimacie, jak na Polskę zdecydowanie za zimne.

Gość an_tonii
Gatunek zastosowanego na podłodze drewna decyduje o jej wytrzymałości. Najtwardsze jest drewno egzotyczne, np. jatoba (niemal dwa razy twardsza od dębu!), sukupira czy merbau. Niestety - takie podłogi należą do najdroższych. Wśród krajowych gatunków prym wiedzie jesion, nieco twardszy od dębu. Najmniej wytrzymała (i najtańsza) jest sosna. W internetowym sklepie http://www.parkiet.pl/ znajdziecie róznego rodzaju podłogi w rozsądnych cenach, ja zamawiałem u nich deski wraz z montażem i nie mam do czego się przyczepić!

Gość gość
Drewniana podłoga rządzi. Bezsprzecznie. Ja swoją zakupiłem w Siekierkach i to był chyba najlepszy zakup do mojego domu :)