Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosia_sch

Ubezpieczenie dla studenta

Polecane posty

Gość gosia_sch

Witam Mam 21 lat i jestem studentka. mój tata pracuje za granica (szwecja) moja mama aktualnie dołącza do niego. Jestem ubezpieczona u mamy w książeczce zus tej dla bezrobotnych. jednak przyjeżdżanie po ten głupi stempelek jest bardzo niewygodne. Czy macie jakieś pojecie jak mogę się ubezpieczyć by nie mieć problemów u lekarzy i w szpitalach i w ogóle..

Gość madperol
jestes studentka dzienna?

Gość gosia_sch
przepraszam, jeżeli wybrałam zły dział do wrzucenia mojego pytania

Gość gosia_sch
tak, teraz bedzie II rok pedagogiki

Gość madperol
nie ale zaoczni moga sie zarejestrowac w urzedzie pracy i maja wtedy ubezpieczenie ;)

Gość gosia_sch
a dzienni. mam niby to szkolne ubezpieczenia, ale to sie liczy od wypadków w szkole prawda?

Gość ubierz się ciepło offerma
szkoda Ci zapłacić 60 zł na rok i mieć spokój? :D

Gość gosia_sch
nie nie szkoda wlasnie dlatego sie pytam jakie mam opcje. nie wiem co obejmuje ubezpieczenie szkolne. chce byc ubezpieczona normalnie i nie miec problemow dlatego pytam sie o rade

Gość madperol
Każdy student podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego wynika to z przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.). Przepisy wskazują również wyraźnie kolejność przejmowania obowiązku zgłoszenia do systemu opieki zdrowotnej. dlugo nic i ... Studenta, który ukończył 26 rok życia lub nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu, do ubezpieczenia zgłasza uczelnia, w której się uczy. O to, żeby uczelnia zgłosiła studenta do ubezpieczenia w NFZ, występuje sam zainteresowany. Zgłoszenia musi dokonać po immatrykulacji i złożeniu przez studenta oświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu (np. umowa o pracę, umowa zlecenia lub jako współmałżonek osoby ubezpieczonej). Dotyczy to wszystkich typów uczelni i trybów studiowania, czyli także np. uczelni prywatnych, studiów zaocznych itp. WAL WIEC DO UCZELNI I SIE ZAPYTAJ CO I JAK ;)

Gość gosia_sch
ja tam wyczytałam również ze mogę mieć takie ubezp. jeżeli nie jestem na utrzymaniu rodziców, ale w gruncie rzeczy jestem ale walne do dziekanatu jak wrócę i się dowiem czegoś może