Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość male piwko

watroba a alkohol / otylosc a alkohol

Polecane posty

a i jeszcze jedno, watroba to jeden z nieliczych organow, ktory sie NIE REGENERUJE ! Jak raz uszkodzisz watrobe to masz problem na cale zycie.

powiem wam co powiedział mój eks - niepijący alkoholik - to, ze sie nie pije wódki NIE MAZNACZENIA, pije się to co sie lubi, no chyba, ze nie ma tego co się lubi wtedy to i wódka poleci :) - na piwo nie ma się ochoty, piwa sie potrzebuje - piwo nie jest usypiaczem, piwo sprawia, że organizm przyzwyczajony do alkoholu wybija się z rytmu i nie da rady zasnąć (efekt odstawienia) Mówiłam mu to samo jak byliśmy razem to nie wierzył, uwierzył jak poszedł na terapię ;) Teraz mówi, że smak piwa mu... nie pasuje ;) A kiedyś tak bardzo kochał "smak" piwa

Gość male piwko
do was wszystkich - Czy Twoj maz ma problemy zrowotne? Piwo odstawilam wczoraj, nie na zawsze ale na jakis czas. Nie chce chorowac, zle sie czuc. Myslalam, ze watroba sie regeneruje a ktos powyzej pisze, ze nie.

on po prostu jest alkoholikiem leczącym się. Pił podobnie jak ty, wieczorami. Nie wiem jak u Ciebie weekendy wyglądają, ale on pił cały dzień. Jak rzucił picie to schudł i nieco lepiej wygląda.

każdy alkohol wpływa na wątrobę. Jeśli pijesz pio codziennie, to twoja wątroba codziennie musi z tym alkoholem walczyć. Po jakimś czasie, w zależności od organizmu, wątroba wysiada. Najlepiej zrobić testy wątrobowe i ograniczyć piwo. Bo codzienne picie piwa ani nie jest zdrowe, a może prowadzić do alkoholizmu.

Gość male piwko
do was wszystkich - ciesze sie, ze jemu sie udalo. U mnie weekendy wygladaja tak jak normalny dzien czyli piwo wieczorem. Oczywiscie, ze czasami wygladaja inaczej (wyjscia do znajomych itd. czy jakas impreza) ale jest to okazjonalne. Zycze powodzenia! Moj tez pije piwo tylko on inaczej - w tygodniu piwo lub dwa wieczorem a w weekendy morze piwa. Je wyglada normalnie tzn. jest szczuply, zadnych dolegliwosci nie ma. Wszystkiego dobrego dla Ciebie i meza.

Gość male piwko
wiejskie a miejskie - dzieki, testy zrobie. Piwo odstawilam wczoraj nie wiem na jak dlugo...

Gość kifflee
Panowie i drogie panie już tłumacze.Sprawa jest skomplikowana.W moim przypadku bylo to tak.Od 15 lat piłem piwo,poprostu piwosz z krwi i kości ,inny alkohol nie wódka mnie obrzydzała a wino nie smakowało.Piwo uwielbiam,traktowałem je jako napój.Niestety wizyta u lekarza zakładowego i badanie krwi,wyniki wątrobowe przekroczone 5,10 a nawet 20 razy a ja czułem się świetnie byłem w szoku.Potem usg i strach lecz wątroba nie powiększona jedynie początki zapalenia.Leki,ostropest i 4 miesiące odmawiania sobie przyjemności,wyniki wróciły do normy.Teraz odpowiem na pytanie wszystkiemu winne są geny i możliwości organizmu na pozbycie się toksyn,etanol,amoniak itp.To wpływa na uszkodzenie wątroby ja piłem 15 lat i minimum te 4 piwa po pracy a niektóry wypije dwa lub 3 codziennie przez rok i może doprowadzić do marskości a u mnie skończyło się tylko na zapaleniu.Oczywiście nie zrezygnowałem z piwka lecz teraz nie pije codziennie minimalna przerwa to 3 dni i nie wymyśliłem tego sam tylko tyle potrzebuje wątroba żeby oczyścić siebie i organizm po spożyciu alkoholu tak twierdzą brytyjscy lekarze.Pozdrawiam a i jeszcze jedno próby wątrobowe te które świadczą o uszkodzeniu alkoholowym to ASPAT,ALAT i GGTP można je zrobić bez skierowania i kosztują grosze ja płaciłem17 złotych i robie je profilaktycznie co pół roku.Dużo zdrówka :)