Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczepan

pies stróżujący

Polecane posty

Gość szczepan

Witam wszystkich. Chciałbym dowiedzieć się jaki pies nadaję się najlepiej na psa stróżującego.Mam małe gospodarstwo przy lesie i wielki problem z lisami i dzikimi psami które zagryzają moje zwierzęta proszę o propozycje.Od razu wspomnę że nie interesuje mnie owczarek niemiecki miałem i sie nie sprawdził gdy dzikie psy mnie napadły w lesie poprostu uciekł potrzebuję psa odwaznego który nie stchórzy jak zobaczy z 3 psy i je poprostu dorwie musi nadawac się do budy

Gość ahoj ahoj
poradzilabym ci dobra rase, ale skoro mowisz o budzie... to chyba nie potrafisz zapewnic dobrych warunkow takiemu psu🖐️

nie wiem jakiego psa Ci poradzić ale ja mam zwykłego kundelka i kiedy ktoś obcy się zbliża ucieka za mnie i dopiero szczeka:D:D ale jest milutki i nie zamieniłabym go na innego

Przede wszystkim - jakie masz doświadczenie w prowadzeniu psów? Są rasy które się nadają jednak wymagają doświadczonej, stanowczej ręki bo są trudne do ułożenia a jak to one przejmą pałeczkę w przewodniczeniu ''stada'' czyli z Tobą włącznie to może być niebezpiecznie..... Doświadczenie i warunki jakie jesteś w stanie zapewnić - finansowe również. Ile chcesz przeznaczyć na zakup psa bo pies bez rodowodu będzie kundelkiem, psem w typie i nawet jeśli wyglądem będzie łudząco przypominał daną rasę może nie mieć wszystkich jej przypisanych cech m.in. właśnie popędu do obrony itd. a najlepiej jak już kupić to dwa lub trzy. Sam fakt, że jest ich więcej może już odstraszyć inne psy czy zwierzęta.

Najlepiej o autorze świadczy to, że chciałby aby Jego pies dorwał inne i zapewne skończył ich wędrówki. Człowiek, który chce żeby jego zwierzę zabijało pobratymców nie powinien mieć psa. Kup sobie alarm, a zwierzęta gospodarskie odpowiednio zabezpieczaj. A do wszystkich doradzaczy...cokolwiek doradzicie będzie trzymane na łańcuchu

On nie napisał nic o łańcuchu... a są rasy które właśnie do tego zostały stworzone, do życia na zewnątrz i do obrony gospodarstwa... wielu z Was tego nie wie, bo po prostu w dzisiejszych czasach dla większości pies = kanapowiec tylko i wyłącznie, wielu zapomniało o użytkowości poszczególnych ras i funkcji przez nie wykonywanych. Nikt mi nie wmówi, że chciałby trzymać jużaka, file czy owczarka podhalańskiego w mieszkaniu...

Nie jesteś tutaj jedyną osobą mającą psy i wiedzę o nich. Ale autor wyraźnie napisał, że jego pies miałby dorwać inne. Może dla niektórych miłośników pies bezdomny nadaje się tylko do odstrzału, ale dla mnie nie. Ma takie same prawa jak inne.

Napisałam tylko na temat łańcucha... a wydaje mi się że nie do końca zrozumiałaś sens wypowiedzi autora, albo to ja nie zrozumiałam. Napisał, że owczarek w przypadku zagrożenia uciekł, a on chce psa który je ''dorwie'' czyli myślę, że miał na myśli postawę obronną psa w sytuacji zagrożenia i podjęcie się do ewentualnej walki kiedy zaistnieje potrzeba. Bo żaden pies zrównoważony psychicznie nie zaatakuje sam z siebie, musi powstać pewne zagrożenie np. na jego własnym terenie.

a no i co jest jeszcze ważne to fakt, że nawet pies który większość doby spędza na zewnątrz musi mieć możliwość wejścia do domu kiedy ma na to ochotę i kontaktu z domownikami, musi mieć z nimi stały kontakt tak więc zabranianie/uczenie psa od małego ''zakazu'' wstępu tam gdzie żyją domownicy źle wpłynie na jego psychikę. Pies to zwierze stadne i musi mieć kontakt stały ze wszystkimi domownikami, nie może być odosobniony, no ale myślę, że każdy kto posiada podstawową wiedzę o tym doskonale wie.

Słowo "dorwać" nie oznacza postawy obronnej tylko atak. A stosunek do psów większości społeczeństwa jest taki, że są miliony niegdyś chcianych piesków w schroniskach. A część tych byłych kanapowców pałęta się teraz po lasach w okolicy gospodarstwa autora. I rzeczywiście coraz więcej osób wie jak się psem właściwie zająć i jakie ma on potrzeby. Ale to tak naprawdę tylko niewieki ułamek

No niestety taka jest prawda a winni są tylko i wyłącznie nieodpowiedzialni ludzie którzy zdecydowali się na psa. Najczęściej jest tak, że ludzie kupili psa którego rasa (o ile był rasowy) nie pasowała do ich trybu życia np. kupić charta do mieszkania :o albo kupili psa np. z giełdy czy wzięli z niewiadomego źródła i pies okazał się ''trudnym przypadkiem'' no a właściciele niedoświadczeni nie poradzili sobie z jego powiedzmy charakterkiem. No i oczywiście ja nie uważam absolutnie, że psy bezdomne należy powybijać, wręcz przeciwnie należy z tym zrobić porządek owszem ale nie w taki sposób... najlepszym rozwiązaniem jest zapobiegać u źródła niestety w Polsce jeszcze wielu ludzi na słowa ''sterylizacja'' i ''nie dopuszczajcie swoich psów dla kaprysu" reagują wręcz agresywnie i są oburzeni....

Gość autorze polecam tobie
owczara kaukaskiego, tyle że on ma bardzo trudny harakter i nie nadaje sie na łancuch. Dorwie każego, który się zbliży do jego owieczek :D ten pies nie da sobie nasrać do kaszy

Gość plastik fantastik
owczarek niemiecki najlepsza rasa posługiwali się nimi Niemcy w 2 wojnie św

Owczarek niemiecki się nie nadaje na stróża gospodarstwa domowego. Nawet samym wyglądem nie wzbudza respektu jakiegokolwiek.