Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Marry Janne

Wiara jest oznaka slabosci czlowieka - powinna byc leczona

Polecane posty

dlaczego majać wolną wolę - żadne inne stworzenie jej nie ma - dlaczego ludzie wybierają źle a później zgłaszają pretensje do Boga ?;)

Gość Numenorejczyk
Jeden Anioł zbuntował się przeciwko bogu, chciałbyć taki jak on ( i rzeczywiście jest bogiem na ziemii) miał wolną wolę którą obrócił przeciwko bogu, narodziła się w nim chciwość

Gość ertes
ja dopuszczam istnienie boga , ale nie jestem człowiekiem wierzącym bo wydaje mi sie ze bog jes zły t jak hitler . I tylko świr wierzy w zło . A dla mnie bog to zrodło wszelkiego zła ..

Gość tool
a dlaczego myślicie ze nasz system wartosci jestym jednym prawdziwym?jak zabijesz swinie to z twojej perspektywy jest ok,ale ze swini niekoniecznie.

Gość Numenorejczyk
Wtedy to Anioł ten został nazwany Szatanem, w bibli jest również nazywany: Smokiem, pradawnym wężem, ryczącym lwem, diabłem, Bogiem tego systemu rzeczy.

Gość ertes
ja jednak zostane przy ateizmie . Bo nawet jesli bog istnieje to dla mnie jest psycholem . A ja nie chce miec z kims takim nic wspólnego .. ( trzesienie ziemi Haiti i inne akcje to pewnie też jego działanie )

Gość ertes
nie bede popierał kogos kto zabił wiecej ludzi niz hitler .. Liczac na zbawienie popieram zbrodniarza .. Wole isc do piekła , ale nie popierac jego działań ..

Gość Numenorejczyk
Jak już wiemy jest to Anioł a więc posiada wielką moc, jest potężny potrafi się materializować w każde ciało. Bóg stworzył adama i ewę jako osoby doskonałe z wolną wolą. Bóg ostrzegł ich również że owocu z jednego drzewa tylko jeść nie mogę jest to drzewo zycia. Wymagał szacunku i posłuszeństwa jaednak stało się inaczej... Szatan pod postanią węża skusił ewę powiedział że stanie się podobna do boha jeśli zje owoc. Będzie znała dobro i zło, i z pewnościa nie umrze. A wieć tu szatan skłamał

Gość Numenorejczyk
3 Awąż był najostrożniejszy ze wszystkich dzikich zwierząt polnych, które uczynił Jehowa Bóg. Odezwał się więc do niewiasty: „Czy Bóg rzeczywiście powiedział, iż nie zkażdego drzewa ogrodu wolno wam jeść? 2Na to niewiasta rzekła do węża: „Zowocu drzew ogrodu jeść możemy. 3Ale jeśli chodzi ojedzenie zowocu drzewa, które jest wśrodku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam zniego jeść ani nie wolno wam się go dotknąć, żebyście nie umarli. 4Wtedy wąż rzekł do niewiasty: „Zcałą pewnością nie umrzecie. 5Gdyż Bóg wie, że wtym samym dniu, wktórym zniego zjecie, wasze oczy na pewno się otworzą ina pewno staniecie się podobni do Boga, będziecie znali dobro izło.

Gość Numenorejczyk
Niewiasta zatem zobaczyła, że drzewo to jest dobre, by mieć zniego pokarm, iże jest czymś upragnionym dla oczu tak, to drzewo miało ponętny wygląd. Wzięła więc jego owoc izaczęła jeść. Potem dała też trochę swemu mężowi, gdy był znią, ion go jadł. 7Wtedy im obojgu otworzyły się oczy izaczęli sobie uświadamiać, że są nadzy. Toteż pozszywali liście figowe isporządzili sobie okrycia bioder.

Gość Numenorejczyk
Później usłyszeli głos Jehowy Boga, chodzącego po ogrodzie owietrznej porze dnia, imężczyzna oraz jego żona ukryli się przed obliczem Jehowy Boga wśród drzew ogrodu. 9AJehowa Bóg wołał na mężczyznę imówił do niego: „Gdzie jesteś? 10Wkońcu ten rzekł: „Usłyszałem twój głos wogrodzie, lecz się zląkłem, gdyż byłem nagi idlatego się ukryłem. 11Na to on rzekł: „Kto ci powiedział, że jesteś nagi? Czyżbyś zjadł zdrzewa, zktórego ci zakazałem jeść? 12Amężczyzna odezwał się: „Niewiasta, którą dałeś, by była ze mną ona dała mi owoc zdrzewa idlatego jadłem. 13Wtedy Jehowa Bóg rzekł do niewiasty: „Cóżeś to uczyniła? Niewiasta odpowiedziała: „Wąż ten mnie zwiódł, więc jadłam.

Gość Twoja maleńka
Ertes: Każdy może wyobrażać sobie Boga inaczej. Ja wyobrażam sobie Boga tak jakby to miałbyć komputer. KOMPUTER MATKA który posiada wszystkie dane. W tych danych skumulowana jest cała wiedza. KOMPUTER MATKA czyli BÓG różni się tym od zwykłego komp że potrafi samoistnie tworzyć. Do tego tworzenia używa pierwiastków. Wiara to nie jest tylko efekt słabej psychiki to jest coś co łączy każdego człowieka z Bogiem tak jak np tel kom z siecią Era

Gość Numenorejczyk
i tu wystepuje w bIbli pierwsze prorocto IJehowa Bóg przemówił do węża: „Ponieważ to uczyniłeś, jesteś przeklęty wśród wszelkich zwierząt domowych iwśród wszelkich dzikich zwierząt polnych. Na brzuchu będziesz się poruszał iproch będziesz jadł przez wszystkie dni swego życia. 15Ija wprowadzę nieprzyjaźń między ciebie aniewiastę imiędzy twoje potomstwo ajej potomstwo. On rozgniecie ci głowę, aty rozgnieciesz mu piętę.

Gość kinkyyyy rinkyyy
strasznie wkurzaja mnie ludzie tacy jak autorka nie wierzysz w życie pośmiertne, nie wierzysz w miłość - ok, masz prawo ale nie masz prawa nazywać ludzi w to wierzących chorymi(w każdym razie dopóki każda sprawa na ziemi nie zostanie wyjaśniona) czasem mam wrazenie że ci którzy nie widza sensu życia lub im na nim pozornie nie zalezy próbują innym odebrać wiarę w różne rzeczy tylko po to żeby tamci utraciwszy wiarę w coś z czym się utożsamiali - poczucli się również tak beznadziejnie i bezsilnie jak ci pierwsi a skoro ty nie wierzysz w nic to zapewne liczy się dla ciebie tylko to żeby życie przeżyc szczęśliwie, prawda? więc dlaczego nie rozumiesz że ktoś jest szczęśliwy wierząc w coś i mając takie a nie inne przekonania? jak ktoś zaczyna w coś wątpić i poczuje że wiara w daną rzecz nie jest dla niego to sam zacznie szukać i czytać, ale takie ''oświecanie'' jest beznadziejne, bezsensowne i przynosi odwrotny skutek poza tym zapomnieliście chyba że nauka może udowodnić tylko to co materialne, a wymienione wierzenia opierają się z założenia na czymś NIEMATERIALNYM, więc nawet jeżeli bóg, reinkarnacja czy miłość istnieje to i tak nie da się tego w żaden namacalny sposób udowodnić ale zauważyłam że ludzie wierzący tylko w naukę wyjątkowo uwielbiają pastwić się nad innymi - zazdrość że inni są szczęśliwi i znaleźli sens życia w przeciwieństwie do tych którzy we wszystkim widzą tylko wytwór ewolucji i matematykę ? bo nie rozumiem, ale widocznie musi niektórych to boleć skoro zakładają takie tematy

boli ich to ze nie wiedza o co biega wiec cale zycie jest do dupy niezaleznie jak sie je przezywa

Gość frggthyjhuyj
''Bog istnieje, tylko jest maly problem'' jaki problem? mógłbyś rozwinąć

logika i rozum to nie przypadek pomysl poskladaj a znajdziesz Boga przd nosem

Gość 3ds
a bog i megalomania biskupów ? swiebodzinskich //?

Gość BogaMaSięWsercu:-)
Śp. profesor Religa też twierdził do końca swojego życia, że Bóg nie istnieje;-) Ale ja mam nadzieję, że jest w tym momencie pozytywnie rozczarowany:-)

Gość frggthyjhuyj
bog jest wlasnie nie logiczny

" BogaMaSięWsercu:-) Śp. profesor Religa też twierdził do końca swojego życia, że Bóg nie istnieje Ale ja mam nadzieję, że jest w tym momencie pozytywnie rozczarowany" Ale modlił się do swojego boga z tytoniu:P.

Gość plastik fantastik
ŁOPATA ARCHEOLOGA POTWIERDZA BIBLIĘ A. Hetyci wskrzeszeni z zapomnienia Biblia wspomina o Hetytach ponad czterdzieści razy i porównuje ich potęgę z potęgą Egiptu. Jednak do roku 1860 sprawozdanie biblijne było jedynym znanym świadectwem wielkości Hetytów. Klasyczne źródła historyczne nic o nich nie wspominały. Ich nieobecność w historii wydawała się tak pewna, iż jeszcze nieco ponad 150 lat temu niektórzy krytycy Biblii śmiało twierdzili, że Hetyci nigdy nie istnieli. Jednak dzięki egipskim i babilońskim inskrypcjom, a zwłaszcza niedawnym odkryciom w ruinach hetyckich miast w Azji Mniejszej, to nieznane dotąd imperium zostało wskrzeszone z zapomnienia. Wiele hetyckich miast zostało odkrytych od roku 1892, kiedy dr A. H. Sayce opublikował swoją rewolucyjną książkę zatytułowaną "The Hittites - The Story of a Forgotten Empire". Dr O. R. Gurney, w swojej książce "The Hittites", wydanej po raz pierwszy w roku 1952, podaje barwny i szczegółowy opis odkrywania historii tego starożytnego narodu. Odkryto tak wiele hetyckich inskrypcji, iż w samym tylko Muzeum Brytyjskim znajduje się około 20 tys. hetyckich tabliczek! Okrycia te świadczą, że Hetyci byli jednym z najpotężniejszych imperiów starożytności, panowali nad większą częścią Azji Mniejszej i Syrią, zaś potęgą równali się z Asyrią i Egiptem - dokładnie tak, jak to sprawozdaje Biblia! B. Zdumiewające wyjaśnienie i potwierdzenie Księgi Daniela Wiele cegieł wydobytych z ruin starożytnego Babilonu jest opatrzonych inicjałami Nebukadnesara, co przywodzi na pamięć chełpliwe oświadczenie potężnego króla, wodza i budowniczego: "Czy to nie jest ów wielki Babilon, który zbudowałem na siedzibę króla dzięki potężnej mojej mocy i dla uświetnienia mojej wspaniałości?" (Dan. 4,27). Asyryjskie inskrypcje z epoki bezpośrednio poprzedzającej czasy Daniela, dowodzą, że "piec ognisty" i "lwia jama" były powszechnie stosowanymi formami kary dla buntowników (Dan. rozdz. 3; 6). Odkrycie słynnego cylindra Nabonida w Ur w roku 1854, a następnie podobne odkrycia, pozwoliły ustalić tożsamość Belsazara, syna Nabonida, jako koronowanego księcia Babilonu w czasie jego upadku. Wreszcie, w roku 1924, koregencja Nabonida i Belsazara, tak długo kwestionowana przez uczonych, została potwierdzona przez publikację perskich kronik, w których wyraźnie stwierdza się, iż Nabonid "powierzył królestwo" starszemu synowi (Dan. 5). Tabliczki gliniane, zapisane pismem klinowym, znalezione w ruinach Babilonu, datowane na lata 595-570 r. p.n.e. zawierają listę produktów żywnościowych wydawanych żydowskim jeńcom. Jedna z tabliczek wymienia nawet "Jehojachina, króla Judy", potwierdzając świadectwo Daniela, iż Żydzi naprawdę byli jeńcami w Babilonie! C. Gruntowne potwierdzenie autentyczności historycznych sprawozdań Nowego Testamentu Pewien nieprzyjazny krytyk nazwał kiedyś Dzieje Apostolskie "zbiorem najgorszego rodzaju błędów". Człowiekiem, który przypuszczalnie dołożył najwięcej starań, by obalić takie nieprzychylne opinie, był angielski uczony, lord William Mitchell Ramsay. Ramsay rozpoczął swoje poszukiwania jako przekonany i wyposażony w mocne argumenty sceptyk. Postanowił osobiście udać się do Azji Mniejszej i odbyć podróż śladami Pawła, dzięki czemu miał nadzieję niezbicie ustalić wszystkie błędy zawarte w historycznych sprawozdaniach Nowego Testamentu. Ku swemu zdumieniu, Ramsay odkrył, że Łukasz niezmiennie pisał prawdę! Im ściślej prowadził swe badania, tym więcej gromadził dowodów, tak iż wreszcie porzucił swój sceptycyzm i po niemal pięćdziesięciu latach starannej pracy opublikował swoje osobiste przekonania. Oto fragmenty jego dzieł: "Narracja [dotycząca pobytu Pawła w Atenach - Dz. rozdz. 17] nigdy się nie myli, pomimo znaczącej szczegółowości" (St. Paul the Traveller and Roman Citizen, s. 238). "Utrzymuję, iż sprawozdania historyczne Łukasza nie mają sobie równych w swej wiarygodności. (...) Możecie poddać słowa Łukasza największym próbom, a one ostoją się nawet pod najsilniejszym naciskiem" (Luke the Physician, s. 177.179). Kolejnym naukowym świadectwem zdumiewającej historycznej dokładności Dziejów Apostolskich jest książka dr. A. N. Sherwina-White'a, zatytułowana "Roman Society and Roman Law in the New Testament" (1963). Dr White był jednym z największych brytyjskich specjalistów w dziedzinie historii i prawa rzymskiego, a w swojej książce z pełnym uznaniem wyraża się o Dziejach Apostolskich. "W Filippi, kiedy Paweł zostaje po raz pierwszy przyprowadzony przed rzymski trybunał, Dzieje Apostolskie opisują tę scenę z wyjątkową dokładnością" (s. 101). "W tej części Dziejów Apostolskich, opisującej przygody Pawła w Azji Mniejszej i Grecji, stale towarzyszy nam świadomość uwarunkowań hellenistycznych i rzymskich. Historyczne tło jest ukazane bardzo realistycznie. Jeśli chodzi o szczegóły dotyczące czasu i miejsc, są one podane bez zarzutu" (s. 120). "Historyczna wiarygodność Dziejów Apostolskich jest zdumiewająca. (...) Wszelkie próby odrzucenia historycznej poprawności tej księgi, nawet w najdrobniejszych szczegółach, muszą wydawać się absurdalne. Rzymscy historycy przez długi czas uważali ją za bezbłędną" (s. 189). Wielu innych uczonych, podobnie jak Ramsay i SherwinWhite, pod wpływem dowodów zostało przekonanych do zajęcia takiego stanowiska. Dzięki takim ludziom nasza wiedza na temat czasów biblijnych pogłębiła się i poszerzyła w ciągu minionych dwóch stuleci. Podsumowanie Jedną z najważniejszych nauk wynikających z tego krótkiego studium archeologii biblijnej jest to, że Bóg planuje swoje posunięcia dokładnie na określony czas!

Gość do dywers
mógłbyś naprawdę bardziej rozwinąć wypowiedź, bo odp. krótkim jednym zdaniem nikogo nie przkonasz

ale ja nie mam ochoty nikogo przekonywac przeciez to twoje zycie nie moje ja ci nic nie powiem chcesz znac prawde to sie pomecz powiedzialem krotko mysl logicznie i doswiadczaj zadawaj logiczne pytania i logicznie odpowiadaj a cala ukladanka sie ulozy ale ludzie nie potrafia logicznie myslec i to jest problem piszesz ze Bog jest nielogiczny a twoje zycie jest logiczne ?? tez nie wiec skoro twoje zycie jest nielogiczne to i Bog jest nielogiczny jak twoje zycie stanie sie logiczne to i Bog bedzie logiczny

Gość bury kot
Ehh, jałowa to jest dyskusja. Bo nikt nikogo nie przekona. I nikt nie chce być przekonany, heh. a ja tam jestem ateistą na szczęście:)