Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sorrki ale nikt nie odpowiedz

CO ROBIC? JAK MAM ODMÓWIC?

Polecane posty

Moja znajoma ciągle chce coś ode mnie pożyczyc, nie potrafie jej odmowic, dwoje się i troje i ciągle wymyślam jakies wymówki. Najchętniej zerwałabym z nią znajomosc, nie robie tego, gdyz ze względu na moją fobie społczną mam niewielu znajomych i czasem miło się z kimś spotkac. Jej charakter tez mi nie odpowiada, uwielbia krytykowac, ale do tego zdązylam sie juz przyzwyczaic. Najbardziej irytuje mnie fakt, ze ciagle czegoś ode mnie chce. Rozumiem, raz mozna komus cos pożyczyc ale ona ciągle czegoś potrzebuje. Nie chce jej pożyczac wartosciowych przedmiotów, bo po prostu moze je zniszczyc. Jeśli jej odmówie, nazwie mnie egoistką. Jak mam z nią postępowac?

kurcze, wie ktoś jak sobie z tym problem radzic?

Gość yy4y44y
dobry zwyczaj- nie pożyczaj.

Gość elka żona felka
ale konkretnie co pożycza? ciuchy, sprzęty, kasę?

róznie..., prosi o aparat cyfrowy, rower, laptop, czasem inne drobniejsze przedmioty. Tak jak napisalam, raz moge jej coś pozyczyc ale ona non stop czegos potrzebuje.

o kase tez prosiła

Gość ddsfsfsfdsfsdf
tia, masz od razu fobię społeczną... hahahaha sama sobie taką diagnozę postawiłaś? a jeśli nawet, to jest to uleczalne... wystarczy terapia więc nie pierdol że to przez fobię społeczną nie potrafisz zerwać znajomości.

ddsfsfsfdsfsdf Czy ja prosilam o rade w sprawie fobii? Chyba nie więc po co pierdolissssssz

Czy ktoś, poza "ddsfsfsfdsfsdf " wie jak rozwiazac tą sytuacje, w jaki spososob odmowiac zanajomej?

Tak, ona mówi to co myśli.

Gość czerwona_porzeczka
Jak odmówić? Normalnie. Powiedz, że nie pożyczasz roweru/laptopa/etc. A jeśli nie potrafisz tego powiedzieć bez tłumaczenia się, to powiedz, że obiecałaś pożyczyć rower kuzynce/koleżance albo własnie go potrzebujesz, bo musisz coś tam zrobić. To Twoje rzeczy i możesz nimi dysponować. Nie wiesz jak? Dziewczyna Cię zwyczajnie wykorzystuje. Ehh...

Jeśli jej odmowie zapyta dlaczego, nie mam juz siły wymyslac kolejnych powodow dla ktorych tego nie zrobie.

Ty myślisz, że ona ich serio potrzebuje? Co pożycza? Nikt normalny nie pożycza czegoś w kółko, chyba że jest biednym studentem :D Ja bym się zastanowił czy przypadkiem to nie jest jej sposób, żeby mieć pretekst do spotkań. Może ona nie umie inaczej tworzyć relacji jak po prostu pożyczać coś od kogoś i oddać kiedyśtam, i w ten sposób czuję więź z tobą?

Ta osoba nie jest zbyt zamozna. To o co prosi jest jej potrzebne, oczywiscie moglaby sie momentami bez tego obyc ale brakuje jej tych rzeczy.

Gość czerwona_porzeczka
No to jesteś między młotem a kowadłem. Odmowa pożyczania niesie ryzyko zakończenia tej znajomości, a tego się obawiasz. Sama oceń, co wolisz - nadal pożyczać jej rózne rzeczy i nie mieć ich do swojej dyspozycji, czy powiedzieć koleżance, że pewnych rzeczy nie masz ochoty pożyczać wcale i narazić się na to, że znajomość zwiędnie.

Nie rozumiem jak mozna kogos w kolko o coś prosic, ja nigdy nikogo nie prosze, a jeśli juz to bardzo rzadko i w wyjątkowych sytuacjach. Jesli wiem, ze czegos potrzebuje to po prosto odkladam pieniądze i kupuje to.

Jeżeli odmowa pożyczenia czegoś niesie ryzyko zakończenia znajomości to znaczy, że to nie jest normalna znajomość. Wyszłoby na to, że faktycznie liczyło się tylko pożyczanie. Nie daj się zmanipulować, to że czegoś jej nie użyczysz znaczy tylko to, że jej tego nie użyczysz i tyle. Masz własne powody i nie jest to egoizm. A ona sama nie może zarobić?

Moze ale jakos tego nie robi, chyba ma ze sobą problemy. Sama jej nie rozumiem.

Jeśli odmowie jej pozyczki ona zapyta dlaczego, co powinnam jej wtedy odpowiedziec? (nie chce wymyślac kolejnych powodow).

Przystopuj z tym pożyczaniem .Nie pomagasz jej. Więcej dobrego zrobisz jak jej odmówisz i zasugerujesz, że może mieć własne.

Nazwie mnie wtedy egoistką i zrobi to w taki sposob, ze przykro mi sie zrobi.

Kobieto/Dziewczyno To zapytaj ją co znaczy egoizm. Bo to, że tak Ci powie świadczy o tym, że ONA JEST EGOISTKĄ, bo martwi się tylko o to, że ONA SAMA nie będzie miała tego co potrzebne. Z resztą najlepiej zacząć od rozmowy Ja bym poszedł tak: Najpierw zaczął rozmowę, o tym czemu tak często coś pożycza. Powiedział, że czuję się wykorzystywany jako wypożyczalnia sprzętu potrzebnego. Zapytał co ona by chciała zrobić z tym, żebym się tak nie czuł (ona jest odpowiedzialna za to, że ciągle czegoś chce, więc ona może zaproponować jak zmienić to żeby pożyczać rzadziej. Twoja propozycja to żeby ona poszła do pracy) Jak będzie ciągle nie i nie, to znaczy, że ona ma poważny problem ze sobą. I tak już Cie zmanipulowała, więc kolejne oskarżenie o egoizm to tylko taki jej myk. Nie pozwól się szantażować emocjonalnie. A jak nie to pieprz taką znajomość bo nie warto. Ona będzie miała motywacje, żeby iść do pracy a ty żeby znaleźć sobie znajomych z własnym sprzętem.

Powinnam byc bardziej stanowcza. Masz racje choc to trudne...zawsze przed prosbą jest nadzwyczaj mila, tak ze cięzko odmowic.

Już jesteś bardziej stanowcza:) Dobry kierunek :) Ona się zmienia w zależności od sytuacji, raz miła, potem może oskarżać i robić z siebie ofiarę. To jej gra, żeby mieć to czego potrzebuje. I kto tu jest egoistą?:>

Wiem, ze jest manipulatarką, tylko dlatego ze nie chce stracic tej znajomosci czasem nie potrafie jej odmowic. Choc dodam, ze nawet jak odmawiam, to i tak nie przestaje proscic, jak nie to, to cos innego.

Gość ddsfsfsfdsfsdf
a ja nie rozumiem jak można w kółko ciągle komuś coś pożyczać? normalna ty jesteś? nie potrafisz odpowiedzieć, że nie możesz pożyczyć bo będziesz sama potrzebowała? no do cholery... masz tylko jedną przyjaciółkę? - pewnie tak. masz tylko nią i dlatego nie potrafisz powiedzieć "nie" bo nie chcesz jej stracić a z nikim innym się nie kolegujesz. w tym właśnie jest problem. uzależniłaś się od niej i tyle w temacie i pisz sobie co chcesz, ale widać wszystko jak na dłoni.

"jak nie to, to cos innego" No to widzisz, że na siłę szuka, żeby coś od Ciebie pożyczyć, więc nie chodzi o samą rzecz a o pożyczenie. Ja bym chciał od Ciebie pożyczyć laptopa, przyda mi się, aparat w sumie też, więc argumenty to ona może mieć - świetnie się obejdzie bez. A ty się od niej uzależniałaś tak jak napisał tajemniczy ciąg liter powyżej. Porozmawiaj, jak nic nie da to zakończ, i zacznij szukać nowych znajomych. Jak nie wiesz jak, to załóż nowy temat i się problem rozwiąże :P

ddsfsfsfdsfsdf Ale Tobie juz podziekowalam za komentarz, chyba wyrazilam sie jasno, czytaj ze zrozumieniem.