Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chorasiaa44

WYNIKI BADANIA MOCZU - POMOCY!!!

Polecane posty

Gość chorasiaa44

Odebrałam w piątek wyniki z badania moczu i wygladają tak: barwa: słomkowa odczyn: kwaśny c.właściwy: 1024 białko:0,330% cukier: n/b urobilinogen: w normie bilirubina" n/b ciałka ketonowe: n/b nabłonki płaskie nieliczne wpw krwinki białe pola luźno usiane krwinki czerwone: 20-30 wpw świeże, 8-10 wpw wyługowane wałeczki n/b flora bakteryjna: nieliczna o co chodzi???

Gość tsrtrstr
o nic masz zapalenie

Gość chorasiaaa44
ale ja nic nie czuję, żeby mnie bolało, piekło czy swzczypało przy siusianiu. A badania moczu robiłam ot tak, profilaktycznie bo już nie badałam sie dobrych kilka lat. To co powinnam z tymi wynikami iść do dohtora?

Gość co to jest dohtor?
To samo co chrostka?

Gość chorasiaaa44
dokładnie to samo ;), ale nie o tym miała być tu mowa tylko o wynikach. Nie wiem czy iść z tymi wynikami do lekarza skoro nic mi nie dolega, czy skoro właśnie nic mi nie dolega to nie ma potrzeby iść do lekarza. Co sądzicie?

BARWA jest zależna od stopnia jego zagęszczenia, pH oraz ilości barwnika, najlepiej, aby była słomkowożółta, im jaśniejsza tym więcej pijemy, jeśli barwa jest zielonożółta lub brązowawy może świadczyć, że człowiek ma żółtaczkę albo nadmiar alkoholu CIĘŻAR WŁAŚCIWY zależny od ilości spożywanych płynów, a także od składników wydalanych z moczem np. mocznika, potasu, sodu, norma to od 1016 do 1025 g/l, jeśli ciężar jest za niski może to świadczyć o bardzo dużym spożyciu płynów lub o rozwijającej się chorobie nerek, zbyt wysoki zdarza się przy odwodnieniu, dużym poceniu się, niewydolności serca ODCZYN pH powinno wynosić około 5,5, jeśli jest wyższe (odczyn zasadowy) może znaczyć, że osoba jest na diecie jarzynowej lub mlecznej, jeśli wynosi ponad 7 należy koniecznie udać się do lekarza, ponieważ występuje ono często przy zakażeniu układu moczowego, odczyn zbyt kwaśny może świadczyć o wygłodzeniu, gorączce lub niewłaściwie kontrolowanej cukrzycy PRZEJRZYSTOŚĆ prawidłowy mocz jest przejrzysty lub lekko mętny, mętność może sygnalizować zapalenie dróg moczowych lub kamienie w nerkach NABŁONKI jeśli są nieliczne, pojedyncze to są w normie, jeśli jest ich więcej może świadczyć to o zapaleniu w układzie moczowym WAŁECZKI mogą występować, ale tylko pojedyncze wałeczki szkliste, w innym przypadku mogą świadczyć o zapaleniu nerek LEUKOCYTY norma to od 1 do 2, zbyt duża liczba może świadczyć o zakażeniu nerek lub pęcherza moczowego ERYTROCYTY norma to od 1 do 2, zbyt duża liczba może świadczyć o chorobie cewki moczowej, pęcherza lub nerek, nowotworze nerek, kamieniach CUKIER jego obecność w moczu prawdopodobnie świadczy o cukrzycy BIAŁKO normalnie nie występuje w moczu, jego obecność może spowodować gorączka, duży wysiłek, ciąża i niektóre choroby, zwłaszcza choroby nerek UROBILINOGEN w prawidłowym moczu występuje w niewielkiej ilości, zwiększone wydalanie urobilinogenu z moczem stwierdza się np. w żółtaczce hemolitycznej lub wirusowym zapaleniu wątroby BILIRUBINA w moczu zdrowego człowieka nie powinno go być w ogóle, pojawia się np. przy wirusowym zapaleniu wątroby, w razie kamieni lub marskości wątroby BAKTERIE u zdrowego człowiek nie powinny występować masz jakieś mini zakażenie ... lepiej dbaj o higiene :)

Gość chorasiaaa44
a czy to białko w moczu 0,330% to jest dużo? czy mało? i te krwinki czerwone świeże 20-30 wpw i wyługowane 8-10 wpw to dużo czy mało?

Gość wg mniee
to chyba mało tego białka masz, ale za to sporo krwinek czerwonych, świeżych i wyług. też sporo

Gość nomamorte
takie dziwaczne te wyniki troche, bo przy zapaleniu niby powinno byc wiecej bakterii i leukocytow, troche krwi tez byc moze, ale tak to hm, moze usg nerek zrob, zeby zobaczyc czy kamieni nie ma. mozesz sobie kupic na razie jakis urosept i prouro profilaktycznie. na pewno nie zaszkodzi.