Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maja823

Testy alergiczne, od kiedy

Polecane posty

Od kiedy wasze dziecie miały roione takie testy. Moja ma rok i ma delikatną skazę białkową. Ale wydaje mi sie że na inne pokarmy tez jest uczulona bo co jakis czas ją wysypuje bardziej.

Gość mama sama w domu...
ja chciałam robić synkowi testy na alergie jak miał 1,5 roku ale lekarz odradził powiedział że to za wcześnie i testy nie wyjdą wiarygodnie czytałam tez an różnych forach że do 3 roku nie wychodzą wiarygodnie to samo powiedział lekarz mały ma często katar i podejrzewaliśmy alergię

Gość asdflkjh
mój syn ma 22 m-ce i m-c temu miał tetsy skórne... niby miał skaze a okzało sie ze to roztocza:( mleko, kakao, jaka nie ma alergii...

Gość mi lekarz powiedział że
testy skórne robi się od 3 roku życia ( wcześniej nawet jak ktoś zdecyduje się robić to albo mogą nie być wiarygodne, a po drugie to bardzo nieprzyjemnie jest siedzieć z ponakłuwaną skórą na rękach która swędzi, szczypie jeśli występuje reakcja alergiczna, i tak 20 minut trzeba siedzieć, u malutkiego dziecka to niewykonalne) U takiego małego dziecka możesz zrobić testy alergiczne z krwi (krew się pobiera z żyły) i tu do wyboru do koloru, są całe panele badań alergenów np. same pokarmy, albo pokarmy+ wziewne. Zwykle taki panel ma ok. 20 alergenów, koszt ok.200zł (nie ma szans na refundację) albo można robić pojedyńcze alergeny np. na mleko czy jajka wtedy koszt jednego ok.30zł. Mimo wszystko jest to jednak dla dziecka stres, więc jeśli się da to najlepiej obserwować dziecko dokładnie, po jakim jedzeniu występują wysypki i te produkty eliminować z diety, nie należy dziecku podawać tego na co jest uczulone bo po dłuższym czasie można tym spowodować marsz alergiczny, a w efekcie astmę. Warto też rozważyć czy dziecko nie ma owsików (często pasożyty też są przyczyną wysypek albo też zwiększają podatność na alergię w ogóle) warto więc zbadać kał lub profilaktycznie przeleczyć.

Gość ogólne badanie czy dziecko
w ogóle ma alergię to przeciwciała IGE - koszt ok. 24 zł. Testy skórne i z krwi ponoć nie są pewne. Koleżanki 8 letni syn ma alergię od urodzenia(wysypki, katar, zapalenie spojówek - zwłaszcza w okresie pylenia roślin), w okresie niemowlęcym pił mleko dla alergików, bo podejrzewali skazę białkową, a testów do tej pory alergolog nie kazał robić, bo nie pokażą prawdy. Alergia to pojęcie ogólne, jest to nieradzenie sobie organizmu z czynnikami zewnętrznymi(głownie wszechobecna chemia)

Gość gość
no alergie to najlepiej konsultować z lekarzem www.alergolog.lublin.pl - moja znajoma zbagatelizowała alergię i miała spore problemy zdrowotne