Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojona mama i zła

czy z moim dzieckiem wszystko w porzadku?

Polecane posty

moj syn ma prawie 8 misiecy. Mało gaworzy- nie składa sylab, tylko piszczy albo "pierdzi". Smiac w głos zaczał dopiero ok 6 miesiaca... Nie chce się podnosić, pełza ładnie, ale nie raczkuje. Wszystko jakby pozno robił... Od miesiaca uczę go "pa pa", ale nie umie, tak samo "kosi kosi" :( siostra mi ciagle dogryza, bo jej córa ma 7mcy- mówi ma-ma, ga-ga itp. do tego dzwiga sie sama w lozeczku i sie podnosi... :(

Gość shaows in the night
Każe dziecko rozwija się w swoim tempie, jedno wcześniej, drugie później. Nie masz co się martwić :)

Każde dziecko rozwija się w swoim tempie. Nie cierpię bab, które puszą się, że ich dziecko umie już "pa-pa" a inne nie. A jeśli coś cię niepokoi, spytaj pediatry.

denerwuje mnie własnie - "coooo nie umie jeszcze pa pa?" ale umie pełzac szybko i jak widzi łyzeczkę z jedzeniem, to cały się trzesie z uciechy... martwi mnie własnie najbardziej to, ze nie składa tych sylab

moja córka zaczęła brać się za siedzenie jak miała 7 miesiecy a za chodzenie 10 a jak miała 14 miesięcy to ruszyła sama. Ja myślę że z Twoim dzieckiem wszystko ok :)

Również uważam że nie masz się czym martwić .Każde dziecko rozwija się inaczej jedne wolniej ale to nie znaczy że są opóźnione w rozwoju ,ja mam porównanie co do rozwoju moich chłopaków i widzę ogromną różnicę .

Moja ma 7 miesięcy i nie śmieje się w głos w ogóle. Wypowiada tylko da-da-da-da albo ne-ne-ne-ne. Posadzona siedzi sobie sama bez podpórek bo tego nigdy nie stosowałam. Nie raczkuje, nie pełza i nie sądze, że coś jest nie tak. Przyjdzie i na Nią czas;)

Gość moja88
moja ma 8,5 miesiaca i robi papa, caby, brawo, gada mama, ta-ta, dadzi, laala Za to nie raczkuje, nie kwapi sie do samodzielnego stania, nie lubi przewracac sie na boki ... jest bardziej intelektualnie rozwinieta za to fizycznie slabo

Gość mamaaaa
nie martw sie moj synek zaczal robic papa, pokazywac ile ma klopotow i takie tam jak mial 10 i pol miesiaca. Kosi kosi kiedy mial ponad 11 i nie uwazam zeby cos bylo z nim nie tak. Raczkuje od 9 miesiaca, wczesniej dlugo pelzal. Teraz ma roczek i nie chodzi samodzielnie, tylko a raczke. Mowi tylko tata, dada, mama, ide (kiedy chodzi), da (kiedy cos chce), czasami nie, a reszta po swojemu.

mój ma skończone 8mies. i mówi: ja, nie, kicia(brzmi kisssia), brum i w zeszłym tygodniu było "tata" kilka razy, ale od tego czasu nie powiedział. Neurolog przy okazji wizyty zwróciła nam na to uwagę, że to niby źle, ale pediatra twierdzi, że do 10mies. nie mamy się martwić Z kolei raczkuje, chodzi przy meblach i stoi sam. Na dzień dzisiejszy mój syn jest rozwinięty bardziej ruchowo niż intelektualnie, ale ja się nie martwię

Witaj moja córka ma 8 msc. Ur. 7 grud. 2010r. Na dzien dzisiejszy tez jeszcze nie potrafi zrobic papa chociaz tez ucze ja tego od msc. Nie robi kosi kosi łapki. Potrafi usiac i stanac na nozki w łozeczku. Nie raczkuje tylko rwie sie do chodzenia, ale ja i tak czesto kłade ja na brzuszku bo wydaje mi sie ze do chodznia to ona ma jeszcze czas. Dopiero teraz wyszły jej dwie jedynki na dole (15 sierp,) Potrafi juz pic sama z butelki, ale tylko jak lezy. I tez niestety mam ciagle porównywane dziecko z mała od sasiadki gdzie moja jest 3 tyg, starsza a ciagle słysze ze mała od sasiadki juzzzz tyyle uummie. A mi to koło dupy lata co ich mała potrafi. Moja córka rozwija sie prawidłowo, jest radosna i wszedzie jej pełno:) a czy ona zacznie chodzic jutro czy za 2 msc to juz jest zalezne od jej organizmu ja jej na siłe prowadzac za raczki nie bede i nie zwracam uwagi na to co inne dzeci potrafia czy tez nie. A co do sylab to łaczy ma ma ta ta baaabaa i duzo duzo piszczy:)

Gość tak sobie napisze
Nie ma co zmuszac dziecka, zeby sie uczylo pokazywac papa i kosi kosi(zreszta to kosi to niby co? jakies koniecznie przydatne?). Mozna dziecku pokazywac co jakis czas, zachecac, ale nic na sile-co Ty malpke tresujesz? :D Moje dziecko siedzialo stabilnie majac 7,5 m-ca, samo usiadlo majac niecale 9, nie lubilo na brzuchu lezec, jedynie na pupie sie przesuwalo, raczkowalo majac 11 m-c a samo zaczelo chodzic jak mialo 14, 5 m-ca. I mialam gdzies komentarze. Pogratulowac siostry-widac sprawia jej radoche popisywanie sie wlasnym dzieckiem i dogryzanie Tobie:P Moja rada-olej ja, bo gdy zobaczy, ze sie przejmujesz, to bedzie jeszcze wiecej Ci dopiekac.

Gość mamutkowa
Nie ma powodów do niepokoju. Chłopcy zaczynają później mówić niż dziewczynki i jest to normalne. Nic nie jest poza normą. obserwuj dalej rozwój syna, ale na razie nie ma sie czym martwić.

Gość lilka9
moj maly tez zaczal pokazywac pa pa jak mial 10-11 m-cy i malo mowil ,a teraz sie rozgadal ,ze hej.