Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

basia1551

Studia pedagogiczne!

Polecane posty

Warto iść na studia pedagogiczne przedszkolne i wczesnoszkolne? Nie jestem prymuską z j.polskiego, ale lubię przebywać z dziećmi. Czy to wystarczy? Co jest w tych studiach najtrudniejsze? Czy są praktyki?

Gość awsedrftgh
jesteś cierpliwa, odpowiedzialna, kreatywna? masz podejście do dzieci? zdajesz sobie z tego sprawę to jest głównie funkcja opiekuńcza? że to małe dzieci i że pierwsze 7lat życia jest najważniejsze w życiu dziecka? Praktyki są. Polski nie potrzebny.

Zarobki po tych studiach raczej nei są wysokie, ale skoro lubisz dzieci to czemu nie. Nie musisz byc swietna z j. polskiego, żeby je ukończyć. Praktyki są raczej na wszystkich kierunkach studiów, jakie to zależy jeszcze którą specjalizację wybierzesz.

Jestem taka, kreatywna może troszeczkę mniej, ale zawsze jak przebywam z dziećmi są zadowolone, kiedy się z nimi bawię i lubią do mnie wracać. Tak zdaję sobie sprawę, że jest to gł.funkcja opiekuńcza, od zawsze chciałam być nianią. Wiem również, że przy zabawach dzieci powinny się różnych rzeczy uczyć, rozwijać swoje umysły itp. Czyli nawet jeśli bym maturę z polskiego nie zdała super dobrze, to dostałabym się na takie studia? A praktyki są tylko w przedszkolu czy w szkole 1-3 też?

Gość madziamadziamadzia
lepiej wczesnoszkolne... bo po nich możesz też "uczyć" i w przedszkolu

Zawód mieć będę tak czy siak, bo kończę technikum hotelarskie. Chciałam mieć też inny papierek w razie czego, a poza tym jakoś szczególnie interesuje mnie ta pedagogika... A wiadomo, jeśli chciałabym być opiekunką to miałabym większe szanse u rodziców dzieci, którymi chciałabym się opiekować.

Ahaa czyli przedszkolne i wczesnoszkolne to są dwa odrębne kierunki? Na czym polega różnica?

Gość Steella
skąd jesteś? z Warszawy? jeśli tak to polecam Ci Kolegium Nauczycielskie przy ul. Czerniakowskiej. Tam masz różne specjalności do wyboru do koloru, pedagogika opiekuńczo-wychowawcza, nauczanie początkowe itp. Uczelnia świetna, nie tak trudno się do niej dostać, praktyki w różnych miejscach. Uważam że super przygotowuje do pracy z dziećmi. Naprawdę polecam.

Stella ja jestem z woj.opolskiego niestety i myślałam o studiowaniu we Wrocławiu. Może jak zarobię pieniądze uda mi się wyjechać do Wawy:)

pełno osób to koczy coraz wiecej w zasadzie a prracy coraz mniej - niz demograficzny zobacz sobie ile na twojej uczelni jestogolnie pedagogik z innymi specjalnosciami to ci sie odechce

To jeśli nie na pedagogikę to już nie wiem na co mogłabym pójść :| Zawsze chciałam na filologię germańską, bo lubię uczyć się języków, ale nie jestem na tyle dobra aby iść na ten kierunek, bo słyszałam, że jest trudno:/ Za rok skończę technikum hotelarskie i już będę miała jakiś zawód, chciałam iść na inne studia, bo hotelarstwo to jednak nie jest to co mnie tak do końca interesuje... z tym chciałam mieć po prostu jakieś zabezpieczenie na przyszłość. Pracę też mam zapewnioną w pewnym zamku po odbytych tam praktykach, ale wszyscy się w tym zamku zalą na niskie zarobki i nie miłą atmosferę między szefostwem... Także nie mam pojecia jaki kierunek mogłabym wybrać... może wy mi coś doradzicie?

No niby tak, ale ja od przedszkola praktycznie uczę się niemieckiego i do tej pory nie umiem skumać do porządku tej ich gramatyki... i jak miałabym np. na egzaminie końcowym zdawać o polityce po niemiecku to wątpię, że dałabym radę, aż taka dobra w tym jezyku nei jestem...

Gość ejj noo
oj tam oj tam ja tez ide na pedagogike wczesnoszkolna i przedszkolna! moim zdaniem dobry wybor zawodu, poza tym ze sie duzo nie zarabia, to powiedz mi, gdzie zarobisz kokosy? pojdziesz na jakas politechnike czy techniczne itd? jak nie jestes w tym dobra np? no watpie. a tak , spojrzmy na dobre strony: duzo wolnego, wakacje, urlopy, 5 godzinek posiedzisz w przedszkolu i jedziesz do domu, masz czas na wszystko.

Gość kwckwcnjjnjnjj
jeśli pedagogika to właśnie przedszkolna, bo po tym jest praca - jest wiele prywatnych przedszkoli

Gość kwckwcnjjnjnjj
nie zawsze posiedzisz 5 godzinek, znajoma raz siedziała do 23 (prywatne przedszkole) bo robiła dekoracje... nawet nie dostala wynagrodzenia za nadgodziny mimo ze sie upomniala

Gość ejj noo
no w prywatnym jest inaczej... u prywaciarzy jest ciezko nie oszukjmy sie, wymagaja a nie placa zbyt wiele wiec wiecie... ale zazwyczaj siedzisz mniej niz w innej pracy, duzo wolnego wiec jak nawet ktos jest ambitny i nie ma rodziny to moze jakas dodatkowa prace sobie znalezc jakies korepetycje czy cos... ja namawiam do pedagogiki, bo moim zdaniem to dobre wyjscie, teraz nie masz pewnosci ze skonczysz cos i bedzie po tym praca. wiec to jest zbedne gadanie- a daruj sobie i tak pracy nie znajdiesz. a po czym znajdziesz? no wlansie;/

Gość ejj noo
no to chyba o tym mowie. ze po studiach jest ciezko z praca. niewiadomo co bedzie za 5 lat, moze te co dzisiaj sa fajne i latwo znalezc prace choc nie wiem czy takie sa, okaze sie za 5 lat ze jest juz przesyt. to wtedy pogadamy ;]

Ja myślę dokładnie jak ejj noo, powoli się utwierdzam w przekonaniu, że wybrałam sobie dobry kierunek. Wiem, że kokosów z tego nie będzie, ale lepsze to niż nic, a jak wiadomo o pracę zawsze jest ciężko niezależnie od tego po jakim się jest kierunku... Kocham dzieci,uwielbiam się nimi zajmować i pocieszam się tym, że będę i tak miała w kieszeni zawód hotelarki :)

Quis leget haec? a Twoim zdaniem na jakie studia warto się wybrać bardziej, szczególnie po ukończeniu szkoły hotelarskiej?

Gość ejj noo
ja mysle tez ze to dobry wybor, nad studiami zastanawialam sie rok temu, wtedy nie podjelam zbyt dobrej decyzji... ale teraz jestem pewna ze to dobry wybor, bo widze w tym przyszlosc, a jak bedzie to sie okaze;) zycze powodzenia na tych studiach i mam nadzieje ze sie odezwiesz jak Ci tam na nich idzie ;)