Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agdfadgsa

jak robicie placki ziemniaczane??????

Polecane posty

Gość agdfadgsa

??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość teeeem
szklanka cukru, 2 zabki czosnku, pol kilo malin, 3/4 srednie ogorki, kilo brukwi wszystko starkowac na drobnej tarce doprawic cynamonem i amoniakiem smazyc na zakwasie zytnim po usmazeniu dla smaku i dekoracji na kazdym placku ukladamy po ziarenu bobu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agdfadgsa
to nie jest śmieszne raczej żalosne:O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ucieram ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach 1/2 część, następną połowę ucieram na tarce o średnich oczkach,ucieram 1 sporą cebulę na najdrobniejszych oczkach tarki,ścieram kawałek sera zółtego na średnich oczkach tarki,dodaję nieco ,drobno pokrojonego szczypiorku,1-2 jajka w zależności od ilości masy ziemniaczanej,dodaję 2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 łyżki mąki pszennej,2 łyżki gęstego jogurtu,sól i pieprz.Smażę na złoty kolor z obu stron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agdfadgsa
no własnie o to chodziło mi Margolka66🖐️ ja ostatnio jadłam z dodatkiem startej marchewki, a moja znajoma robi z cukinią

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość agdfadgsa
sera żóltgeo jeszcze nie dodawałam z obawy, że wszystko na patelni się roztopi i przypali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki starte na tarce o drobnych oczkach, 2 jajka, sól, pieprz, 2 łyzki mąki ziemniaczanej, szklanka maki pszennej, cebula - to wszystko wymieszac, aby miało konsystencję mniej więcej śmietany i nakładać po łyżce na gorący tłuszcz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja jeszcze daje czosnek
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja dodaję cebulę i czosnek podsmażone na maśle,placki są wtedy takie bardziej aromatyczne ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do placków ziemniaczanych
Nie dodaje się mąki ziemniaczanej tylko pszenną i tonie za wiele.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubię placki :):):)
Ja nie używam tarki. Całe ziemniaki wrzucam do malaksera dodaję tam jajko, cebulę, trochę soli i mąki pszennej żeby się zagęściło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie kazdy ma malekser
Ja wolę tradycyjnie starte na drobnej tarce. dodaje cebulę w kostkę, majeranek, jajko, pieprz ziołowy, sół i 1-2 łyżki maki (jajko i mąka w zależności od ilości ziemniaków). Smażę na oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość lubię placki :):):)
wiem, że nie każdy ma malakser. Pytanie brzmiało "jak robicie placki ziemniaczane" więc napisałam jak ja robię.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie kazdy ma malekser
a to jest tylko mój nick :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie kazdy ma malekser
a w nicku jest malekser a nie malakser :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czasem robię jeszcze tak: na ok. 1,5 kg ziemniaków startych na drobnych oczkach,dodaję 0,5 kg mielonego mięsa indyczego,drobno pokrojoną natkę pietruszki,2 starte na drobnych oczkach tarki cebule 1-2 ząbki czosnku , przeciśnięte przez praskę,jajka,mąkę do zagęszczenia - ok 2 łyżki oraz 2 łyżki kaszy manny ,solę i pieprzę do smaku,(placki muszą być dość cienkie.Smażę na złoty kolor z obu stron.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rozmontowana*
rewelacja MARGOlciu ;) spróbuję tego przepisu ,a do indyczego trzeba pietruszki dodac,,,bo ono słodkawe i takie se....wiec ogolnie te placki musza byc ciekawe smakowo;) i orginalne,pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kalafiorek...
jestem dość leniwa -wygodna wrzucam ziemniaki (obrane) do maszynki do mielenia mięsa średnie oczka do tego cebula, do masy jajko, mąka na oko czasem kukurydza lub marchewka reszta jak inni :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki tre na tarce drobniutko siekam cebule dodaje jajko make zwykla smietane :) czasem drobniutko posiekany szczypiorek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a no i oczywiscie przyprawy sol pieprz kolorowy :) czasem szczypte papryki ostrej :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ziemniaki i cebule rozdrabniam w maszynce... potem dodaje mąke i jajka... aby byla odpowiednia konsystencja... dodaje sol i troche pieprzu... smarze pierwsza porcje - probuje i jakby co doprawiam przyprawami bądz dosypuje maki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×