Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Analucia

Słabe, nieregularne ruchy dziecka, długie przerwy

Polecane posty

Gość Analucia

Witam, rozpoczęłam właśnie 21 tydzień ciąży, od 2 tygodni czuję ruchy dziecka - delikatne pukanie. Problem w tym, że ruchy nie stają się mocniejsze ani częstsze, nie pomaga zjedzenie posiłku i leżenie. Czasem zdarzy się kilka pojedynczych puknięć w ciągu doby, nie mają one żadnej regularności. Zdarzają się też całodniowe przerwy. Bardzo mnie to martwi - czy na tym etapie ciąży ruchy nie powinny już być bardziej wyraźne, nawet jeśli mam łożysko z przodu? Proszę doświadczone mamy o pomoc.

Gość nie masz powodów do
zmartwień, wszystko jest ok.

Gość w ogóle sie nie martw
na tym etapie ciąży to zupełnie normalne. W trzecim trymestrze będzie już regularniej :)

Gość kjkjadsert333
anulcia nie masz czym sie martwic niektóre kobiety w 21 tygodniu jeszcze nic nie czuja , ja pierwsze ruchy poczułam w 19tyg potem maluszek miał zasami nawet 3dniowe przerwy w kopaniu znaczy sie kopał ale ja nie czułam bo to zalezy od ułożenia...w tej chwili leci mi 29 tydzien i brzuch skacze:D

Gość Analucia
Dzięki dziewczyny, ale czy któraś z Was tak miała? Poczytałam wypowiedzi na forach, dziewczyny piszą, że dzieciątka kopią, "aż brzuchy skaczą". Lekarze piszą w poradach, że na tym etapie powinno być 10 ruchów na godzinę, u mnie nigdy nawet przez cały dzień tyle nie było. Dlatego się martwię. Nie mam kogo spytać, lekarka moja jest na urlopie.

Gość Analucia
Dziękuję kjkjadsert333

Anulcia, ja tak miałam. Ruchy poczułam bardzo wcześnie i zaczął sie lekki stres... bo w zeszłym roku straciłam dziecko. Od początku na każdej wizycie lekarz mnie uspokajał - tak po prostu jest. Zdarzały mi się dłuższe przerwy, zwłaszcza w dzień. Nie mogłam zasnąć, dopóki nie poczułam fikołków (czasem dopiero ok.2 nad ranem :) ) Czasem naprawdę niewiele brakowało, bym spanikowana jechała do szpitala. Teraz kończę 28tc. Moje Maleństwo dalej nie jest baaardzo regularne (zdarza mu sie ominąć jakąś porę tzw. stałej aktywności), ale jest już ok :) Liczenie regularne mam zacząć od 30tc. Metod jest wiele, ja mam liczyć po posiłkach - doliczać do 10 ruchów. Z tym, że jeden ruch to kopnięcie, otarcie itp. Czyli właściwie szybko się naliczy :) Ci lekarze w poradach dobrze radzą, ale to porady dla bardziej zaawansowanych ciężarówek :)

a co do "skaczącego brzucha". W pierwszej ciąży rzeczywiście wyglądało to trochę jak z filmu "Obcy". Teraz na razie widać wybrzuszenia, ale brzuch nie skacze. Ale też mam duuuuży brzuszek - Maleństwo ma tyle miejsca, że nie musi się rozpychać :) Nie zamartwiaj się :)

Gość Analucia
Dziękuję, mam nadzieję, że mały się rozrusza. Może trochę panikuję, ale poprzednią ciążę też straciłam i martwi mnie dosłownie wszystko... A kiedy ruchy powinny stać się mocniejsze i bardziej regularne? A może nie ma reguły?

Gość tak to ona
A moze to czkawka dziecka? :D Moj syn tak mial, byl maloruchliwy,a czkawki mial prawie codziennie,

ANALUCIA no raczej ciężko o jakieś reguły... Dzieci są różne, a i mamy też inaczej odczuwają. Moje maleństwo cichnie przed burzą i żaden z polecanych sposobów nie jest w stanie go zmusić do aktywności. Widać ten typ tak ma :) Ostatnio miałam zabieg i nie ruszał się przez siedem godzin... Byłam zdenerwowana po prostu.. Musisz uzbroić się w cierpliwość :) I uważaj z pytaniami na kafe - tu akurat jest spokojnie, ale czasem dziewczyny potrafią nieźle nastraszyć :( Nie potrzebujesz dodatkowego stresu. Życzę spokojnej drugiej połowy ciąży i szczęsliwego rozwiązania :)

Gość Noelli
Anulcia... Mój pierwszy dzidziuś kopał już od 17 tyg tak mocno ze urodził się w 34 tyg ciąży.moja córcia była tak leniwa ze kopala raz może dwa razy na dZień i to też nie bardzo. Robiono mi z tego powodu ciągle usg bo wpadalam w panikę.urodziła się zdrowa z wagą 4kg980g ...w obecnej ciąży maluszek kopie od 18 tyg i też bywa różnie.zrobiłam w 13 i 23 tyg badania prenatalne które wykazały ze dzidzia jest zdrowa i poprostu troszkę leniwa.więc moja propozycja jest taka ...powiedz lekarzowi ze Cię to martwi A najlepiej udaj się na prywatną badania prenatalne cena około 200 zl i będziesz spokojniejsza.