Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lidziaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

zasiłek rodzinny - pytanie

Polecane posty

czy jesli dwójka rodziców nie pracuje to przysługuje takiej rodzinie zasiłek rodzinny??????

Gość to nie zadawajjjjjjjjjj
do roboty!!!!! a nie od państwa tylko

Gość tak oczywiscie
tym bardziej przysługuje, ja nie pracuję mam rentę rodzinną, mąż nie pracuje, jedno dziecko mam normalnie rodzinne, państwo od tego jest żeby pomagało, lepiej biednemu już dać, niz politykom,

Tak :) ale niezbyt często sie to zdarza bo jest wyznaczona bardzo niska suma na osobę w rodzinie i jesli dwoje rodziców pracuje to muszą mieć kilkoro dzieci żeby sie zmieścić w limicie.

Gość tak oczywiscie
ale tutaj rodzice nie pracują, a dochód na jedno dziecko nie moze przekroczyć 503zł, ale jezeli pensji nie ma to dochód nie przekroczy,

Gość brtttttttttttttttttttttttt
tak oczywiscie to po co robiliscie dziecko ??? jak terz was nie stac na jego utrzymie??? tylko zasilki byscie tylko chcieli

nie jestesmy z mezem nierobami, pracujemy ciezko oboje, ale na czarno, mamy 3 dzieci i uwazam ze mam prawo brac zasiłek. Aniołku a orientujesz sie jakie sa kryteria???

Aaaa jeśli nie pracuje to oczywiście dostaniecie zasiłek :) sorki ale źle przeczytałam :) Tylko że chodzi o dochód z ubiegłego roku, jeśli w zeszłym roku mieliście wysoki dochód a w tym nie macie żadnego i tak nie dostaniecie zasiłku rodzinnego, najwyżej jakiś inny.

Gość tak oczywiscie
mieszkamy na wsi, zapewniam cie ze mamy sie z czego utrzymać, i na przyjemnosci też mamy,

w zeszłym roku tez nie było dochodu, wiec mamy szanse???

wiecie co my biedni tez nie jestesmy, ale płace za lekarzy prywatnie, bo kolejki sa masakryczne na NFZ, dentysta prywatnie wiec nie rozumiem dlaczego mam nie brac pieniedzy od państwa, Ci na górze w rządzie biora ile wlezie i to grube tysiace a ja mam nie brac ?? bez jaj :)

Gość tak oczywiscie
zaczęło się obrażanie, zazdroscicie???do autorki mój mąż takze pracuje na czarno ponieważ szef go nie ubezpieczy, przynajmniej będzie jeszcze tak rok, tak jak pisałam dochód nie moze przekroczyć 503zł na jedną osobę, 3dzieci plus rodzice 5osób, czyli dochód nie może przekroczyć 2515zł przy jegalnej pracy,

Macie :) ale jeśli trafisz na nadgorliwego urzędnika może zacząć zadawać pytania jak bez żadnych dochodów utrzymujecie dzieci....i możesz sobie narobić kłopotów bo będziesz miała wizytacje w domu i nie wiem czy szef będzie zadowolony że rozpowiadasz że na czarno pracujesz...

Autorko, chyba nie rozumiesz co ci ludzie piszą. Kryterium przyznania zasiłku jest niski dochód w przeliczeniu na jednego członka rodziny (nie pamiętam dokładnie kwoty - chyba jakieś 350zł). Skoro nie macie żadnych dochodów to chyba wam również przysługuje, prawda? Będzie wam potrzebne zaświadczenie ze skarbówki,że faktycznie ich nie osiągacie. Przy pierwszym składaniu wniosku potrzebujecie również aktualnego (ważny 3 miesiące) odpisu aktu urodzenia dziecka (od jego wieku zależy wysokość zasiłku) - do świadczeń rodzinnych w urzędzie miasta otrzymacie go bezpłatnie.

Gość tak oczywiscie
to napewno zasilek rodzinny dostaniesz i to nie mały bo co kolejne dziecko to wieksze rodzinne, ja co prawda nie mam problemów z dostaniem sie do jakiegokolwiek lekarza, chyba ze dentysta ale to tylko na nfz ale czasem trzeba zapłacic np za koanałowe leczenie,

Zasiłek rodziny na dziecko ok 68zł (im dziecko starsze tym troszkę większy)tak ja ktoś pisał wyżej gdy dochody nie przekraczają 503zł na osobę. Inny zasiłek tzw. zapomoga jest do ok 400zł miesięcznie przy czym pani z opieki przyjeżdża do domu sprawdzać jak jest umeblowane co jest na podłogach itd .. więc jeżeli macie ładnie w domu to dostaniecie ok 100zł albo wcale, druga sprawa to taka że ta sama pani z opieki społecznej jeżeli przyznają wam zasiłek regularnie przyjeżdża sprawdzać czy aby napewno nie pracujecie, dodatkowo robi wywiad środowiskowy po oglądnięciu mieszkanka jak i później w trakcie kolejnych wizyt.

nie no ja nie pracuje w żadnej firmie, nie mam szefa :) dorabiam sobie na rózne sposoby ;)

Gość szczerze, jeśli
dokładnie to jest 504zł na osobę. Wysokość zasiłku rodzinnego zależy od wieku uprawnionego dziecka. Wynosi ona miesięcznie: 1) 68 zł na dziecko w wieku od 0 do ukończenia 5 lat; 2) 91 zł na dziecko powyżej 5 lat do ukończenia 18 roku życia; 3) 98 zł na dziecko powyżej 18 lat do ukończenia 24 roku życia. Dodatki do zasiłku rodzinnego Na podstawie art. 8 ustawy osobom uprawnionym do zasiłku rodzinnego przysługują dodatki z tytułu: 1) urodzenia dziecka świadczenie jednorazowe 1 000 zł; 2) opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego - 400zł miesięcznie; 3) samotnego wychowywania dziecka - 170 lub 250 zł miesięcznie; 4) wychowywania dziecka w rodzinie wielodzietnej - 80 zł miesięcznie na trzecie i kolejne dzieci uprawnione do zasiłku rodzinnego; 5) kształcenia i rehabilitacji dziecka niepełnosprawnego - 60 lub 80 zł miesięcznie; 6) rozpoczęcia roku szkolnego - 100 zł raz w roku do zakończenia danego okresu zasiłkowego; 7) podjęcia przez dziecko nauki w szkole poza miejscem zamieszkania 90 lub 50 zł przez 10 miesięcy. Przyznanie jednego lub kilku dodatków zależy od aktualnej oraz udokumentowanej sytuacji życiowej osoby wnioskującej o zasiłek rodzinny.

my juz wczesniej mielismy rodzinne więc wiem jakie papiery potrzeba, nie wiedziałam jak to jest z zasiłkiem jak nie pracuja oboje rodzice bo wczesniej maz miał swoja firme

Gość szczerze, jeśli
uważaj tylko żeby się do was nie doczepili że dochodów zero a za coś w końcu do tej pory się utrzymywaliście.

Gość tak oczywiscie
napewno nie 350zł, to napewno ne do zwykłęgo rodzinnego, wiem bo pobieram na dziecko, ale ja na 1dziecko mam mało bo 68zł, ale zawsze coś, jezeli by było 350zł to by mi rodzinne sie nie należało, moja renta 700zł plus z gospodarstwa męża, wiec to napewno nie jest 350zł, tylko 503zł

w domu mamy ładnie, ale chyba w koncu mozemy miec skoro maz wczesniej pracował no nie ;)

Gość tak oczywiscie
ja w gminie mam super babkę, ona o wszystkim wie, wie ze maż pracuje tylko na czarno, bo go szef nie ubezpieczy, to jest naprawdę fajna kobieta, czasem przyjedzie na wywiad środowiskowy popyta sie, wypije kawę i jedzie do domu, jak byłąm w zagrozonej ciąży to miałam zwracane za wszytskie kupione leki, a nie było tego mało, trzeba tylko trafić na ludzkiego urzędnika,

też tak myślę że można mieć bo się kiedyś pracowało ale oni sa bardzo czepliwi. Moja sąsiadka ubiegała się o zapomogę to babka z opieki poszła do naszego sklepiku i kazała sprzedawczyni zapisywać co ona kupuje a pod koniec tyg sobie karteczkę odbierała. Bo chciała wiedzieć ile i na co wydaje kase, oraz czy przypadkiem nie kupuje papierosów i alkoholu. Koniec z końcem dostała 200zł.

to fajnie ze istnieja jeszcze tacy ludzie :)

Gość szczerze, jeśli
mnie to tam rybka, ale wiesz jacy ludzie potrafią być. Tym bardziej ze jak sama pisałaś tych dochodów nie macie już kolejny rok z rzędu. A to im pewnie da do myślenia. Co do progu -powtórzę 504zł/na osobę.

Gość tak oczywiscie
no właśnie są urzędnicy ludzcy i mendy, ja mam fajna, pomogłą nawet mojemu bratu załątwić zasiłek prawie 500zł na 2lata, jako ze utrzymuje sie sam, i pracy podjac nie moze bo ma gospodarstwo, ja na tą panią złego słowa nie powiem, tylko trzeba na takich trafić,

Gość Liliannia
Kobiety a do kiedy można składać podanie o taki zasiłek? Czy jeśli pójdę jutro to jeszcze siezałapię?

Gość tak oczywiscie
co roku jak widać ta stawka się zmienia, jak tamtego roku skłądałam wniosek to było 503, tearz 504 to tylko różnica 1zł, to właśnie wszystko zależy od urzędnika,