Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamammalej coryy

8,5 miesiaca niemowlak slabo rozwiniety fizycznie martwic sie????

Polecane posty

Gość mamamammalej coryy

Tak wiec zaznacze ze corka urodzila sie w 35 t. c teraz ma 8,5miesiaca i mowi: ma ma , ta ta, da- dadzi, ala, lala ;robi tzw "cacy" na zawolanie "brawo", klaszcze w dlonie, robi tany tany" jak uslyszy muzyke wie gdzie co jest .... jednakze problem w tym, ze nie probuje wogole wstawac, posadzona juz od dawna ladnie siedzi ale sama usiasc nie potrafi, jak lezy na brzuchu to unosi pupe ale nie potrafi przepelzac, nie stoi trzymana za rece aninic w tym stylu. Razem z mezem zachecamy ja do roznych zabaw wzmaciajacych jej miesnie brzucha i nozek itp. Wiem, ze kazde dziecko rozwija sie indywidualnie ale jak widze dzieci znajomych w tym samym wieku to zaczynam sie martwic?? Powiedzcie mi w jakim wieku wasze dzieci zaczynaly same sie podnosic potrafily usiasc same z lezenia....

Gość a bierzesz poprawkę na to
że przecież urodziła się 5tyg. wcześniej niż powinna? Jest wcześniakiem więc nic dziwnego że się wolniej rozwija.

Gość moja w terminie urodzona
8mc jak sama usiadla 7,5mc dopiero siedziala posadzona sama przed leciala jeszcze, turlala sie do 9,5mc dopiero po oklo tyg zaczela raczkowac wiec prawie 10 mc, wstala sama troche po 10mc, a chodzila sama juz bez pomocy po 12mc wiec ma czas moja nic nie robila tylko sie kulala, a jak ruszyla to wszystko na raz :)

Gość mamamammalej coryy
u lekarza jak jestesmy to on bierze pod uwage wiek korygowany... ale mimo wszystko zaczelam o tym intensywnie myslec, ze moze cos nie tak

Gość serfwf
jezu kobieto moja coreczka ma 8mcy i nie potrafi sama usiasc jeszcze. nie klaszcze na zawolanie i nie mowi tata tylko tak jakby ma ma;) i niczym sie nie martwie:D przeciez kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie. od mojej kolezanki corka ma 9mcy i tez jeszcze nie siedzi a pediatra powiedzial ze jeszcze sie nauczy:) czym ty sie martwisz?????

Mój syn ma 8,5 msc. Siedzi, ale nie siada. Chodzi w chodziku i pod paszki. Ale nie raczkuje wcale. Przetacza się po pokoju. Od dwóch dni ( no może trzech ) pełza. Nie mówi, nie robi "koci łapci", "pa pa", nie tańczy, nie klaszcze sam w dłonie. Nie wydaje mi się, że jest jakis opóźniony. Po prostu "idzie " własnym rytmem.

Gość dsfsfs
Szybko poszedł do przodu jej (córki autorki tematu) rozwój intelektualny, to ruchowy może wolniej (choć nie wydaje mi się wg opisu.) W każdym razie moja córa autentycznie później wszystko robiła (o jakieś 2 miesiące wg grafiku) a w rok potem była już rozwinięta ponad wiek, tak jej podpasowały zabawy na wolnym powietrzu, z innymi dzieciakami.

Gość sluchaj masz madra
dziewczynke, nie stresuj sie. moja siostrzenica urodzona takze przed terminem jakos chyba 4 tygodnie usiadla sama dopiero jak miala bodajze 9 miesiecy, a zaczela chodzic okolo 14-15 miesiaca. mysle ze nie masz sie czym martwic:)

Gość moja, 37 tc
usiadła jak skończyła 9 miesięcy, kilka dni później zaczęła raczkować, po kolejnych kilku dniach zaczęła wstawać (trzymając się mebli), wiec wszystko nastąpiło w ciągu 1 m-ca

Gość eLLLLLLka
czlowiek przy pierwszym dziecku przejmuje sie wszystkim;) ja jestem mama trojki i kazde szlo swoim torem!corka w ogole nie raczkowala,syn nie mowil do 3 roku zycia.kazde bylo inne w kazdym miesiacu.traz mam wspaniala trojke prawidlowo rozwijajacych sie dzieciaczkow;)

Gość mama wcześniaka.
Nasz synek do pewnego etapu wolniej się rozwijał, później, gdzieś od roku nadrobił wszystko. My wspomagaliśmy rozwój rehabilitacją, sami go rehabilitowaliśmy, jeździliśmy tylko co jakiś czas na kontrole i reh. pokazywała nam nowe ćwiczenia.

Gość mamamam27
mój ma 10 m-cy - nie umie kosi kosi ani papa, nie umie usiąść z leżenia, nie ma zębów, nie raczkuje - za to mówi mama tata kaka i cośtam po swojemu i chodzi trzymany z ręke a nawet pare kroków robi sam - widać tak ma więc nie przejmuj sie