Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamcia 06

ile mialy wasze dzieci podczas chrztu?

Polecane posty

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
prawie 16 miesięcy;)

Gość alleluja ksiadz ma chujaa
jezu chrzinc 16miesieczne dzis=cko? ludzie sie nie smiali? no w poczy napewno nie, ale pod nosem napewno hihotali ze szkoda ze jeszcze z 5lat nie poczekalas

Gość wredna małpa27
moje dzieci-syn jak miał 7 mieś a córka 6 mieś syn koleżanki ma 20 mieś i jest jeszcze nie chrzczony . zaś znam dziewczynkę co była chrzczona w wieku 3 lat każdy chrzci jak jem pasuje :)

Gość mamcia 06
no wiec widze ze naprawde nie ma reguly, faktycznie najlepiej poczekac na najdogodniejszy moment :) a moja rodzina trudno beda musieli zrozumiec ze narazie nie ma mozliwosci na chrzest, same szczepionki 5 w 1 do tego pneumokoki rotwirusa to duze koszty...a to jest chyba doscy wazne. szwagierka ma dwie corki ktore praktycznie non stop chce przyprowadzac, jedna 3lata i ciagle chora bo chodzi do przedszkola wiec zaszczepic na te pneumokoki jestem zmuszona a co do tej restauracji to naprawde glupota jesli ma sie warunki w domu bo nawet za 300,- zakupy zrobic to wyjdzie wyjdzie wszystkiego mnóstwo a niestety restauracja to spore koszty

Dominika miała 3 i pół miesiąca Krystian miał 3 miesiące Marika będzie chrzczona w październiku dopiero czyli będzie miała trzynaście miesiecy już.

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
No tak, masz rację, ze względu na ludzi moglam 0chrzcic zaraz po uriodzeniu(ironia) :P nie znasz sytuacji,wiec komentarz bez sensu.sama uważam,ze to dośc pożno,poniewaz dziecko w tym wieku duzo rozumie i bało sie "pana księdza";/ Ale koleżanka,która chrzciła 2-miesiczne,tez zalowałą,poniewaz dzicko jak i w kościele(msza) jak i podczas poczęstunku dla gości,wciąz wisiało jej na piersi.Ona była zestresowana i zmeczona.Powiedziala,ze przy następnym dziecku,chrzest bedzie jak melenstwo bedzie miało z rok.

A moje dziecko miałao 2 lata i kilka miesięcy. I było rewelacyjnie, bo wiedziało, że to jest jego dzień, że wszyscy przyszli do kościoła dla niego. Pamięta księdza jak wylał wodę, odświętne ubranie i potem przyjęcie z tej okazji. I w kościele nie było problemu z płaczem, ani problemu z ubraniem się i potem z bujaniem w wózeczku. Bo z dzieciakami bawiło się i zjeżdzało na zjeżdzalni. A mamusia i tatuś się relaksowali.

Mój synek urodzil się 11.10.10 a chrzciny były 26.12.10 Mój chrzesniak urodził sie 22.02.11 a chrzciny były 07.04.11 Moja chrzesnica urodziła sie 12.02.2007 a chrzcinyb były 25.08.2001 Także każdy robi jak uważa, mam kuzyna co chrzest miał jak mial 4 lata!

Gość mamcia 06
ja kiedys uwazalam zanim malenstwo sie pojawilo ze chrzest to najlepiej robic jak dziecko jest malutkie zeby nie biegalo po kosciele itd no ale niektore wasze wypowiedzi bardzo mi sie podobaly :) fakt ze dziecko wszystko pamieta i wie o co chodzi, ze to jego dzien no i faktycznie moze sie juz zajac troszke sobą, tak wiec ja raczej poczekam do maja-czerwca wtedy synek prawie roczek bedzie mial

Gość Po pierwsze nie przejmuj się
gadaniem innych, bo to Twoje dziecko. Zresztą, czasy zaściankowości i zabobonów, że dziecko powinno być ochrzczone najdalej trzy dni po urodzeniu już dawno minęły (wtedy noworodki umierały częściej, chrzczono je szybko z obawy przed karą Boską). Nie ganię tych, którzy chrzczą miesięczne dzieci, ani tych, którzy chrzczą dwuletnie. Wybór należy do Was, rodziców, a w ani jednej ani drugiej opcji nie ma nic złego:)

Kiedyś chrzciło się dzieci zaraz po urodzeniu, bo na wypadek śmierci, Kościól mówił że nieochrzczone dzieci nie trafią do nieba a do piekła. Dzisiaj Kościól zmienił zdanie, (już teraz nie są potępione)jak z kotletami w wigilię... Ale pozostała tradycja, tak z chrzcinami, jak i postną wigilią, chociaż nie trzeba...

Konkretnie chodziło mi o grzech pierworodny, z którego oczyszczaliśmy się podczas chrztu. Teraz Kościól to zmienił odnośnie nieochrzczonych dzieci, i już nie potępia.

Gość moja miała
1 m-c

Gość czytelniczkakafeee
6 msc zaczete :) a za 300 zl to na ile osob chcesz zrobic to przyjecie? ????? bo za tyle to napewno nie dasz rady...

Gość mamcia 06
zle zrozumialas... mi chodzilo o to ze gdyby samemu w domu zrobic to zakupy za 300zł i naprawde duzo rzeczy za te pieniadze mozna by bylo wykonac ja jestem z wawy czyli tu wszedzie w restauracjach licza sobie za takie okolicznosci