Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co wyybrac

samotna kobieta.dom czy mieszkanie?

Polecane posty

Gość co wyybrac

narazie mam orientację jedynie jeśli chodzi o mieszkanie. Nie wiem jednak jak wyglądają koszty utrzymania domu i jakie dochodza obowiązki, np. odśnieżanie, co jeszcze? czy samotna kobieta da sobie rade sama w domu?

Gość antanta
co wyybrac mieszkanie,bo dom to skarbonka bez dna,szczególnie gdy nie jest nowo wybudowany.

Raczej mieszkanie, nie musisz sprzatac wokół, kosic trawy i odsnieżać. Nalezy pamietac o tym ze w domu jest więcej tzw dorażnych napraw ktore w większosci przypadków nie dotyczą mieszkania. Do tego przydałby sie facet, chyba ze uczynny sasiad sie trafi ;)

Gość antanta
co wyybrac do tego,dom ,który nie ejst dopiero co wybudowany i tak kosztuje niemało,a za te peiniądze co za taki byle jaki dom wydasz możesz kupić niezłe mieszkanie.

Gość tak tak na dom
to prawda, ze z domem więcej pracy, ale komfort dużo większy. po pierwsze przestrzeń. po drugie zieleń. po trzecie nikt Ci nie hałasuje za ścianą i Ty też nikomu nie będziesz przeszkadzać. Nikogo nie zalejesz i nikt Ciebie nie...Nie musisz nikogo pytać o zgodę np. żeby zmienić okno balkonowe na szersze...I często masz większy wpływ na opłaty, nie ma czynszu. płacisz za to co zużyjesz no i podatek, który dla posesji jest mniejszy niż mieszkania- przynajmniej tak wynika z mojego doświadczenia

Gość dddooooommmmm
ja z tego powodu odlożylam decyzję o wyjściu na swoje - postanowiłam, ze pieprze blok, wolę dojeżdzać co samochodem w sumie nie jest az tak uciązliwe , zbieram na wiekszy wklad na dom , mały, ciasny ale DOM ps, też tocze walkę z życiem w pojedynkę ;)

Gość dddooooommmmm
ja będę budować z proj indywidualnego, mały ! patrzę, że ludzie często przesadzają z wielkością domu, sądiedzi mojego ojca : para emerytów : 200m2+garaż, pobudowane 2 lata temu a potem jęczą , ze na opłaty i ogrzewanie nie ma ... trza to przemyśleć

Gość antanta
tak tak na dom. :-) ale się usmiałam :-) Jak nie płącisz czynszu to nie oznacza,że nie musisz nodkąłdac jkasę na remonty. Włąsnie wytedy trzeba samozaparcia aby co miesiąc odkąłdać niemałą kwotę na różne remontowe sprawy,szczególnie gdy dom nie należy do nowych. Dom domowi nierówny.Jezeli to dom wolnostojący,to OK.sąsiadów za scianą nei ma,jeżeli dom w zabudowie szeregoweej,to i sąsiad za ścianą sie znajduje. Majac dom tez nei mzoesz sobie wszystkeigo robić bez róznych zezwolen. Posioadam dom i mieszkanie i wiem,ze utrzymanie mieszkania jest o wioele tansze.

Gość co wyybrac
dom w bliźniaku odpada totalnie, dla mnie to bez sensu. Aktualnie mam całkiem fajne mieszkanie pod lasem, ale wkurzają mnie sąsiedzi, a że mieszkanbie ejst dwupoziomowe to mam 4 rodziny w sąsiedztwie :-O odgłosy i hałasy, przyzwyczajenia iobcych ludzi mnei męczą. jakl ja chcę spać to sąsiad za ścianą o24 bierze kąpiel, a u mnie to słychać jakby się pluskał na środku sypialni :-O jak zrobię głosniej muzykę to walą w ściany :-O w zasadzie mieszkanko mam śliczne,a le sąsiedztwo mnie wykańcza :-( Jakie są opłaty w domu? ja za mieszkanie też płące podatek ran na rok 120zł bo mam wykupioną własność, ale poza tym płace też czynsz

Gość co wyybrac
ja też bym chciała mały dom, nawet 60 m mi starczy+garaż+ ogródek :-)

Gość fotel
kup dom ,szypciej przestaniesz być samotną.

Gość antanta
co wyybrac ile masz lat,ze pytasz jakie sa opłąty za dom :-) To wszystko zalezy od tego jaki jest stan domuy,ile metrow etc. Jak masz dużo kasy,to kup sobie dom,który ma maksymalnie rok czasu . Co do metrazu to powinnas wziać pod uwage to czy chcesz z kims kiedyś zamieszkac,czy chcesz miec dziecko/ci.

Gość co wyybrac
a co ma wiek do braku wuiedzy na temat utrzymania domu :-O :-O :-O

Gość co wyybrac
pzreciez wiadomo, zę ceny zależą od metrażu :-O ja nie pytam ile ktoś płąci tylko chciałabym sie dowiedzieć jakie są stałe ko0szty utrzymania domu. Moimi stałymi kosztami utrzymania mieszkania jest 1. czynsz (woda+ogrzewanie), 2. prąd, 3. net+tv to taka podstawa, 4. raz w roku podatek

Gość antanta
co wyybrac :-) jak to co ma wiek do wiedzy o utrzymaniu mieszkania :-) Człwiek myślacy wie,ze dom,domowi nierowny,takze uzytkowanie domu nie rowna sie utrzymaniu. jedni moga tanio utrzymac domdrudzy,nawet przy tym samym metrazu drozej.

Gość antanta
co wyybrac Ty naparwdenei rozumujesz logocznie. nie tylko metraz sie liczy,ale stan domu.Nowy dom innaczej sie utrzymuje ,starszy,czy nawet stary dom to inne koszta.

Gość co wyybrac
Boze :-O widze, ze jesteś namądrzejsza i wszystkie rozumy pozjadałaś, jak masz zamiar nadal mnie obrażać i się wywyższać niewiadomo po co to nie wchodz tutaj, chyba że musisz dac dzienny upust swojej frustracji bądź sarkazmu. Pytam o stałe koszty utrzymania domu, a nie o to kto ile płąci za dom i w jakim on jest stanie

Gość tak tak na dom
antanta cieszę się, że masz dobry humor ale w czynszu płacić często dziwne dodatkowe opłaty typu domofon, opłata na fundusz społeczny etc. ja mieszkam w domu i wynajmuję komuś mieszkanie, które jest droższe, więc dzięki temu zarabiam :) przelicz sobie może opłaty/m2 upieram się też że posiadając dom masz wpływ np. na wygląd otoczenia a mieszkanie...

Gość antanta
tak tak na dom a ja mieszkam w mieszkaniu ,a dom wynajmuje,niedawno jeszce mieszkalismy w domu. Obstaje ,ze miieszkanie jest tansze w utrzymaniu.

Gość umami
Dla singla - mieszkanie blisko centrum :)

Gość antanta
co wyybrac iel masz lat,ze do Ciebie nei dociera to co piszę?:-) Przeceiz stałe koszta utrzymania zalezą od metrazu,oglonego stanu technicznego domu,ilosci czasu przebywania w domu,miejscu zamieszkania(rózne stawki podadku w róznych miejscowosciach)

Gość tak tak na dom
moje stałe koszty utrzymania domu: prąd, wywóz odpadów np. pojemnik 240 l kosztuje 28/mc, ale to naprawde duży; wywóz nieczystości raz w roku - 150 zł., podatek - tu zależy od wielkości posesji i domu, no i ogrzewanie - zależy jaki kocioł- myślę że spokojnie można się zmieścić w 3000 zł/rok, do tego zużycie wody, no i internet,tv.

Gość co wyybrac
mi nie zalezy na mieszkaniu blisko centrum, wolałabym nawret gdzies na obrzeżach miasta lubg na wsi. Jak sie ma samochód to odległosć nie jest problemem

Gość co wyybrac
antanta dbam o swoje zdrowie psychiczne i dlatego odseparowuję się od ludzi, od których wyczuwam złą energię, dlatego wybacz, pisz sobie dalej jesli chcesz, ale na dialog nie licz. Tobie juz dziękuję.

Gość antanta
co wyybrac tylko,ze dojazd do pracy,na zakupy etc.tez kosztuje,wiec musisz takze io ten koszt dopisac do stałych kosztow utrzymania domu.

Gość antanta
co wyybrac zadajesz głupie pytania.Powinans pogadac na ten temat z osobami majacymi doim w okolicy gdzie ten dom chciuałąbys kupic.Wtedy uzyskasz bardziej wiarygodne odpowiedzi. Głupias ty głupia.

Gość co wyybrac
tak tak na dom a palisz w piecu czy masz ogrzewanie gazowe?

Gość tak tak na dom
ja akurat mam nieciekawy piec, ale tego nie liczę. chciałam kupić w tym roku nowy i naprawdę dużo sie dowiadywałam na ten temat i to jest realna kwota. jak można przyłączyć gaz ziemny to duża wygoda, a jak ma się dobry do tego piec to nie wyda się dużo na gaz; polecam wieś :)

Gość do =mała=
dom