Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WalczącyOswoje

Inwigilacja ze strony pracodawcy

Polecane posty

Gość WalczącyOswoje

Witajcie. Chciałbym się poradzić w pewnej kwestii. Otóż, rozpocząłem pracę w nowej firmie i zauważyłem, że pracodawca bez mojej zgody, przy użyciu odpowiedniego oprogramowania zainstalowanego w komputerze, kontroluje moje poczynania. Zaznaczam, że w umowie o pracę nie było wzmianki nt. kontrolowania pracowników w wyżej wymieniony sposób. To swego rodzaju perfidna inwigilacja. Do jakiej instytucji mogę to zgłosić, jeśli pracodawca nie zaprzestanie tego typu praktyk po mojej ustnej, bądź pisemnej interwencji? Państwowa Inspekcja Pracy zainteresuje się tematem? Jakie dowody muszę zebrać, aby "utrzeć nosa" pracodawcy? Proszę o poważne potraktowanie niniejszego tematu i pomoc. Sprawa jest dla mnie bardzo ważna.

Gość idź do pip i zapytaj
:)

Gość sdfsdsdsdffsdf
to jest dozwolone, nie znasz prawa. jego komputer, on cie zatrudnia i on ma prawo patrzec co ty robisz na necie i barzo dobrze wedlug mnie. bo jak zobaczy ze taki len zamiast pracowac siedzi na jakims forum i pisze bzdury to od razy takiego wypier....

Gość lojalojlna
nie widze w tym nic niezgodnego z prawem pracodawca zatrudnia Cie na swoich warunkach, a nie Ty bedziesz mu je dyktowal poza tym, jezeli jestes solidnym pracownikiem, to co Ci przeszkadza te Twoim zdaniem inwigilowanie? ja tez nie pozwolilabym zeby moje pracownicy siedzieli na facebooku w czasie pracy :P

Gość WalczącyOswoje
Przede wszystkim, nie jestem leniem. Uczciwie zarabiam na chleb. Nie znasz mnie, więc się nie wypowiadaj z łaski swojej o mojej pracowitości. Wracając do głównego tematu: pracodawca ma taki przywilej, że może sobie śledzić moje działania na komputerze? Ktoś wie, w którym ustępie kodeksu pracy jest zapis pozwalający na tego typu praktyki?

Gość lojalojlna
a co dopiero na kafeterii łooo matko!

Gość lojalojlna
Ty ciagle o swoich prawach, moze najpierw poczytaj o obowiazkach?

Gość WalczącyOswoje
Obowiązki to inna para kaloszy.

Gość WalczącyOswoje
To nie jest dobre rozwiązanie. Ktoś jeszcze się wypowie?

Gość WalczącyOswoje
Generalnie nie "szwędam" się po stronach internetowych w godzinach pracy. Pilnuję swoich spraw i obowiązków. Tylko nie podoba mi się, że pracodawca patrzy mi na ręce, mimo że wcześniej jawnie nagradza mnie słowem i kwotą pieniędzy (podwyżka) za wykonywaną pracę. Mówi o swoim zaufaniu do mojej skromnej osoby, a później odkrywam tego typu "programy szpiegujące".

Gość ona w podobnej sytuacji
A jak można odkryc taki program szpiegujący? Generalnie to nie musisz miec wzmianki w umowie ze pracodawca prowadzi tego typu praktykę. Nie ma tego nigdzie w kodeksie bo to jest praktyka umowna, tak jak ktos juz wyzej napisal on Cie zatrudnia i on stawia warunki. Jesli ci one nie odpowiadaja to powiedza ci abys poszukal innej pracy. Po prostu ty jestes pionkiem i musisz sie podporzadkowac. Powodzenia bo tak wyglada swiat doroslych

Gość Invigilator
Jesli to laptop z wbudowaną kamereką to pracodawca może was w każdej chwili podejrzeć co robicie i nie ma zmiłuj :D