Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobramamapl

groźby przez internet

Polecane posty

Gość dobramamapl

Poznałam ( przez net) jakis czas temu miłego czlowieka z ktorym pisałam o rozmawiałam przez ok miesiac wszystko było super,normalny gość,typu sympatyczny facet z sąsiaedztwa, po czym gdy w koncu miało dojsc do spotkania a ja je odwołałam( z uwagi na pozną pore) ów czlowiek zmienił się diametralnie i zaczeły się obelgi i pogróżki przez net oraz tel (moge fragmenty przytoczyć). moje pytanie-CZY JEST JAKIEŚ KONKRETNE FORUM o internetowych prześladowcach? no i jakies porady-jak mam się zachowywac.narazie blokuje je go wszystkie konta,ktore zaklada tylko po to aby mi dopiec. nie czytam jego listów,sms,wszystko od razu wywalam.opowiedzialam tez całą historię moim zaufanym znajomym (tak wrazie czego). co jescze moge zrobic? acha szykuje mu tez sprawe na policji,ale poinformowano mnie ze moze byc oddalona. te wszystkie obelgi mam gdzies,nic bym nie robila,ale on groził mojemu dziecku a to mi się nie podoba.

Gość dobramamapl
?

Gość blablabla....
idź na policję, smsów nie wywalaj tylko zachowaj jako dowód, maile też każdą wiadomość w jakiej cię obraził lub groził. wszystko na ten temat

Gość umbabaraumba
Hmmm... Dariusz z "trudnych spraw"... ;-) A tak poważnie - od kilku miesięcy w Polsce obowiązuje prikaz ścigania stalkingu. Poczytaj sobie o tym wynalazku w sieci i leć na policję. Nie ma co czekać. Z wariatami i urażoną, męską dumą nigdy nie wiesz, jak będzie ;)

sluchaj, czy masz jakies namiary na niego?nie kasuj smsow, maili i jakichkolwiek sladow jego grozb,on popelnia przestepstwo zwane STALKINGIEM, na pewno slyszalas?

Gość dobramamapl
zachowalam te pierwsze teraz wywalam bez czytania ale moze faktycznie bede je trzymac.na policji powiedzieli ze wysla do prokuratury i prokuratura zdecyduje co z tym zrobić. wiem,ze wiekszosc takich przypadkow jest oddalona.

Gość umbabaraumba
Jeszcze jedno - napisz mu, że nie życzysz sobie otrzymywania od niego jakichkolwiek wiadomości. Nie chcesz utrzymywać kontaktu, nawet wirtualnego. Jeśli dalej będzie Cię nagabywał - pokaż mu to: prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/490676,3_lata_wiezienia_za_stalking_sejm_przyjal_ustawe.html jak nie poskutkuje - zrób screeny wiadomości lub zgraj wszystko na pendrive lub płytę, zbierz dowody i leć na policję.

Gość dobramamapl
co to jest Dariusz z "trudnych spraw".? nic o tym niewiem. a i jeszcze jedno czy moge to jakos upublicznic? wiem,ze ten czlowiek jest przedstawicielem prawa wiec powinien sie chyba jakos zachowywac.

Gość umbabaraumba
zgoogluj sobie dariusza ;) Na youtube jest odcinek z tym kultowym już bohaterem. Przedstawiciel prawa, hmmm... Jakby był adwokatem czy oprokuratorem, nie pozwoliłby sobie na takie numery. Czyli trafiłaś na sfrustrowanego glinę. Wyjaśnij mu więc dosadnie, że za takie numery idzie się siedzieć. DOdatkowo poinformuj, że jeśli będzie przeciw niemu skierowana do sądu jakakolwiek sprawa - będzie miał problemy w pracy. A jak sprawę przegra - wywalą go na zbity pysk.

Gość dobramamapl
toranaga ak juz czytalam w necie,str.190KK. tyle ze rzadko dochodzi do takich spraw.oczywiscie moge go scigac droga cywilną. znam jego nazwisko,miejsce pracy,miasto zamieszkania(bez adresu), wiek,miesiac urodzenia,i pare szczegółów z zycia rodzinnego.niewiem czy go namierza ale jestem gotowa zatrudnic detektywa aby ustalił jego dokladny adres choc wolałabym nie ponosic takich duzych kosztów. czy sąd mzoe to jakos ustalic?

Gość umbabaraumba
Ech... Nie przewidzialam trzeciej możliwości. Przecież w interncie każdy jest anonimowy, Przedstawiciel prawa to szkolna sprzątaczka, a ja jestem Claudią Shiffer. ;) Odblokuj jego numery i emaile. Nie prowokuj. Zbieraj spokojnie korespondencję. Napisz o stalkingu. Wyjasnij, ze nie zyczysz sobie utrzymywania jakiegokolwiek kontaktu. Nic nie upubliczniaj, bo... no bo możesz niechcący skrzywdzić jakiegoś faktycznego, realnego "przedstawiciela prawa" za którego Twój internetowy amant sie podaje. Zachowaj się tak, jak Bozia i kodeks karny nakazują - idź na policję/ do adwokata / do prokuratury. Wszystko bedzie dobrze.

Gość dobramamapl
umbabaraumba Jeszcze jedno - napisz mu, że nie życzysz sobie otrzymywania od niego jakichkolwiek wiadomości. to teraz padniesz-to wlasnie on mi napisał!! a ja do niego nic nie pisze. a on mi wciaz pisze ze nie zyczy sobie kontaktó hehe. przytocze fragment: "Rada dla Ciebie: ktoś Ci robi rentgena w telefonie. Przy okazji: NIE ŻYCZĘ SOBIE ŻADNYCH KONTAKTÓW. Jeśli to nastąpi, to tak Ci osłodzę życie, że zwieracze Ci popuszczają. "

Gość dobramamapl
umbabaraumba zle wkleiłas/es stronkę

Gość umbabaraumba
Sąd, a raczej prokuratura ma obowiązek ustalić, kim ten człowiek jest.

Gość dobramamapl
umbabaraumba to jest pan podleśniczy

Gość umbabaraumba
@dobramamapl kopiuj adres z kafe i wklej w pasek przeglądarki. Obciąłam w adresie http, bo kafe defragmentuje takie linki ;-)

Gość dobramamapl
umbabaraumba Ech... Nie przewidzialam trzeciej możliwości. Przecież w interncie każdy jest anonimowy, to nie bylo tak,ze on był zupelnie anonimowy.jak pisalam znam jego nazwisko (nawet wpisalam w google i faktycznie jest i jego "stopien słuzbowy". znam miejsce pracy,miejsce zamieszkania, dostałam od niego kilka fotek ze slubu jego corki znam date urodzenia itd... normalnie pisalismy jak normalni ludzie,o zyciu o wszystkim.

Gość dobramamapl
co to znaczy" Nie prowokuj."? a w czym ja prowokuję. to chyba on prowokuje. wiecznie do mnie pisze.ja sie do niego nie odzywam.

Gość dobramamapl
rzeczywiscie moze byc taki czlowiek faktycznie za jakiego on sie podaje.masz pełną rację.

Gość umbabaraumba
Chodziło mi o to, żebyś nie wchodziła w dyskusję. Napisz raz, ale stanowczo: "Witam, nie chcę utzymywać z Panem jakiegokolwiek kontaktu. Proszę do mnie nie pisać, nie dzwonić ani nie wysyłać wiadomośici tekstowych. Nie będę na nie odpowiadać. Jeśli nie zastosuje się Pan do mojej wyraźnej prośby - zmuszona będę zgłosić stalking na policję. Przypominam, że stalking to uporczywe nękanie, które jest w Polsce karane z tytułu ..." itd. Więcej się nie odzywaj, spokojnie segreguj, zbieraj wiadomości od niego. Ja wiem - czasami, zwłaszcza w takich sytuacjach - ponoszą nerwy i ma się ochotę napiasać: 'Wyp...aj Ty ch...ju!". Ale - dla takiegio człowieka, każda, nawet agresywna, bardzo odmowna odpowiedź jest zachętą do dalszej akcji.

Gość dobramamapl
wiem,ze jest takie forum oszukana.pl gdzie kobiety wymieniają sie informacjami o oszustach matrymonialnych a czy ktos cos wie na temat forum o przesladowaniu? szukalam w necie ale nie znalazłam.weim,ze ten czlowiek pisze pod kilkoma komtami.

Gość umbabaraumba
@dobramamapl "rzeczywiscie moze byc taki czlowiek faktycznie za jakiego on sie podaje.masz pełną rację." - sęk w tym, ze sz tytułu stalkingu karane są też osoby, które bez zgody zainteresowanego rozpowszechniają jego wizerunek, dane itd. Lepiej nic nie zamieszczaj w internecie, niczego nie rozpowszechniaj. Jeśli Twój nieszczęsny adorator "ukradł" komuś tożsamość - spokojnie, policja znajdzie go po adresie IP czy numerze telefonu. Dobramamapl - pamiętaj, ludzie są głupi. Zostawiają po sobie znaki w sieci, logują się, zakładają profile - nie ma przestępstwa doskonałego. Znajdą dziada, spokojnie. ;-) Dla relaksu - obejrzyj sobie wspomniane przygody Dariusza. www.youtube.com/watch?v=iptrHNkSBTE

Gość dobramamapl
umbabaraumba wiesz co ty masz rację.wczesniej (jak sie zaczeły te wyzwiska) najpierw wogole nie odpowiadałam. ale na drugi dzien jakos tak zelżył z tonu,wiec uznałąm,ze nalezy mu sie choc słowo.napisalam tylko ze nie jestem oszustką i zle mnie zinterpretował ale widze ze nic nie zmieni jego myslenia wiec pozdrawiam i zycze mu szczescia. tyle. co go oczywiscie strasznie rozjuszyło. teraz jest tak,ze mam kilka "asów" w rękawie i szykuje się z tym na gliny. sms ostatni raz napisał mi wczoraj rano z jakiegos dziwnego 4cyfrowego numeru(chyba z pracy). ze "mam zniknac szmato".jego email jest na czarnej liscie,dzis dostałąm 2 listy z 2 nowych kont ktore od razu zablokowałam a listy wywaliłam. czyli mam czytac i trzymac wszystko co przyjdzie i mam mu napisac faktycznie taki list co przytoczyłas? on oglada codziennie moj profil a moze napisac to w formie komentarza do mojego profilu czy lepiej prywatnie?

Gość dobramamapl
umbabaraumba ok dzieki obejrze. :)

Gość umbabaraumba
napisz i tu i tu. Jeśli masz jego numer komórkowy (a wnioskuję, że tak) - wyślij smsa. Ale!!!!!!! Zachowaj i smsa, i maila i komentarz na profilu (randkowym?). Zrób screeny, zapisz sobie - tak, żebyś miała gotowy materiał dla policji i mogła na komisariacie powiedzieć: "Widzą Panowie - prosiłam, uprzedzałam, wyjaśniałam - nie chcę utrzymywać kontaktu, a ten człowiek dalej pisze i mnie wyzywa". No i o ;-)

Gość dobramamapl
hehe dobre z tym Dariuszem "mój" nie jest taki miły. ok,jak bedzie dalej mnie nagabywał to napisze to w profilu. dobrej nocki;]