Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdxfcgfvyhui;kl

czy każda w ciąży robiła badania prenatalne?

Polecane posty

Gość zdxfcgfvyhui;kl

Witam ja przy 1 ciąży robiłam to badanie super było wszystko widac itp;... ale nie o to mi teraz chodzi :) jestem w drugiej ciąży i nie wiem czy to badanie robić u mnie w rodzinie nie ma żadnych wad wrodzonych... córa rośnie i rozwija sie prawidłowo ... nie wiem czy to badanie robić i nie mam na to funduszu za bardzo teraz ;/ wiem ze zdrowie dziecka najważniejsze zgadzam sie z tym ale czy wy robicie te badania wszystkie? kiedyś tego nie było i wgl ... jakie jest wasze zdanie? czu normalne usg nie wystarcza?

To badanie się robi tylko jak jest duże ryzyko wad.... Może być ono niebezpieczne!

Gość zdxfcgfvyhui;kl
no właśnie nie bardzo chce je robić a lekarza namawiają norma ;/ bo kase chca miec;/ a ja w 1 ciązy nic szczególnego sie nie dowiedziałam to co na każdym innym usg ... jedynie co to widok jest dużo lepszy .

Gość do tej poprzednio piszacej
co jest niebezpieczne??? bo chyba tu chodzi o usg przeziernosc karkowa i potem polowkowe usg. przeciez bez przeziernosci nie skieruja cie na inwazyjne badania prenatalne chyba ze pappa wyjdzie nieprawidlowo.Wez sie doucz zamias pierdzielic glupoty.

autorko jesli mowisz o usg 3d to racja nie musisz go robic badanie prenatalne jest robione na zwyklym usg bo tylko na nim mozna zobaczyc np komory serca czy budowe mozgu trwa ok 30 minut i wszystkie parametry sa sumowane i potem jest oceniane ryzyko wad.To ze ich nie masz w rodzinie o niczym nie znaczy wady niektore tworza sie dopiero w ciazy przez wplyw roznych czynnikow taka wada jest bezczaszkowie i bezmozgowie wiec sama ocen ryzyko....

[zgłoś do usunięcia] do tej poprzednio piszacej co jest niebezpieczne??? bo chyba tu chodzi o usg przeziernosc karkowa i potem polowkowe usg. przeciez bez przeziernosci nie skieruja cie na inwazyjne badania prenatalne chyba ze pappa wyjdzie nieprawidlowo.Wez sie doucz zamias pierdzielic glupoty. a Ty naucz się czytać :D Autorka pyta właśnie o to inwazyjne badanie prenatalne a nie o USG ;)

no chyba nie skoro pisze ze wszystko bylo ladnie widac:D skoro ona sama nie wie to ja sie nie udzielam:D milego dnia

Gość penelopela
Badania prenatalne powinny wykonać kobiety, które: "- Kobiety ciężarne powyżej 35 roku życia częściej otrzymują nieprawidłowy wynik testu potrójnego (dotyczy to również testu PAPP-A, choć w nieco mniejszym stopniu). - Kobiety po 42 roku życia nie powinny poddawać się testowi potrójnemu z uwagi na wysokie prawdopodobieństwo uzyskania fałszywego wyniku. - U kobiet młodych (ok. 20-25 lat) wykrywalność chorób genetycznych za pomocą testu potrójnego jest niska (wynosi około 50%). Dla testu PAPP-A wykrywalność schorzeń u tej grupy pacjentek wynosi około 80%. - U kobiet, u których występują aberracje liczbowe czy też strukturalne ( wiąże się to z wysokim ryzykiem wystąpienia u płodu aberracji chromosomowej wady genetycznej) wskazane jest badanie kariotypu płodu. - U ciężarnych, które zaszły w ciążę dzięki procedurom rozrodu wspomaganego (IVF, IVF-ICSI, GIFT, ZIFT) istnieje wyższe prawdopodobieństwo wyniku fałszywie dodatniego badania biochemicznego (wynik fałszywie dodatni oznacza nieprawidłowy wynik mimo braku choroby płodu). - U ciężarnych z ciążą bliźniaczą czułość badań biochemicznych jest niższa niż w przypadku ciąży pojedynczej dlatego uważa się, że niezbędne jest wykonanie pomiaru przezierności karkowej lub w późniejszej ciąży USG genetycznego."

Jej chyba choedzi o badanie usg 3/4D a to zadne badanie prenatralne tak jak pisalam szare zwykle usg sluzy do oceny ryzyka bo jest tak skonstruowane ze widac toi co jest w srodku a 3/4D to gadzet z ladnym obrazem:)

Gość magdalenaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ja nie mialam USG genetycznego, bomieszkam za grania i tu sie nie robi.

Gość zdxfcgfvyhui;kl
nie było mnie na chwilek bo obiad robie mi chodzi o prenatalne badania nie 3d 4d itp nie mialam robionego testu papa i innych jestem w 18 tyg ciązy i ginekolog powiedział ze warto zrobić usg prenatalne i skieruje mnie do jego znajomego co wykonuje je za 200zł ... normalne usg miałam robione i wszystko jest ok dzidzia pieknie się rozwija nosek rączki nóżki wszystko jest ... i właśnie nie wiem czy warto znowu robić te badanie prenatalne..jak mówie w 1 ciaży je robiłam bo też powiedziałm gin że warto je zrobić....no ale teraz nie wiem

Gość oooooo,,,ooooo
chodzi ci o usg genetyczne???? bo piszesz tak bez ładu i skladu:O jesli chodzi ci o usg genetyczne to juz za pozno-robi sie je miedzy 12 a 14 tygodniem jesli chodzi o test pappa i pozostale INWAZYJENE badania to chyba nie sadzisz, ze idziesz sobie an nie ot tak, bo masz ochote...musisz miec wskazania lekarskie!!!!

Gość zdxfcgfvyhui;kl
chyba mnie nie rozumiesz ....ech w 1 ciaży miałam badanie prenatalne w 21 tyg i tylko tyle ...ginekolog powiedział że jedno starczy po co 3 jak wszytsko jets ok i tez na te badanie prenatalne szłam bez wcześniej robionych badania pappa itp ... teraz 2 ciąża i to samo mówi że warto te badanie w 21 tyg wykonać ... i nie wiem czy warto...

Gość te badania robi każda kobieta.
"Najpopularniejszą wśród badań prenatalnych jest ultrasonografia- prawie każda przyszła mama korzysta z badania USG. W czasie prawidłowo przebiegające ciąży zaleca się wykonywanie trzech badań: pomiędzy 11. a 14., około 20. i około 30. tygodnia ciąży. Pierwsze USG należy wykonać około 12 tygodnia ciąży. Wtedy to lekarz określi wiek płodu oraz stwierdzi ciążę mnoga bądź pojedynczą. Może stwierdzić wady typu rozszczep kręgosłupa czy bezczaszkowia. Drugie badanie wykonuje się około 20 tygodnia. Lekarz może dokonać oceny wykształconych już narządów wewnętrznych- w tym okresie możliwe jest rozpoznanie większości wad płodu. Ostatnie badanie powinno być wykonane około 32 tygodnia ciąży, a wykonuje je, by określić wielkości dziecka, położenia oraz ilość wód płodowych. "

to są właśnie te badania o których piszesz, ale każda rozsądna matka je robi. Ja płaciłam 100 Zł za takie badanie. "Od zwykłego badania ultrasonograficznego różni się tym, że wykonuje się je na bardzo czułym sprzęcie przez doświadczonego specjalistę. Trwa do godziny. Dzięki niemu można dokładnie zbadać-w zależności od wieku ciąży- pęcherzyk ciążowy i żółtkowy, grubość fałdu karkowego, kości nosowe, zarys i wymiary poszczególnych organów płodu oraz pracę jego serca, długość kości udowych, a także łożysko, pępowinę i płyn owodniowy. Pozwala stwierdzić niektóre choroby genetyczne u dziecka, m.in. zespół Dawna, Edwarda, lub Tarnera oraz wady wrodzone, np. serca, bezmózgowie, wodogłowie, rozszczep wargi lub kręgosłupa, karłowatość"

Gość kaHSCJCHB
Czyli chodzi o polowkowe usg przeciez to normalne usg tylko dokladniejsze z pomiarem dlugosci kosci budowa mozgowia serca pepowiny nerek itd chyba chce cie naciagnac na kase bo mnie to badanie na zwyklym usg robil moj lekarz trwalo dluzej i tyle.

tak więc widzisz Autorko, że badanie prenatalne to po prostu USG - tylko o wiele dokładniejsze niż zwykłe

niestety nie każdy ginekolog ma nowoczesny sprzęt i dlatego czasem trzeba pójść do innego, a co niektórzy się cenią....

Gość zdxfcgfvyhui;kl
no mi na normlanym usg też mierzył nerki kark wody płodowe itp... ma dobry sprzęt i wszystko jest ok powiedział... i mysle właśnie że chce mnie naciągnać ;/

Gość ijabuba
Zmien lekarza! Nie ma usg prenetalnego ! Jest usg genetyczne i badania prenetalne ! I na jedno i na drugie ( a zwlaszcza na usg genetyczne ) już za pózno.. Badania prenetralne warto zrobic jesli sa do tego medyczne podstawy np. choroby w rodzinie, wiek rodziców itp. Usg genetyczne jest świetnym badaniem przesiewowym, pozwalajacym wychwycic na wczesnym etapie ciązy rózne nieprawidłowości w rozwoju płodu i ewentualnie podjąc leczenie.

Gość nie prenetalne a
a prenAtalne:O

Gość nie prenetalne a
usg jest jednym z badan prenatalnych wiec nie czepiaj sie okreslen.

Witam, mam 24 lata i mój mąż choruje na rdzeniowy zanik mięśni II stopnia. Chcielibyśmy zajść w ciąże. Prosze mi powiedzieć jakie badania powinnam zrobić by uchronić swoje "dziecko" przed chorobą?

Gość gość
a moze to fanaberia?

Gość gość
fanaberia czy nie…moim zdaniem to po prostu wymóg/lub możliwość. W takich kategoriach bym się poruszała biorąc pod lupę, a raczej kładąc na świecznik badania prenatalne. Uważam, że dyskusja o nich powinna się opierać na konkretnym przypadku. Moim zdaniem wskazane (dla najzwyklejszego posiadania wiedzy czy wszystko jest ok. – z racji zagrożeń) jest wykonywanie ich w ciąży po 35 rokiem życia. Przynajmnieij tak mówią lekarze, więc zrobiłam: http://www.godulahope.pl/, ot tyle ode mnie.

Gość gość
ja robilam badania prenatalne i uwazma ze bardzo warto. mojej kolezanki dziecko w ten sposob wyleczyli. W http://godulahope.pl/ pomagaja kobietom!

Gość gość
Ja także robiłam badania prenatalne i uważam, że jest to konieczne. Moje dziecko całe szczęście było zdrowe, ale dzięki tym badaniom miałam taka pewność. Dość długo szukałam jakiegoś dobrego gabinetu, w którym takie badania wykonują. Całe szczęście koleżanka poleciła mi prywatną klinikę http://polisclinic.pl/ w Katowicach. Spotkałam tam bardzo miłych i bardzo profesjonalnych lekarzy.

Gość gość
Tak , ja robilam w kazdej ciazy. I dzieki temu jednemu dziecku uratowalam zycie. Mysle ze warto. W http://godulahope.pl/strona-glowna/ maja prawdziwych specjalistow.

Gość gość
Tez jestem za robieniem, zdrowie jest jedno. Serafin Clinic maja tam profesjonalnych lekarzy, wszystkim sie zajmą, wyjaśnia