Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość to i ja sie dolacze z pytaniem

ile miesięcznie średnio wydajecie na dwójkę dzieci i na życie?

Polecane posty

do "my wydajemy co miesiąc" - nie rozumiem dlaczego krew Cię zalewa... naprawdę idzie nam 4000-4500 miesięcznie i nie żyjemy w luksusach. mieszkanie opłaty czynsz itp 800, benzyna 800 itd... zbiera się tego. ubrań dla siebie nie kupujemy w ogóle, chyba że raz na jakiś czas cos naprawde taniego, nigdy w markowych sklepach, żywność też kupuję jak najtansza... ciężko jest cokolwiek odłożyć!

Gość waneska paradajs
u nas oplaty wygladaja tak: 900zl - hipoteczny 400 zl - czynsz + fundusz remontowy (w tym woda) 120 zl - prad 40- gaz 100zl - telefony 500zl - przedszkole 300zl - paliwo na jeden samochow plus karta miejska mpk to daje prawie 2400 samych oplat na jedzenie ciuchy chemię i inne wydatki wydajemy 1,5 -2 tyś, jedno dziecko jest jeszcze na mleku modyfikowanym i pampersach Raz w tygodniu robimy duże zakupy w hipermarkecie, zazwyczaj wychodzi ok 200zl, codziennie kupujemy jakies jedzenie do pracy, pieczywo, owoce itp. Mąż ma 5 tyś ja 1,4tyś, cała moją wypłatę jestemy w stanie odlożyć.

Gość truturtu
waneska paradajs To ty co miesiąc kupujesz ciuchy??? bardzo dużo wydajecie na chemię, pampersy i ciuchy. 1.5 - 2 tyś to b. dużo.

Gość truturtu
aaaa nie doczytałam jeszcze jedzenia. Teraz rozumiem :)

Gość truturtu
aaaa nie doczytałam jeszcze jedzenia. Teraz rozumiem :)

Gość truturtu
u nas 2600: - 800 rata hipoteki - 250 paliwo - 100 prąd - 80 woda - 600 jedzenie, chemia - 250 przedszkole

Gość waneska paradajs
trutututu jak sie wyrabiasz w 600zl z jedzeniem i chemia? u nas 4x w tygodniu w markecie idzie z 200zł. Kupujemy trochę zbędnych rzeczy, jakies slodycze, cole, dużo soków. Ale nawet jak bylismy we trójkę jeszcze to 600zl na jedenie i chemie to malo. 30 obiadow w miesiacu, dla 4 osób to średnio 300 - 350zł. Raz jakiś tanszy typu nalesniki czy placki ziemniaczane, innym razem mieso. Mam dwóch synów mięsożernych więc trochę mięsa idzie. Do tego owoce, warzywa, pieczywo, smarowidła do chleba - nie ma szans zeby się zamknac z tym w 300zł na miesiac. Wędliny nie kupujemy prawie wcale, sera nie jemy dużo. Soki w upały schodziły po 5-6 litrow na tydzien, kupujemy najczęśiej pomaranczowy hortexa za 7zł za 2l, wiec 20zł same soki, plus 8zł zgrzewka wody na tydzien. Na miesiąc wiec 100z samo picie. Pijemy dużo mleka, ok 5l na tydzien to okolo 50zl w miesiacu zakladajac ze kupujemy tansze mleko. Chemii nie kupujemy dużo, raczej duze ekonomiczne opakowania. Ciuchy czesto z wyprzedazy, ale jak juz wspomnialam mam dwoch chlopcow i o ile dla mlodszego mam ciuchy po starszym tak dla starszego, przedszkolaka, ciuchy ida jak woda. Nie unikam second-handow ale dla starszakow malo co jest w dobrym stanie. Zabawki kupujemy raz na jakis czas, bez okazji (jak sa grzeczni) to jakies drobiazgi typu autko hot wheels czy jakas kolorowanka, wieksze to na urodziny czy świeta. Staramy się żyć dość oszczędnie, chcemy szybko spłacic hipoteczny. Nie biedzimy od 1 do 1, mamy troche oszczędności ale tez staramy się wydawać mądrze pieniądze.

Gość tak was czytam i sie dołącze
na żywnosć pampersy mleko modyfikowane itp to około 450zł gaz 200zł na miesiac paliwo 50 zł czynsz z wodą 500zł prąd 100zł na miesiać kredyty 230 nk 50 internet 45 telefony 100 -150 i w sumie to na tyle wychodzi jakieś 1725 zł

Gość waneska paradajs
do tak was czytam i dolacze... JAK!! 250zl za pampki i jedzenie! pampersy najtansze misiecznie 50zl, mleko 100zl najtansze! nie da rady sie wyzywic za 150zl miesiecznie! chyba ze wam ktos jedzenie daje albo żywi was

widzę, że temat się trochę rozkręcił...ktoś trochę przekręcił moje słowa i nie doczytał moich pierwszych dwóch postów. nie pisałam, że za 4tysiące to jest bieda i ja ją klepię to po pierwsze. po prostu zastanawiam się czy te pieniądze starczą nam na dwójkę dzieci i czy nie będziemy musieli żyć bardzo skromnie, odmawiać sobie wszystkiego, bo tego nie chcemy, żeby była sytuacja np. taka, że dziecko będzie zaproszone na urodziny do koleżanki,a ja mu odmówię 50zł na prezent, bo nie mam, albo kina czy basenu. spłodzić dziecko jest łatwo, ale też sztuką jest wyżywić i godnie żyć, a nie od 1ego do 1ego i liczyć dosłownie każdą złotówkę...a poza tym jedna czy dwie osoby nie doczytały, że samych opłat mamy ok.4tys, więc w sezonie jesienno-zimowym na życie zostanie nam 1500-2000zł na 4 osoby, a przecież trzeba kupić buty,kurtki,coś jeść i co dawać dzieciom do szkoły....wiem, że z jednym byłoby super, z dwójką będzie trochę gorzej, ale widzę, że Wy dajecie sobie radę tylko czy w życiu Wam czegoś nie brakuje? zawsze na wszystko macie?

Gość waneska paradajs
tak jak pisalam - ja żyję za 1,5 - 2 tyś na zycie (jedzenie ciuchy chemia), reszte odkladam. Wiec mysle ze spokojnie dasz rade, w sezonie letnim mozesz zrobic sobie oszczednosci i miec zapas w razie czego.

dzięki waneska:) czyli jednak można z dwójką dzieci swobodnie żyć i się nie martwić?

Gość a ja napisze takkkk
ja bym sie zdecydowala na drugie gdyby nie ten kredyt, 1600 nie nasze lacznie z pradami wodami czyszem etc zazdroszcze ludziom bez takiego zobowiazania, my wyjscia nie mielismy

Gość do Miraculum5
co ty studiujesz, chyba głupotę, tępiznę i idiotyzm, bo nikt normalny w takiej sytuacji nie decyduje się na dziecko, to tylko idioci tak robią

Gość no dokladnie facet musi umiec
up;)

Gość wredna małpa27
ja nie będę pisała ile zarabiamy na życie typu jedzenie i chemia na rodzinę 2+2 (2 lata i 6) wydajemy średnio 2 tyś.na przyjemności typu-kino,basen ,cukiernia restauracja,czasopisma mamy oddzielną pulę 400zł.no i do tego jeszcze opłaty.ubrania kupujemy raz na 2-3 mieś .kwoty są różne raz wydamy 300zł raz 1000zł.w zależności od pory roku i od tego czego potrzebujemy . paliwo-nie wiem mąż tankuje.

Gość tak was czytam i dołącze
nikt nas nie karmi :D na zakupy wydajemy co tydzien 100zł czasami 130 nie kupujemy drogich rzeczy bo po co :) pampki kupuje po 26 zł starcza na miesiać mała ma pampki zakłądane tylko na noc :) w dzien nie ma pampka :) a co do mleka to kupuje na miesiac 4 kaszki koszt =24zł plus 2 mleka po 12zł :) mała pije mleko mieszane z kaszką gdyż samego nie chce pić :) woli normalne mleko więc pije kakao raz dziennie :)

Gość truturtu
Miesieczne 600 zł: chemia - 200 zł mięso i ryby - 80 zł mleko od gospodarza - 25 zł inne typu: owoce, woda mineralna, słodycze, chleb - ok. 300 zł Soki robię sama z owoców. Kupuję tylko bobofruty dziecku.

Gość tak was czytam i dołącze
wiec wychodzi na małą 74 :) reszta na żywnosć :) jakieś 380 zł :) my w sumie nic nie lubimy kupujemy dużo sera troszke szynki .jajaka owoce dla małej no i coś na obiady :) nie przepadamy za słoodyczami wolimy cukierki mietowe lub karmelki :) a małej kupujemy kindery w sumie od pewnego czasy nawet tego nie chce woli jakiś chrupki owoce :)

Gość zazdroszczę takich kredytów
jakie Wy macie, bo my samego kredytu za mieszkanie 57m płacimy 1300-1600zł miesięcznie a gdzie opłaty za mieszkanie? telefon, internet, TV, beznzynę itp.?mąż tylko pracuje i zarabia 4,5 tys. zł na rękę starcza od 1-go do 1-go, ale żeby coś odłożyć to raczej ciężko jest:( mamy juz 3-latka i oczekujemy kolejnego dziecka

Gość waneska paradajs
Do tak was czytam i dolacze Serio napisz mi jak mozna wyzywic 4 osoby za 100 - 130zl tygodniowo. Nie pisze zlosliwie ale wiem ile ja wydaje a tez nie kupuje duzo. U mnie tak kalkulujac bidnie: codziennie połówka chleba - 1,20zl - na tydzien ok 8zł do chleba na tydzien: serek topiony, serek almette, dzem - ok 10z pomidory, ogorki, sałata - ok 8zł owoce: 1kg jablek, gruszek, pomarancze winogrona, brzoskwinie itp - 20zl mleko - 10zl serki i jogurty - po jednej sztuce na dzien dla dwojki dzieci - 15zł jogurty większe dla rodziców - 10zł jajka - 10zl kawa, herbata -5zł soki, woda - conajmniej 20zł platki do mleka - 9zl ok 0,4 kg sera - 8zl parowki - 4zl już jest sporo powyzej 100zł a nie uwzględnilam jescze nic z obiadowych rzeczy, ryb, miesa - a wiadomo ze to drogie. Warzyw na wywary też nie liczylam. Nie uwzglednilam tez cukru, kaszy, mąki itp. no i nie uwzględnilam tego co się zazwyczaj "przyklei" czyli jakas czekolada, cukierki czy chrukpi. W wakacje co tydzien kupowalismy duże lody, czasem 2 paczki na tydzien - a to ok 30zl (jemy carte dore albo manhatany) Jak ty to robisz ze mi idzie na chemie i jedzenie z 1400zl a tobie 400? Mam mlodsze dziecko, bo jeszcze calkowicie zapieluchowane, i wypijające paczkę bebiko w 5 dni, wiec na to idzie sporo pieniędzy. Ale reszta?

Gość waneska paradajs
do zazdroszcze takich kredytow a skad taka rozbierznosc w racie u Was? my bralismy kredytu 180tys na 30 lat, z opcja doplaty rodzina na swoim. Za 4 lata będziemy mieć ratę 1300zł.

Gość npodnosze
ja mam kredytu 565zł (z dopłatą rządową na 8lat), za kilka lat będę miała 850 bodajże....mieszkanie 47m2 w mieście 140tys mieszkańców.

Gość nestea.,,
kurde tez sie zastanawiam jak mozna wyzyc za 100 zl na tydzien.

Gość Dancy ddddd
Ja nie wiem, co wy robicie z tymi pieniędzmi. Mąż zarabia 1800 zł/mc, ja mam tzw kuronia obecnie (ok 600 zł), dziecko 8 mcy na mleku mod. i pieluchach, 700 zł kredytu do spłacania, 2 samochody. I jakoś nie brakuje nam pieniędzy, jak miałam macierzyńskie to jeszscze odłożyłam na nową lodówkę i pralkę, teraz też odkładam. Dodam, że nie oszczędzamy na jedzeniu, codziennie obiad, w niedzielę ciasto i sałatka.... nie rozumiem, jak można być tak rozrzutnym jak wy i biadolić.

Gość waneska paradajs
dacy co z tego co napisalam wyzej jest rozrzutnoscią? Moznaby jedynie picie ograniczyc, mniej soków, ale wodę mamy paskudną w smaku i herbata czy kawa jest niesmaczna.

Gość npodnosze
ja też nie żyje rozrzutnie, kupuje i w realu i w biedronce, ubieram się w lumpku najczęściej, jedynie buty kupujemy nowe i dobre, na buty nie żałujemy, a tym bardziej dziecku, które trochę koślawi pięty, wiec musi mieć specjalistyczne...

Gość wredna małpa27
jedni wydadzą 100zł na tydzień drudzy 300.ale myślę że ten co je za 100zł na pewno nie je zdrowo :)bo jak można wyżywić rodzinę np.3 lub 4 osobową za 100zł??no wiadomo nie trzeba jeść codziennie mięsa na obiad ale 2-3 razy w tygodniu ze 2 razy w tygodniu ryba na obiad. samo spagetti zrobić to jest koszt około 14 zł. a może te osoby mają jakieś zapasy z których korzystają ja też mogę się pochwalić że przez 2 dni wydałam dokładnie 3,90,bo 3 dni temu byłam na zakupach.

Gość wredna małpa27
Dancy ddddd a opłat nie masz żadnych??