Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katarzynaaaa

Ja Polka, Mąż Niemiec - mieszkamy w Paryżu, w jakim języku rozmawiać z dzieckiem

Polecane posty

Gość katarzynaaaa

które od następnego roku planuje zapisac do francuskiego przedszloa? Mąż nie zna polskiego, zna piate przez dziesiąte, z mężem rozmawiam po niemiecku, z małym - 3latka po polsku i niemiecku, syn świetnie radzi sobie w obu językach... tylko mieszkamy we Francji tu pracujemy, synek nie zna francuskiego, co robić?, macie takie sytuacje?

Gość po japońsku
To język przyszłości :P

Gość internetowych nie znam
Zatrudnijcie francuską nianię na ten rok przed przedszkolem, dziecko jeszcze jest w takim wieku, że powinno przyswoić, a w przedszkolu już samo pójdzie :) Gorzej jak pójdzie do przedszkola całkiem zielone - wtedy ani z dziećmi ani z opiekunkami się nie porozumie.

Gość swieczkaaromatyzowana
Każde w swoim. Napatrzyłam się na dwujezycznych, gdzie to zaniedbano, i mam konkretny plan (facet Niemiec, mieszkamy w Berlinie). 1. szkoła polska - podstawówka 2. Każde lato u moich dziadków 3. Niemiecki między rodzeństwem ZAKAZANY (facet jest jak najbardziej za tym) My rozmawiamy po niemiecku, czasem trochę po polsku. Francuskiego nauczy się w try miga w przedszkolu. A francuski między rodzeństwem i z Wami zakazać. dzieciaki radzą sobie z 3 językami bez problemów. Nie dawać za wygraną! I obydwoje musicie mieć takie samo nastawienie.

Gość internetowych nie znam
Moi znajomi - Polka i Francuz - mieszkają z kolei w Szwecji, ze sobą rozmawiają mieszanką francuskiego i angielskiego, dzieci chodzą do szwedzkiego przedszkola (ale panie mówią po angielsku, wiele dzieci jest z mieszanych rodzin imigranckich), a wakacje spędzają z babcią w Polsce, gdzie uczą się polskiego... bardzo jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

Gość katarzynaaaa
tak to prawda, mamy również córkę 8 lat, zna biegle 4 języki w tym angielski, francuski załapała w mig, chodziłą do amerykańskiego przedszkola w Berlinie, gdzie uprzednio mieszkaliśmy, teraz w francuskiej szkole podstawowej, z córką był o tyle problem że nic nie mówiła do 2 roku życia, teraz sama siędziwie jakich słow uzywa. O syna trochę się martwimy. Właściwie w domu rozmawiamy po niemiecku na codzien, staram sie by polski sie przewijal najnajczesciej, dzieci ogladaja polskie bajki, rozumieja. Odnośnie niań - mieliśmy nianię somalijkę z paszportem francuskim, niezłe rzeczy wyprawiała, począwszy o wychowaniu w islamie, skończywszy na temacie obrzezania.... kobieta po 50, nauczycielka historii sztuki, Muszę zatrudnić francuską nianię, dzieci miedzy soba rozmawiaja po polsku i niemiecku, corka czasem chce blysnac i nawija po angielsku, znamy z mezem ang, maly nie rozumie, chyba nie ma bardziej specyficznej rodziny

twoj syn na pewno francuskiego nauczy sie z otoczenia i przedszkola, wiec pielegnuj jezyk polski i niemiecki w domu

znam rodzine niemiecka gdzie tata rozmawia z dziecmi tylko po niemiecku a mama po angielsku i super zalapaly, mysle ze jakbys od razu wyslala do przedzkola to tez sie polapie i bedzie ok. ale trzeba byc konsekwentnym

Gość siostra siurara
u mnie w rodzinie: matka polka, ojciec fin rozmawiaja ze soba po ang dziecko lat 6:z matka po polsku, z ojcem po finsku plus angielski w mowie (nauczyla sie poprzez sluchanie rodzicow). Natomiat znam tez przypadek gdzie obydwoje rodzicow jest polakami-mieszkaja w szwecji gdzie urodzil sie ich syn. W domu rozmawiaja tylko i wylacznie po polsku jednak dziecko obecnie lat 18 nie chce rozmawiac z nimi po polsku, rozumie wszystko ale zawsze odpowiada po szwedzku. Takze autorko w jakimkolwiek jezyku bedziesz sie do niego zwracac zawsze zrozumie;)Ja uwazam ze im wiecej pozna- a ma okazje- tym lepiej:)

Gość bedzie dobrzewewewew
jak tylko pojdzie do przedszkola to raz dwa nauczy sie mowic po francusku,nawet nie uwierzysz jak szybko,rozmawiajcie z nim dalej w swoich jezykach bo tych jezykow on nie bedzie mogl sie uczyc w szkole,a francuski sam przyjdzie jak tylko bedzie przebywac z francuzami :)

dziecko w przedszkolu szybko sie nauczy francuskiego. ale jesli chcesz mu pomoc to albo niania, albo jakis klub malucha np. 2 razy w tyg. albo niech chociaz jakas bajke w ciagu dnia obejrzy w tym jezyku. u mnie ja mowie do synka po polsku, maz po angielsku, tesciowa po hiszpansku. miedzy soba z mezem rozmawiamy po angielsku. ale u nas o tyle latwiej ze angielski jest jezykiem urzedowym tutaj wiec w przedszkolu i szkole nie ma problemow. powodzenia, mam nadzieje ze corcia szybko zalapie

Gość isksos
u mnie tez dzieci nie maja latwo;) ...ja z dziecmi rozmawiam po polsku, moj maz po arabsku...a mieszkamy w niemczech i niemieckiego nauczyly sie w przedszkolu, w szkole dojdziec jeszcze angielski..to dopiero bedzie :) . ..znam malzenstwo arabsko-polskie w ktorym rozmawia sie tylko po niemiecku i dziecko nie umie ani polskiego ani niemieckiego..szkoda...

Gość katarzynaaaa
dziękuje za wypowiedzi, zatrudnie francuska nianie z agencji, corka idac do amerykanskiego przedszkola w wieku 4 lat w żab nie znała angielskiego, więc damy rade. Rowniez znam mieszane małżeństwa np polsko libijskie, gdzie dzieci mowia wylacznie po arabsku w domu mimo ze chodza do polskich szkol w Krakowie a ich wychowanie, zadnych hamulcow nie miesci sie w glowie katolikom

Gość isksos
moje dzieci wychowane sa w dwoch kulturach i religiach ..wiem, ze niektorym nie miesci sie to w glowie..ale tak wlasnie u mnie jest..

Gość Opozycyjna zona
Ty trozmawiaj do niego po Polsku maz niech mowi do dziecka po Niemiecku,a Francuskiego nauczy sie w szkole,dzieci jezyki chlona jak gabki,wiem co mowie ja juz to przerabialam.Ja jestem Polka maz moj jest Norwegiem a mieszkamy w Anglii :) Syn ma 7 lat i zna juz 3 jezyki,moze nie perfekcyjnie ale zna i poznaje ciagle.

Gość katastrofffa
Dziecko bardzo szybko zalapie jezyk o to sie nie martw.Nie rozumiem tylko tego zapisu do przedszkola w przyszlym roku.We francji szkola obowiazkowa jest od 3 roku zycia wiec od wrzesnia maluch musi isc do szkoly.

po polsku jak najwiecej ;) moj syn poszedl do niemieckiego przedszkola we wrzesniu, ani me ani be nie znał ( ja z reszta tez ). Dzisiaj, po 8 miesiacach mowi swobodnie, normalnie po niemiecku. Co gorsza mowi mu sie latwiej po niem i w domu duzo robi wtracen, jak sie bawi sam to slysze ze mowi do siebie tylko po niemiecku. .. wiec jak do nas zaczyna mowic, to mowimy mu ze nie rozumiemy i musi mowic po polsku. Mnie osobiscie przeraza troche, ze syn zapomina slow po polsku, niemiecki robi mu sie blizszy.