Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość viola555205

matka chrzestna, ojciec chrzestny

Polecane posty

Gość viola555205

jednym słowem RATUNKU!!!!!! mam zostać chrzestną mojego brata córeczki, bardzo sie cieszę, ale nie mam ZIELONEGO pojęcia jak to będzie, jakie są moje obowiązki podczas chrztu, a jakie ojca chrzestnego, jaki prezent itp itd. pomocy

ja ten problem mialam 5 lat temu najpierw w maju pozniej w siepniu :) w tym samym roku :) mozesz trzynma malenstwo podczas chrztu, ja a jesli bedziesz na takim spotkaniu przed chrzcielnym w kosciele to tam sie dowiesz\ co masz robic itd. a na prezent ja akurat kupilam i ednej i drugiej chrzesniaczce troszke ciuszkow tej w niemczech sukienke do chrztu bo sis mnie prosila i lancuszek zloty z bozia i jednej i drubiej :) teraz obie je nosza :) a do kosciola musisz kupic szatke :)

Gość dziewczyna 22
aha.... nie wiem teraz w modzie są srebrne smoczki z grawerem lub łyżeczki, łańcuszki owszem też... ale jak to ciuszki? chyba nie zbyt.... ile kosztuje taka szatka dla maleństwa? opowiedzcie dokładnie o obowiązkach matki i ojca chrzestnego

Gość viola555205
dokładnie jak wyżej obowiązki na chrzcie i przed i po :)

ja kuplam boby moze z 2 parki i jakas sukienke szatka kosztuje pare zlotych nie pamietam moze 10 bo to 5 lat temu bylo w tym roku chrzcilam swoja coreczke :) o obowiazkach dowiesz sie w kosciele np czy obiecujesz pomagac w opiece nad dzieckiem ze bedziesz wspierac dziecko i rodzicow w ciezkich chilach i tak dalej

Gość Andzia z parku
W kościele będziesz odpowiadać na pytania księdza, jak się do Ciebie i chrzestnego zwróci. Tutaj znajdziesz wiele informacji na ten temat : http://www.chrzcimy.pl/artykul-tag/chrzest-swiety Szatka nie kosztuje majątku, kupisz ją w sklepie z dewocjonaliami - Veritasie. U nas dziecko do chrztu trzymają rodzice, u Ciebie moze być inaczej. Możesz kupić małej jakąś pamiątkę - moim zdaniem złoty łańcuszek jest jak najbardziej na miejscu. A inny prezent - spytaj bratową najlepiej.

Zależy jak się dogadasz, u mnie np. było tak, że matka chrzestna zawsze ubiera dziecko do chrztu plus szatka, ojciec chrzestny kupuje świecę. Jak się przeprowadziłam to tu takiego czegoś nie ma. A na prezent jest teraz tyle możliwości, wystarczy poszukać, albo zwyczajnie spytać , moze rodzice potrzebują coś np. chodzik czy jakąś inna pierdołkę.

Gość gość
Chrzestna kupuje szatkę a chrzestny świecę Reszty dowiesz się na katechezie przed chrzcielnej A prezent odnośnie dziewczynki to nie jest problem kolczyki łańcuszek itd

Jak wyżej:) musisz kupic szatkę, ja rok temu kupowałam z haftem tzn wyhaftowane imię dziecka i data chrztu, płaciłam 25zł, bez haftu chyba 20zł było. Ubranko niekoniecznie, to już musisz się dogadac z rodzicami ale przewaznie rodzice sami ubieraja dziecko, w swoim guście. Kup też pamiątkę chrztu no i jakiś prezent, tu już nie wiem. ja kupiłam wózek spacerówkę po konsultacjach z rodzicami chrzesniaka. masz dużo do wyboru albo prezent praktyczny typu, mata edukacyjna, leżaczek, fotelik itp albo coś ze złota srebra np łańcuszek i medalik. ja bym wolała coś praktycznego co dziecko wykorzysta. na samym chrzcie, musisz odpowiadac razem z rodzicami i chrzestnym na pytania księdza, będzie pytał czy chcecie wychowac to dziecko w wierze katolickiej itp, odpowiadacie "chcemy" i tak kilka razy. wcześniej jeszcze kazdy kreśli znak krzyża na czole dziecka tzn rodzice i chrzestni. pozniej ksiądz każe podejsc pod ołtarz i jak będzie mówil ze "dziecko otrzymuje szatę" to kładziesz na malucha tą szatkę i to tyle, ksiądz da ci znac kiedy masz położyc. a czy będziesz trzymała dziecko to już zalezy jak jest u was w rodzinie, ja chrzesniaka nie trzymałam tylko jego mama, teraz przewaznie rodzice trzymają

Gość viola555205
właśnie przeczytałam gdzieś na stronie że jeżeli któryś z chrzestnych żyje w związku musi to być związek małżeński (kościelny) a ja mieszkam z narzeczonym beż ślubu i co teraz???? :(

Narzeczony - czyli już po zaręczynach, ale jeszcze przed ślubem. Poza tym nikt nie musisz mówić, że mieszkacie razem. Jestem niewierząca, ale rozumiem, że wiele osób chce podejść do tematu jak na katolika przystało - lecz KK chyba troszkę nie nadąża za zmieniającymi się czasami.

Gość viola555205
wiem, ja jestem wierząca praktykująca, nawet czasem do komunii świętej przystępuję....jak jesteś świeżo po spowiedzi :) ale skoro kościół tego wymaga, że to musi być osobą żyjąca w związku małżeńskim????? to ja nie wiem.... a chyba kłamać nie można.... a rodzice mojej przyszłej chrześniaczki są bardzo wierzący :(

Gość viola555205
szatka to jest taka niby sukieneczka czy serwetka? bo różnie to widzę....

szatka to ta serwetka ale ona może miec różne kształty, jest też w kształcie sukieneczki. co do mieszkania z narzeczonym to ksiądz raczej nie będzie cię pytał czy z kimś mieszkasz, tylko czy panna czy mężatka mnie chyba pytał już nie pamiętam. powiedzialam ze panna, a też mam narzeczonego i z nim pomieszkuje, nie musi tego wiedziec.

Gość viola555205
czyli to by nie był największy problem.... uff.... :) kurcze teraz się zastanawiam co do tej szatki.... może rodzice zadecydują co by woleli..

Gość viola555205
no moja mam tez mówi że takie coś powinno być, a nie jakaś chustka, w sumie to i to jest ładne :)

Możecie zrobić tak, jak my - chrzestny z powodu pracy wyjazdowej poprosił nas o zakup świecy wg naszego uznania i potem oddał nam pieniądze.

ja akurat trafiłam na taki fajny sklep że można bylo sobie wybrac i zamowic jaką sie chce tą szatkę a oni robią... miałam do wyboru kilka kształtów, napis, kolor nici jaką ma byc haft i obrazek na szatce

Jeżeli chodzi o szatki wybór jest ogromny .A to w zasadzie tylko jako pamiątka zostaje - nie jest do niczego wykorzystywana. Na chrzcie też tylko na chwilkę kładzie się to na dziecko.

akurat jaka szatka i swieca to nie jest taka wazna sprawa, każda może byc.

Gość viola555205
aha. ok a mam taki mały pomysł na prezent i jest on nawet tyciu praktyczne, a pamiątka na całe życie.... pozytywka, srebrna z grawerem do tego piękna pamiątka chrztu co Wy na to?

lipss ja kupowalam identyczna szatke tyle ze z rozowym haftem i moja mala miala taka sama :) oczywiscie schowalam na pamiatke

Gość viola555205
tez super, ja przeznaczyłam około 400zł na ten cały chrzest, więc mam nadzieję że się zmieszczę... :) też myślałam o takim czymś ale jednak wolała bym żeby mała miała coś co gdy będzie miała 18 lat powie o moja ciocia (chrzestna) kupiła mi fajny prezent :)

Jako chrzestna musisz przynieść szatkę, papierek od spowiedzi z pieczątką i trzymasz dziecko podczas chrztu tzn dziewczynkę :) więcej nic nie musisz robić.