Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Madzia_mi

24 tydzien ciąży znieczulenie zęba a skurcze ?

Polecane posty

dziś miałam robionego zęba wraz ze znieczuleniem, znieczulenie trzymalo mnie 4 h. teraz mam jakies dziwne skurcze brzucha takie jak na poczatku ciazy :( czy cos mogło mi sie stać?

Gość a ile wychowawczego
"Niektórzy mówią, że środki znieczulające używane w gabinecie dentystycznym zawierają substancje, które sprzyjają obkurczaniu naczyń a co za tym idzie mogą spowodować skurcze macicy. Jest to po części prawda, jednak w przypadku znieczulenia miejscowego podana dawka leku jest na tyle niewielka, że taka możliwość istnieje tylko teoretycznie. Tym bardziej że owe skurcze może spowodować z dużo większym prawdopodobieństwem stres i obawa przed leczeniem bez znieczulenia. Ponadto podawany środek nie przenika do krwi, a co za tym idzie nie jest rozprowadzany po całym organizmie, tak więc nie ma możliwości dotarcia do dziecka. Zresztą postęp w tej dziedzinie medycyny jest dość duży, środki znieczulające coraz lepsze a co za tym idzie coraz bardziej neutralne dla pacjenta. Podsumowując ciąża nie jest żadnym przeciwwskazaniem do stosowania znieczulenia miejscowego w leczeniu stomatologicznym. Mamy nadzieję, że te wyjaśnienia rozwieją obawy Pań spodziewających się dziecka przed wizytą w naszym gabinecie. Zawsze zalecamy oczywiście wcześniejszą konsultację z lekarzem prowadzącym ciążę."

Gość 45lukrecja_
KAZDY normalny dentysta podaje znieczulenie kobiecie w ciazy Trzeba byc durniem zeby tego nie zrobic Wie, ze jest w ciazy to wie jakie znieczulenie podac

Gość hembebenge
ja jestem w 29 tc ciąży bliźniaczej i robiłam ostatnio zęby kanałowo ze znieczuleniem, oraz również musiałam rwać cięzko zakorzenionego zęba. Znieczulenie działa miejscowo. Myślę,że delikatne skurcze mozesz mieć po prostu ze stresu, zażyj no spę i odpocznij.