Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona w temacie strasznie

WYPRAWKA dla noworodka i mamy - co zabrać do szpitala?

Polecane posty

Gość zielona w temacie strasznie

rodzę w październiku, zaczynam myśleć o wyprawce. co Wy brałyście? co okazało się zupełnie zbędne?

Gość jhj
pampersy, koszulki, czapeczka, lapki na raczki, otulaczek

Gość dzieci nasze sa
krem do pupci, oslonki na sutki

Gość dzieci nasze sa
chusteczki nawilzone,smoczek ale uspokojacz a nie zwykly;)

Gość mam do was pytanie
a zadzwon do szpitala i zapytaj bo nie w kazdym trzeba wszystko miec

Do szpitala przydało się: Dla dzidziusia: rożek 2 sztuki- bo jeden został zabrudzony więc mąż i tak musiał dowieść drugi. pampersy sudokrem ubranka (przynajmniej dwa zestawy na dzień) 3 sztuki pieluszek tetrowych, owijałam nimi małego jak w rożek Dla mnie: Szlafrok 4 sztuki koszul nocnych ( najlepsze są odpinanae na wysokości piersi) 2 ręczniki jakieś kapcie + japonki pod prysznic podkłady poporodowe ( wielkie podpachy ;)) + podkłady na łózko aby nie pobrudzić pościeli Wkładki laktacyjne szczoteczka do zębów+ pasta, krem do twarzy, mydło, balsam do ciała, szampon laktator - (mi się przydał, mały w 3 dobie dostał żółtaczki i zalecenie lekarza było aby odstawić dziecko od piersi na czas przebywania pod lampami, aby pokarm nie zanikł sciągałam go laktatorem) kubek na picie, woda mineralna, Więcej sobie nie przypominam

Gość ha ha ale jaja
to zalezy co Twoj szpital wymaga. u mnie dla dziecka nic nie bylo potrzebne procz pampersow i chusteczek nawilzanych. ubrania i kosmetyki zapewnial szpital. baardzo przydaly sie oslonki na sutki bo strasznie bolaly juz na drugi dzien. ja mialam avent. no a dla siebie mialam :2koszule w tym jedna stara do porodu, 1 pizama (u nas mozna w pizamach chodzic bo nie zagladaja miedzy nogi:P) 2reczniki, podklady na lozko, duze podpaski (mialam 4paczki duze absorgyn czy jakos tak, male sie nie przydaly) no wiadomo kosmetyki, sztucce kubek, do porodu jeszcze lewatywa a reszte zawsze moga Ci dowiezc. ja sie spakowalam jak glupia a polowa sie nie przydala....

Szpitale mają swoje wymagania co do wyprawki,bo w jednych np.musisz mieć ubranka dla dziecka,podkłady na łóżlo do porodu itd,a w innych zapewniają takie rzeczy. Ja osobiście polecam siateczkowe majtasy,Tantum rosa na obolale krocze,papierowe ręczniki do wycieranie krocza po kąpieli (po co brudzić ręcznik).Warto zabrać laktator,bo róznie bywa w szpitalach z karmieniem i pomoca doradcy laktacyjnego (o ile wogóle mają kogoś takiego).Pewne rzeczy zawsze może donieść rodzinka ;)

Gość gość
Do szpitala:MAMADokumenty* skierowanie do szpitala * dowód osobisty* książeczka ubezpieczeniowa * karta ubezpieczenia zdrowotnego * karta przebiegu ciąży* wyniki ostatnich badańHerbatka laktacyjna dla kobiet karmiących ( to jesli będą problemy z pokarmem)2 koszule nocneSzlafrokKlapkiRęcznikTalerzyk sztućce szklankaPodpaski bella 3 paczkiPodkłady 5 sztWoda niegazowanaStanik do karmieniaWkładki laktacyjneLaktatorZeszyt i długopis zawsze warto mieć pod rękąSzampon i płyn do mycia (ja np biorę tylko szampon i nim się umyje bo po co targać tyle rzeczy)GąbkaPasta do zębów i szczoteczka kubek GrzebieńPapier toaletowyMajtki jednorazowe i zwykłeSkarpetkiDZIECKOPampersyChusteczki nawilżająceCiuszki na wyjściebody/koszulkaśpioszki, kaftanik, skarpetkiczapeczka grubsza i cieńszasweterek, spodniekombinezon/rożekkocykpieluszki tetrowe 3sztTATACiuchyAparatWyprawka:SEN Łóżeczko 120 x 60 (zdecydowanie takie łóżeczko wystarczy potem po tych 2-3 latach zmieniając łóżeczko na łóżko robi się dziecku większą frajde i uczy się go że wkracza w doroślejsze życie) Opłacalna cenowo aukcja gdybyś chciała zamówić http://allegro.pl/lozeczko-kolory-materac-gryka-pianka-kokos-i1156709053.htmlMaterac gryka-pianka-kokos Prześcieradło na gumkę Polecam aukcje tego pana ja u niego pare rzeczy zamawiałam http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9246454&order=p&change_view=1Kołderka + PoduszkaPościelOchraniacze na całośćPrzewijakPodkład ceratkowy (warto zostawić sobie jeden podkład ze szpitala i dać do łóżeczka)SPACERWózek + śpiworek http://allegro.pl/raf-pol-wozek-king-kola-pompowane-z-lozyskiem-i1348189945.htmlGruby Kocyk ( ja kupowałam ten większy kocyk zawsze można go dać na pół a przyda się później jak maluch będzie większy)Cienki KocykRożekFotelikKOSMETYKIChusteczki nawilżające (myśle że Dada są ok choć osobiście polecam zwykłą wode)Płyn do kąpieli z szamponem lub z oliwką (Nivea) albo mydełko (należy wybrać albo płyn albo mydło nie powinno się łączyć)Puder albo maść Linomag (polecam maść Linomag jest dobra)Krem do twarzy (Nivea na każdą pogodę)Mleczko lub oliwka BambinoKĄPIELWanienka Termometr do wanienki albo temperature sprawdzać poprostu łokciemRęcznik (myśle że nie warto kupować tych małych z kapturkiem wystarczy jeden mieć ręcznik przeznaczony dla malucha)APTECZKA70% spirytus do pępka lub OCTENISEPT (choć teraz tak naprawdę nie używa się tego leczy się naturalnie)Sól fizjologicznaPatyczkiGaziki jałowe AKCESORIANożyczki Szczotka do włosówGruszka lub aspirator do nosa Frida (polecam aspirator)Termometr do ciałaŚliniaki2 Smoczek2 Butelki (Lovi do mleka , Canpol do herbatek) ja osobiście kupiłam z lovi 250 ml i zwykłą z canpola 250 ml żeby mieć na dłużej10 Pieluch tetrowych2 Pieluchy FlanelowePampersyProszek i płyn do prania bez fosforanów (niekonieczny chyba że ktoś chce ja nie kupowałam tego ale mam w rezerwie na liście ponieważ zależy czy dziecko nie będzie uczulone na nasze proszki)Zawieszka do smoczka to oczywiście jeśli ktoś chce LaktatorUBRANKA (zależy od pory roku)Body z długim i krótkim rękawemŚpioszkiPajacykiKaftanikiKoszulkiSpodenkiSweterkiCzapeczka cienkiaCzapeczka grubszaSkarpetki cienkie i grubeNidrapakiRajstopkiKombinezon z rękawiczkami