Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodanauczycielka

Jak się zwracać ?

Polecane posty

Gość mlodanauczycielka

Właśnie. Jestem od początku miesiaca nauczycielką. Uczę w szkole w której sama byłam uczennicą no i nauczyciele są ci samo co mnie uczyli i oni są wszyscy ze sobą po imieniu no i nie wiem teraz czy wypada zebym tez tak do nich mówiła? Oczywiście zapytam czy moge, czy w ogóle nie pytać i mówić na pan/pani ?

Gość mlodanauczycielka
?

Niezręczna sytuacja:D Na początku pewnie "Pan/Pani", a z czasem prawdopodobnie poczujesz się swobodniej i przejdziecie na stopę koleżeńską:)

Gość sisisssi
no jak ty nie wiesz takich rzeczy, to co z ciebie za nauczycielka ??? W-fu ?? :D tepa strzalo, jak mozesz do osob pow 60 mowic per ty..w polsce, bo w innych krajach jest ciut inaczej, choc rowniez szacunek wymaga uzywania zwrotow grzecznosciowych, jakby chociaz Sir.

Proponuję nie pytać i zwracać się Pan/Pani skoro są starsi, jeśli będą chcieli być po imieniu to sami zaproponują razem w pokoju nauczycielskim lub każdy z osobna, tak by nakazywała kultura.

Gość korarrarararayhr6hnjnre
Ja myślę, że wszystko przyjdzie z czasem, nie możesz się teraz za bardzo narzucać tym bardziej że oni uczyli Ciebie. Lepiej poczekaj aż ktoś Ci zaproponuje przejście na Ty. :) Tak będzie dobrze o tobie świadczyło

Gość mlodanauczycielka
Ale : Ja tam ucze, wiec nie bede nikomu paniowac. Zwlaszcza tym, ktorych nie lubilam.

Gość mlodanauczycielka
Jakie po 60? :O po 60 to by juz na emeryturze byli. To są osoby 40 paro letnie a nawet przed 40.

To starsza osoba powinna proponować przejście na "TY".

Gość mlodanauczycielka
Ale ja im nie chce proponować przejscia na ty bo oni do mnie mówią po imieniu.

Gość wlasnaautopsja
Ja byłam w takiej samej sytuacji ale to była taka szkoła że z nauczycielami byliśmy bardzo "blisko" i jak zaczęłam uczyć to polonistka która mnie uczyła pierwszego dnia zaproponowała mi zebym jej mówiła po imieniu a jeszcze przed końcem października byłam na ty już z prawie wszystkimi (oprócz nauczycieli i innych pracowników którzy byli już bliżej emerytury.)

Gość mlodanauczycielka
nnnnnnnnnnnnnnnnfghfghfghfghfg chyba jakies kompleksy masz? :O

Gość mlodanauczycielka
Wypierdalaj z tematu !!! 🖐️

Gość mlodanauczycielka
Na wulgaryzmy w tym temacie nie czekam wiec dziekuje ci podszywie i zegnam.

jak zaczynałam technikum to w tej szkole zaczynala tez uczyc nowa polonistka swiezo po studiach i naprawde duzo lepiej to wygladalo kiedy mowila do innych nauczyciele na 'pani'. z tymi mlodszymi byla po imieniu, ale do starszych na pani