Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość google22

Fotograf bez dyplomu? Jakie szanse na wybicie sie?

Polecane posty

Gość google22

Czy po szkole policealnej o profilu fotograf bylabym tak samo traktowana jak fotograf z magistrem? Od czego zaczac? Wyslac swoje zdjecia na jakis konkurs? czy jakis zaklad fotograficzny by mnie zatrudnil?

Raczej marne, teraz wszędzie liczy się magister :( prawie wszędzie, chyba że masz znajomości to łatwo dostaniesz biurową prace.

moim zdaniem bardzo duże osobiście wśród fotografów, których znam, żaden nie ma żadnego dyplomu. Jedynie jeden juz dobre kilka lat po rozkręceniu interesu, skończył kilka kursów doszkalających.. Inni to amatorzy - samoucy.

Gość google22
A jeśli będę miała policealną szkołe w kierunku fotograficznym to moje nazwisko może byc znane? Znane jako fotografa? czy tutaj koniecznie jest to żeby miec studia?

Z tego co wiem to raczej tak :( Nie liczy się talent, tylko ten papierek. Ja akurat również myślałem o policealnej szkole fotograficznej ale nie wiem dokładnie jak to jest.

zalezy, w jakim kierunku chcesz iść.. ci moi znajomi mają swoje zakłady fotograficzne, w sensie śluby, imprezy okolicznościowe, sesje plenerowe itp itd.. a ten, którego wymieniłam ma terminy na sluby popisane na rok do przodu, więc chyba jest znany wśród okolicznej ludności ;)

Gość google22
A jeśli kiedyś miałabym swoją wystawe fotograficzną? możliwe to bym np. nie miała dyplomu lub była tylko po szkole policealnej w kierunku fotografii?

Gość Alice Prin
dla dobrego fotografa najlepszy dyplom to jego portfolio. po prostu rób zdjęcia, wkręć się na jakieś praktyki do zakładu foto/redakcji/agencji reklamowej czy jaka Cię tam fotografia interesuje. żadna uczelnia nie zastąpi praktyki, ale na pewno, jeśli jesteś początkująca to wyszlifują Ci tam warsztat ;) i moja rada: poszukaj szkoły, która specjalizuje się w fotografii, a nie policealnej z czterystoma kierunkami, patrz na nazwiska wykładowców, i rób zdjęcia. im więcej tym lepiej ;)

Gość google22
Do Alice Prin Mówisz o studiach fotograficznych?

Gość kopkopkpo
akurat w tym zawodzie dyplom ma najmniejsze znaczenie. Moj znajomy jest znanym fotografem w srodowisku gwiazd, a skonczyl pedagogike.

Gość Alice Prin
a i poszukaj w google, jest taka strona na której są wypisane konkursy fotograficzne z całej Polski. Wysyłaj gdzie się da, a nuż... ;) Powodzenia :)

Gość Emmett Fitz-Hume
Google22, jeżeli nie chcesz zostać kasjerką w Biedronce itp. biznesie, to ukończenie studiów nie zmienia Twojego położenia :)

Gość Alice Prin
wg. mnie najbliższe sensowne studia wyższe z fotografii są w Czechach- Praga i Opava. Polskie ASP są trochę do tyłu i pod kątem podejścia do studenta, i kadry i sprzętu. Jeśli Ci koniecznie zależy na wykształceniu dyplomie,spróbuj tam, ale to naprawdę nie ma aż takiego znaczenia. Ważniejsza jest praktyka, samozaparcie i troszkę szczęscia ;) na jakim teraz jesteś poziomie?

Gość google22
Fotografia to moja pasja, narazie robie zdjecie, znajomi mówią że sa bardzo ładne ale... nie mam żadnego doświadczenia, nie wiem tylko od czego zacząc by zdobyc te doświadczenie.

Gość żeby się wybic jako fotograf
to trzeba po prostu robić dobre zdjęcia! Brat męża ma firmę foto i żadnej szkoły w tym kierunku nie ma ... a zleceń full.... w sumie ważny jest też dobry kontakt z ludźmi/modelami...

Gość google22
Doświadczenie oczywiście jako fotograf który mogłby sobie wpisac w CV ten zawod.

Gość Alice Prin
no i super, skoro to Cię pasjonuje to już połowa sukcesu ;) nie ma nic gorszego niż praca bez zapału, żeby tylko pracować.. może idź na jakiś kurs i tam pokaż zdjęcia prowadzącemu, mnie ciężko coś doradzać, bo jedynie hobbystycznie sobie coś cykam, zresztą wolę fotografię bezkamerową ;) ale mam sporo znajomych, którzy w tym siedzą zawodowo, i nikt nie ma wyższego fotograficznego,albo robi je już pracując jako fotograf.

Gość żeby się wybic jako fotograf
ps to jest bardzo trudna branża, żeby nie wyszło tak kolorowo... dziś każdy może sobie kupić te aparat- sprzęt jest stosunkowo tani i udawać fotografa :O i takich jest na prawdę masa.... zrobią 3 zdjęcia jakimś koleżankom... zdobędą jedno zlecenie jakieś i pieprzą, że pracowali dla TV :D

Gość Arice prin nie ma chyba
fotografii zaocznej? to w końcu kierunek artystyczny, ja kiedyś usłyszałam że nie ma studiów aktorskich zaocznych.

Gość Alice Prin
jest masa szkół policealnych zaocznych foto, mniej lub badziej sensownych. i na 90% jest zaoczna w Poznaniu na ASP, przynajmniej była jeszcze ze dwa lata temu, jest zaoczna podyplomówka na dziennikarstwie na UJ, w Łodzi jest jakaś uczelnia prywatna, fajny układ mają w czeskiej Opavie- darmowe studia zaoczne,bardzo międzynarodowe towarzystwo, zjazd raz na miesiąc- konsultacje, wykłady, dostajesz listę zadań i jesteś z niej rozliczana. ale to ostatnie to studia raczej dla zawodowców i bardzo zdolnych amatorów, nikt tam nie będzie tłumaczył jak obsługiwać aparat ani jak wywołać zdjęcia. Tyle udało mi się wyszukać dawno temu, jak też chciałam zostać fotografem ;)

Gość kłamstwo kłamstwo kłamstwo
masz talent i znajomosci to napewno ci sie uda

Gość gość
wydaje mi sie ze w tym zawodzie liczy sie talent a nie swistek

Gość gość
zgadzam się. Przede wszystkich musisz mieć talent i się wyspecjalizowac w czyms konkretnym np. zdjęciach panoramicznych (glowica panoramiczna http://panoramichead-shop.com/) . Wtedy będziesz mieć jeszcze wieksze szanse