Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinder niespodziana

CO was wkurza na ALLEGRO - koszty wysyłki

Polecane posty

Gość CIEKAWE ;)
Po pierwsze jest napisane jak już PO drugie jak sprzedawca deklaruje priorytet to jak moze wyslac po tygodniu? Wez sie puknij w łeb

Gość kinder zamknij dziób
bo aż tych bzdur się nie da czytac

Gość tiara_0000
ja kupiłam ostatnio tusz do rzęs - przyszła podróba, efekt tuszu za 2 zł z bazarku. Ale nie odesłałam bo byłam tak wściekła, że wywaliłam tusz do kosza na śmieci

Gość nie w burdelu a przy tulipanac
na allegro jest taka opcja "wysyłka w ciagu..." i jak wystawiasz aukcje, to wpisujesz - 24h, 3 dni itp.

WilkSyty Kolejną irytującą rzeczą na Allegro jest czas oczekiwania na wysyłkę - zwłaszcza przy opcji "Płacę z Allegro". Dla jednego sprzedawcy wystarcza informacja z Allegro, że kontrahent przelał pieniądze, sprzedawca wysyła paczkę i nie ma problemu. Ale zdarzają się tacy sprzedawcy, którzy wysyłają paczkę, dopiero jak im Allegro przeleje pieniądze na konto...żenada Moim zdaniem, zenujace jest to wymaganie od Sprzedawcy wyslania paczki w momencie, gdy nie ma on pieniedzy. Nigdzie sie tego praktykuje i nigdzie - poza Allegro - nie oczekuje. Jesli Sprzedawca chce i moze wylozyc - o.k. Ale na Allegro moze sprzedawac osoba, ktora zwyczajnie bieduje. Kobieta wyprzedaje np. ubranka po synku, zeby przezyc do konca miesiaca i ma do wyslania 3 paczki za 45 zl w sumie. Wyplata dawno przejedzona - zwyczajnie moze nie miec na to pieniedzy, bo Allegro wcale nie przesyla ich od razu. Ja mam je po 3 dniach, ale za to kilka razy gdy sama zaplacilam PZA widzialam ze dopiero po tygodniu zostaly przelane, tak wisialy tylko na koncie mego banku. Slyszalam tez, ze w przypadku przelewow zagranicznych, dochodza nawet kilka tygodni!!! Dodam, ze wg regulaminu Allegro sprzedawca nie ma obowiazku wyslania paczki po otrzymaniu przelewu PZA. Jest tez takie cos w regulaminie Allegro jak zalecenia bezpiecznego wysylania, otoz radzi sie tam, by wysylac przedmiot dopiero gdy ma sie pieniazki na koncie. Zalezy Ci na szybkiej wysylce - plac przelewem... Ja zaznaczam na aukcji zawsze ile kosztuje koperta (licze 1zl, choc czasem kostuje 0,8, czasem 1,8) i zawsze wysylam w babelkowcach. Informuje tez, ze wysylam paczki po otrzymaniu pieniazkow na konto. Jesli moge, staram sie je wylozyc, ale czasem zwyczajnie nie moge. Troche zyczliwosci i wyrozumialosci dla innych, prosze.

do kinder niespodziana sprzedawca tego nie musi pisac, bo to oczywiste. Wysyłanie raz na tydzień paczek nie wchodzi w grę, bo klienci takim czymś nie są zainteresowani. Chcą szybko. Dla takiego głaba jak Ty lepiej będzie jak nie bedzie kupował na allegro. Ja kupuje u sprzedawcy, u ktorego na paczke czeka sie ok. 3 tygodni - z gory to wiadomo. Wysyla z zagranicy. Nie ma problemu

czytam i nie wierze.. po pierwsze szanowni kupujacy-legalny sprzedawca od kazdej paczki odprowadza 23%vatu ,latwo policzyc ze np na paczce do kg (11zl) sprzedawca faktycznie placi o 2,3zl wiecej plus koszty opakowania i dojazdu!! cena za wysylke paczki do kg nie powinna wynosic mniej niz 15zl! po drugie znacie koszty wysylki przed zakupem-nikt was nie zmusza! po trzecie -analizujecie to ,ze w sklepie jest o wiele drozej? dodajac nawet koszty wysylki jest o wiele taniej niz w sklepie stacjonarnym,wiec handlowanie sie o koszty wysylki jest conajmniej smieszne :) sprzedawcy internetowi aby byc konkurencyjni do tzw SZARAKOW -ktorzy sprzedaja na lewo i nie placa podatkow ,chamstwo jedno!!, maja bardzo niska marze,ledwie kilkuzlotowe zarobki i maja jesczcze do tego doplacac do kosztow wysykki??? poza tym jak jestescie tacy cwani to proponuje pojsc do sklepu stacjonarnego i tam robic zakupu! i jak ktos napisal wyzej-ze polak stara sie na wszystkoim zarobic-proponuje napisac ze polak stara sie na wszytskim targowac a najlepiej niech za darmo wszystko daja NIE?!!!! PARANOJA....

Co do systemu PLACE Z ALLEGRO-jest on bardzo zawodny, czasami pieniadze znikaja,a z jakiej racji ja,sprzedawca mam wysylac towar za ktory nie otrzymalam jeszcze pieniedzy?? jedyne co otrzymalam to maila ,ze pieniadze gdzies tam sa!!ale ja ich nie mam!!jest to tylko napisane!a wiadomo ile serwis Allegro ma bledow,nie raz pieniadze ktore juz niby mam znikaly!!!a jak to mowia-na plocie pisalo dupa ,koles podszedl i pomacal i .......wszedl mu wior!!!

Gość kinder niespodziana
Nie chcesz, nie czytaj, a teksty typu "zamknij dziob" to sobie daruj. Skoro nie oplaca sie wam handel na allegro, to nie handlujcie i nic mnie nie obchodzi wasz vat. Oczywiscie, ze robie zakupy w sklepach stacjonarnych i szczerze mowiac az tak wielkich roznic nie ma. No ale nie o tym mowa tylko wlasnie o "szarakach" ktorzy chca zarobic na kosztach wysylki.

Gość kinder niespodziana
A co do "place z allegro" to zawsze zaraz po wykonaniu przelewu dostaje meila "sprzedajacy otrzymal wplate" wiem nie wiem na ile to wiarygodne?

"kinder niespodziana A co do "place z allegro" to zawsze zaraz po wykonaniu przelewu dostaje meila "sprzedajacy otrzymal wplate" wiem nie wiem na ile to wiarygodne?" W ogole niewiarygodne. Kase ma Allegro. Po kilku dniach sprzedajacy je otrzyma.

Gość wkurzające są ceny
Koszty przesylek każdy moze ustalać jak chce.Nie mogę zniesć niektórych sprzedajach z cenami ich produktów,nabieranie ludzi. Dzisiaj weszłam-buty które kupiłam w sklepie za 250 zł,na allegro cena 399,kurtka kóra z sklepie internetowym kosztuje 89 zł u jakiejs babki wystawiona za 199.Spódnice kupiłam za 99,na allegro 260!!!!

Gość kinder niespodziana
hmmm to tego nie wiedzialam, zwlaszcza ze przewaznie za 2-3 dni dostaje przesylke..

Sprzedawca widocznie wyklada ze swojej kasy. Problem w tym, ze wiekszosc kupujacych nie wie i ma pozniej zastrzezenia do sprzedawcy, ktory nie jest niczemu winien. Z FORUM PRAWNEGO Allegro narzuca sprzedawcom dysponowanie pieniędzmi od klientów, proszę o opinie Witam Prowadzę działalność handlową min. przez serwis Allegro, powszechnie znany więc nie muszę go chyba opisywać. 23.03.br. Allegro wprowadziło nową zasadę, dla sprzedawców, co w mojej opinii jest bardzo niekorzystnie i niezgodne z prawe, a także narusza, dość znacząco moje prawa jako konsumenta. Ponieważ nie jestem prawnikiem proszę o opinie fachowców na ten temat. O co chodzi. Od ładnych paru lat funkcjonuje w ramach serwisu platforma pt. Płacę z Allegro, w skrócie PzA. Polega to na tym że Sprzedawca oferujący towary na aukcji konfiguruje sobie odpowiednie konto, a jego klienci za zakupy płacą należność ze swojego banku na konto PzA, a co dopiero później PzA przelewa należność na konto bankowe sprzedawcy. Dla kupującego jest to dość wygodna forma, o ile ma konto w jednym z kilku banków współpracujących z PzA. Cała płatność sprowadza się do kilku kliknięć. Dla sprzedawcy wygląda to nieco gorzej bo nie dostaje tych pieniędzy bezpośrednio, a tylko potwierdzenie wpłaty, zaś przelew do 3 dni i to na specjalne żądanie. Nigdy nie korzystałem z tej opcji, bo była płata, Teraz jest wszystko bez prowizji, co nie znaczy bezpłatnie... A zresztą uważałem to za bezsens takie dziwne pośrednictwo. I wszystko było by ok, dopóki była to opcja do wyboru. Jednakże od 23.03.br. jest to obowiązek narzucony sprzedawcom. Oto dwa nowe punkty z regulaminu: Cytat: 5.9. Sprzedający zobowiązany jest określić sposób zapłaty za Towar zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy Sprzedający wskazał sposób zapłaty przelewem na rachunek bankowy, zobowiązany jest udostępnić Kupującym realizację przelewu w ramach usługi Płacę z Allegro za zakupy, na zasadach określonych w Załączniku Nr 8 do Regulaminu, w szczególności Sprzedający jest zobowiązany wypełnić formularz konfiguracyjny na stronach Allegro, w sekcji Płacę z Allegro za zakupy, potwierdzając dane osobowe, teleadresowe, nr konta bankowego oraz inne dane niezbędne do jego identyfikacji. 21. Zabronione jest umieszczanie przez Sprzedającego w opisie Aukcji informacji, które w jakikolwiek sposób różnicują sytuację Kupujących w zakresie korzystania z usługi „Płacę z Allegro za zakupy". Czyli wynika z tego jasno że muszę (no bo kto nie posługuje się kontem?) udostępnić klientom PzA i nie mogę napisać, że "proszę nie płacić poprzez PzA". Zresztą automatycznie pojawia się odp. ikonka i link do płatności na wszystkich aukcjach. Do tego załączam wyjątki z Regulaminu PzA (zał. nr 8 do reg. Allegro): Cytat: 1.3. Usługa Płacę z Allegro za zakupy polega na przyjmowaniu przez Agenta Rozliczeniowego, przelewów pieniężnych dokonywanych przez Kupujących w celu zapłaty za Towar, które na ich polecenie przekazywane są na rachunki bankowe wskazane przez Sprzedających. ... 1.4. Agent Rozliczeniowy dokonuje przekazania otrzymanych środków na rachunek Użytkownika nie później niż w terminie 3 dni, od chwili zgłoszenia przez Użytkownika żądania udostępnienia zgromadzonych środków. Agent Rozliczeniowy nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienia w przekazywaniu należnych środków na rachunek Użytkownika spowodowane przyczynami powstałymi po złożeniu przez Agenta Rozliczeniowego polecenia przelewu... 1.5.(...) Do czasu udostępnienia środków Użytkownikowi, Agent Rozliczeniowy rozporządza otrzymanymi środkami, według własnego uznania, zgodnie z przepisami prawa polskiego Jest tam jeszcze więcej podobnych kwiatków. Zainteresowanych odsyłam na strony allegro, bo nie ma sensu kopiować tu całego regulaminu. Regulamin Allegro: Regulamin - Allegro - Aukcje internetowe Allegro Regulamin PzA: Regulamin - Allegro - Aukcje internetowe Allegro Czyli w skrócie wygląda to tak, muszę mieć PzA, pieniądze od klienta dostanę nie od razu, ale max po 3 dniach na specjalne żądanie. W tym czasie obracają sobie moimi pieniędzmi wg własnego uznania, a ja tracę chociażby na zwykłych odsetkach. Są firmy, które na allegro robią ogromne obroty, nawet kilkaset tysięcy miesięcznie, więc kwoty nie są małe. Nie mówiąc o tym że zwłaszcza w handlu podstawą jest obrót. Więc straty są nawet trudne do oszacowania. Moim zdaniem jak napisałem na początku, jest to narzucanie mi dysponowania moimi pieniędzmi, zwłaszcza, że dyspozycja ta jest niekorzystna. A przecież jest to niezgodne z jakimkolwiek prawem. Zwłaszcza z konsumenckim. Ale proszę o opinie fachowców, a jeśli jest tak jak myślę, to jak można zmusić ich do zmiany. Nie chciałbym zakładać sprawy w sądzie bo utrzymuję się ze sprzedaży na allegro, a po czymś takim nie miałbym tam czego szukać.... --------------------------------------- Dzisiejsze zdarzenie, jak działa w praktyce PzA. Klient kupił coś ode mnie wczoraj. Zrobił płatność do PzA. Dostał od nich maila zwrotnego z tytułem: "Sprzedający ... otrzymał Twoją wpłatę". Ja tej wpłaty nie widziałem i nie widzę, bo nie mam skonfigurowanych tych płatności. Żeby to zrobić to trzeba całej długiej procedury. Więc oni pieniądze jak najbardziej wzięli, ale nie ma jak na razie sposobu, żebym je tak szybko dostał. Za to klient dostał super powiadomienie. Przyszedł dzisiaj po odbiór towaru święcie przekonany, że wszystko jest tak jak należy. Przecież to jakieś kuriozum...

Gość CIEKAWE ;)
Ja widze ceny na allegro inaczej . Buty w sklepie 60 zl, na allegro od 1 zł licytacja. W sklepie tez Cie vat nie obchodzi? Tez go płacisz i sie nie srasz :/ Szlag mnie trafia jak czytam co piszesz

A ja widze to tak :) w sklepie buty za 100 na Allegro te same za 50, 100 i 150 to od Ciebie zalezy ktore wybierzesz :D

jakby do mnie przyszedł list ekonomiczny a nie np.polecony za ktory zaplacilam to bym napisala ze paczka nie dotarła ;) moja kara za oszustwo :) po 2 jesli kupujesz cos i wysylka jest 11 czy nawet 30zl za list a kupujesz to AKCEPTUJESZ warunki umowy zawartej przez posr allegro wieć o co Ci chodzi ? po 3 mozna zapytac sprzedawce o obnizenie kosztów po 4 nie zawsze jak jest "list" to listem przychodzi,ja czasami płaciłam po 10zł za list a otrzymywałam paczkę ;) co mnie cieszyło (nie stalam na poczcie z awizo) po 5 w zależności od gabarytów,ja wysylam ubrania w kopertach bąbelkowych ceny od 70gr do 2,30 o ile się nie mylę. Sprzedaje duzo na allegro ale staram sie dac taka cene za produkt by z wysylka oplacalo sie :D

Płacę z Allegro - Kilka słów krytyki. Wprowadzona niedawno usługa "Płacę z Allegro" (PzA) w teorii miała ułatwić użytkownikom szybkie płatności. W praktyce spowodowała liczne kontrowersje. Serwis jednak zabrania sprzedawcom informować użytkowników o możliwych (i wynikających z przyczyn niezależnych od sprzedawcy) komplikacjach wynikających ze skorzystania z usługi. Mechanizm PzA pozwala zaraz po zakończeniu aukcji za pomocą kilku kliknięć przelać pieniądze należne za wylicytowany towar. Problem jednak w tym, że skorzystanie z usługi jest obowiązkowe, a możliwość wysłania pieniędzy na PzA pojawia się nawet wtedy, gdy usługa ta nie została skonfigurowana. Dlaczego Allegro umożliwia więc wystawienie aukcji bez skonfigurowania usługi? Ciężko powiedzieć. Wiadomo natomiast, że jeśli ktoś wyśle pieniądze na nieskonfigurowane konto, nie powędrują one "w kosmos", a na konto Allegro (stan zabezpieczonych środków można cały czas podejrzeć w odpowiedniej zakładce w panelu Allegro, Moja sprzedaż > Płacę z Allegro), skąd po dokończeniu konfiguracji użytkownik będzie mógł je przelać na swój rachunek bankowy. Nie znikną więc, ale też opóźni się finalizacja transakcji. Jednak nawet w przypadku skonfigurowania konta może dochodzić do opóźnień w dokończeniu aukcji, gdyż po wpłynięciu środków na konto PzA musi nastąpić jeszcze ich wypłata. Tak więc najpierw trzeba odczekać, aż przelew zostanie zaksięgowany na koncie Allegro, a następnie aż kolejny przelew zaksięgowany będzie na koncie sprzedawcy. Co ciekawe, zdaniem rzecznika Allegro Patryka Tryzubiaka, jeśli pieniądze otrzymało Allegro, sprzedawca MOŻE wysłać towar (mimo że on jeszcze pieniędzy nie otrzymał). Podejście to jest dość specyficzne, gdyż mimo że pieniądze można w tym momencie uznać za w pełni bezpieczne, równie dobrze można uznać, że jeśli ktoś wysłał już przelew czy przekaz pocztowy, sprzedawca powinien wysyłać od razu towar, nie czekając na jego zaksięgowanie. Oczywiście, w banku czy na poczcie pieniądze będą już bezpieczne, ale tego się nie praktykuje. Choćby ze względu na fakt, że ani bank, ani poczta nie są stronami transakcji. Nie jest nią również Allegro, co serwis wielokrotnie podkreśla w korespondencji z użytkownikami. Mimo to Allegro zabrania umieszczać na aukcjach informacji o opóźnieniach mogących wynikać z faktu, iż przelanie pieniędzy do Allegro zamiast do sprzedawcy może wpłynąć na termin realizacji zamówienia (nie chodzi tu o złośliwe opóźnianie wysyłki, a o konieczność wykonania dodatkowego przelewu na linii PzA-sprzedawca). Cała procedura może prowadzić do konfliktów pomiędzy kupującymi a sprzedającymi, gdyż po wpłynięciu środków na konto Allegro kupujący otrzymuje e-mail o treści: "Twoja wpłata została przekazana Sprzedającemu xxx na konto w Płacę z Allegro". Mniej doświadczeni Allegrowicze mogą w tym momencie uznać proces przepływu gotówki za zakończony i - zwłaszcza przy zamówieniu przesyłek priorytetowych - oczekiwać natychmiastowego wysłania towaru. Takie opóźnienie może wpływać na treść komentarza. Patryk Tryzubiak twierdzi jednak, iż nie ma tu miejsca na żadne konflikty, gdyż "środki są do dyspozycji Sprzedającego w tej samej chwili, w której wpłyną na saldo PzA". Nie jest to niestety prawda. Środki te, co prawda, można natychmiast wysłać na własne konto, ale muszą one tam jeszcze dotrzeć. Samo Allegro w punkcie 1.3 regulaminu PzA zastrzega, iż pieniądze mogą dotrzeć do odbiorcy nawet po trzech dniach. W dodatku w niektórych bankach nawet przelewy wewnętrzne w weekendy lub wysłane po określonej godzinie są księgowane dopiero następnego dnia, nie ma tam wyjątków dla przelewów przychodzących wykonanych z PzA. Jak się jednak okazuje Allegro wymaga, aby sprzedawca nie czekał na możliwość pełnego dysponowania pieniędzmi, gdyż jak twierdzi Tryzubiak "odmowa wysłania towaru przez Sprzedającego, dlatego iż środki nie trafiły jeszcze na jego prywatne konto, jest równoznaczna z sytuacją, gdy Kupujący wpłaca środki na rachunek bankowy Sprzedającego, a ten nie wysyła towaru. Działanie takie jest niezgodne z Regulaminem Allegro i może doprowadzić do zawieszenia konta Sprzedającego". Pomija jednak przy tym fakt, że pieniądze z prywatnego konta można wypłacić w bankomacie, przelać na inne konto, wpłacić na lokatę itp. Więc jak łatwo zauważyć, cala sprawa najbardziej uderza w osoby handlujące małymi ilościami drogich towarów (np. w sprzedawców laptopów). Warto przy tym zauważyć, iż opinia Tryzubiaka co do konieczności wysyłki przedmiotów już wtedy, gdy pieniądze są dopiero na koncie Allegro, zanim dotrą do konta sprzedającego, stoi w sprzeczności z oficjalnym poradnikiem Allegro "Bezpieczna Sprzedaż", w którym czytamy: "Jeśli Kupujący wybrał płatność przelewem, poczekaj, aż otrzymasz pieniądze".

Ja kupujacym wszystko na temat liczenia kosztow tlumacze jak krowie na rowie:) nie doliczam za spacer na poczte, pakowanie, tasme do koperty :)

Gość wkurzające są ceny
Kupuję markowe rzeczy i takie oglądam.Uważam,ze to bezczelność,ponieważ sklep realny musi opłacic sprzedawcę,lokal itp,ma zdecydowanie większe koszty i ceny powinny tam być wyzsze

w sklepach stacjonarnych rowniez ceny sa zroznicowane i to glownie z uwagi na lokalizacje w sklepie w centrum duzego miasta zaplacisz za przykladowo melko 3zl a na zadupiu 2zl za to w hipermarkecie 1,70, a pzreciez to to samo mleko :) wybor jest prosty klient decyduje gdzie chce kupic :) to ze jakas rzecz kosztuje drozej niz w sklepie tez jest zrozumiale, nigdy etgo nei bralam pod uwage dopoki mnie kolezanka nie uswiadomila z przyslowiowego zadupia, keidy kupila stolik z ikei na all za cene co najmniej 30% wyzsza niz w ikei :D tyle ze dla niej to nei byl duzy koszt nawet uwzgledniajac dodatkowo pzresylke bo dla niej wyjazd do ikei to caly dzien plus koszt paliwa czas samochod dowoz a tak dostala kurierem stolik i sie cieszy, to zupelnei co innego niz ja podjade w 10min do ikei kupie a nawet jak cos jest duzego to mi gratis przywioza, wiec jak najbardziej rozumiem sprzedawcow ktorzy sprzedaja za wyzsze ceny skoro sa nabywcy :)

Gość kinder niespodziana
A wg mnie: sklep - buty 100 zl (z vatem :P) allegro - buty 80 zl + 15 zl przesylka i jeszcze nie wiadomo, czy beda dobre. Oczywiscie nie neguje, ze niektore rzeczy warto kupic na allegro. saleminka czytaj ze zrozumieniem. Kupilam przedmiot, zaplacilam za wysylke - priorytet, ktos tu strasznie plul sie, ze sprzedawca dolicza sobie koperte itd. JA dostalam bluzki w zwyklej kopercie, znaczek chyba 3,50 (nie pamietam dokladnie, w kazdym razie powyzej 3 zl a ponizej 4. Dla mnie to jest oszustwo. Jesli ktos jest uczciwy, pisze na stronie "o mnie" ze koszty wysylki to nie tylko znaczek ale i kopetra, dojazd na 15 km polozona dalej poczte i nikt sie nie czepia.

Gość ja sie kiedys wkurzylam
bo chcialam kupic firanke.Mieszkam w Irl,wiec najpierw zapytalam jaki bedzie koszt wysylki,a kobita mi odpisala,ze 140zl!! a firanka 70zl..masakra.. Akurat jakie sa ceny wysylek to wiem,bo czesto cos kupuje i moja mama mi wysyla. Koszt wyslania tej firanki to ok 30zl.. Za 140 to DHL dostarcza. Kiedys kupowalam buty na allegro i tamten sprzedawca wyslal je za 35zl..

Gość kinder niespodziana
myszsza nie mialam o tobie najlepszego zdania, a teraz mam jeszcze gorsze. NIKT NIE MA PRETENSJI DO SPRZEDAWCOW O ZAWYZANIE CENY TOWARU bo na tym polega handel. C\zytaj ze zrozumieniem.

Gość WilkSyty
Tak to jest kuriozum. Tak jak pisałem wcześniej - po konfiguracji PzA, zmieniłem numer konta w banku. A że nie chciałem przechodzić skomplikowanej procedury wysyłania do Allegro specjalnego formularza z kserokopią dowodu osobistego, chciałem zrezygnować z funkcji PzA. W odpowiedzi dostałem informację, że nie ma takiej możliwości. Co do wysyłki towaru po zapłaceniu przez kupującego poprzez PzA. Tak naprawdę ja wywiązałem się z transakcji płacąc za towar (jak wynika z regulaminu - jedyną słuszną metodą. Dalsze rozliczenia są już sprawą na linii sprzedający - Allegro. Dlaczego ja mam czekać ileś dni więcej z powodu takiego, że sprzedający nie ufa Allegro? Jeśli nie ufa, niech nie sprzedaje na tym portalu! Poza tym jest opcja wypłat z Allegro - albo na żądanie, albo raz w miesiącu. I nie wierzę, że jeśli ktoś sprzedaje towar, to musi fizycznie otrzymać najpierw pieniądze, bo nie ma pieniędzy na wysyłkę. No i dlaczego zdecydowana większość sprzedawców nie czeka na przelew pieniędzy z Allegro, tylko wysyła towar na podstawie informacji z Allegro,że wpłata została dokonana? Szczerze, nie kupowałbym od sprzedawców którzy z powodu braku zaufania do Allegro, wysyłają towar z opóźnieniem.

No to uwazajcie na pendrive :) wysylka 1szt. LISTEM - 15zl, za kazda dodatkowa sztuke 10zl :D wiec nie kupilam pendrivea :P Mysza ma racje z IKEA.

WilkSyty - Sprzedawca musi skonfigurowac konto i wyslac Ci towar zaplacony PZA. Bo musi przestrzegac regulaminu. Ale jego sprawa, czy ufa Allegro czy nie i czy bedzie pozyczal pieniadze (jesli Allegro ich jeszcze nie przelalo), bo nie ma na wysylke, czy czekal, az dostanie. Jak widzisz, takie dzialanie tez jest zgodne z regulaminem Allegro i wystarczy troche zrozumienia, zeby sie bez problemu dogadac ze Sprzedawca. A Ty, oczywiscie, mozesz kupowac od kogo zechcesz...

mnie osobiscie denerwuje wysylanie paczka keidy wybieram list i odwrotnie, ja mam odbior paczek kilka km od meijsca zamieszkania, a listy polecone moge odebrac 100m od domu wiec takie uszczesliwianie mnie wkur.. ale co do priorytetu to roznie to bywa, spzredajac na all priorytetowa wysylka dotyczy rowniez szybkeigo wyjscia na poczte, nie wystarczy wyslac list priorytetowy i nie mam nic do tych spzredawcow co wysylaja ekonomicznym listem keidy place za priorytet ale nadaja ten list w dniu zakupu :) co do place z all to jest makabra kasa splywa niekiedy po 5 dniach a kupujacy sie pluje ze cche paczke juz tzreba dokladac do interesu :( na dodatek aukcje maja coraz wiecej bledow, ostatnio zdarzylo mis ie dwa razy cos spzredac i niewidoczna byla ta spzredaz na aukcji ani ja nie dostalam maila za to kupujacy mial potw ze kupil :/ all sie na nas wypielo :(

WilkSyty - Sprzedawca musi skonfigurowac konto i wyslac Ci towar zaplacony PZA. Bo musi przestrzegac regulaminu. Ale jego sprawa, czy ufa Allegro czy nie i czy bedzie pozyczal pieniadze (jesli Allegro ich jeszcze nie przelalo), bo nie ma na wysylke, czy czekal, az dostanie. Jak widzisz, takie dzialanie tez jest zgodne z regulaminem Allegro i wystarczy troche zrozumienia, zeby sie bez problemu dogadac ze Sprzedawca. A Ty, oczywiscie, mozesz kupowac od kogo zechcesz... p.s. Owszem, Ty wywiazales sie z transakcji, ale pretensje o niewyslanie towaru miej do Allegro, obiecujacego rzeczy nie majace pokrycia. Nie do sprzedawcy.