Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość njnkjnkg

jak sie kupuje bilety w tramwaju w krk ? to nie prowo poprostu jestem ze wsi

Polecane posty

Gość njnkjnkg

chce z Dworca autobusowego u. bosacka dojechac na grottgera :o i po pierwsze nie wiem jak wygladaja rozklady jazdy tramwajow a po drugie jak mam kupic bilet :o u kierowcy ? powiedziec, ze chce na grottgera ? ile kosztuje takki bilet ? boze i pomyslec, ze bede studiowac w krk od października :o zeby nie bylo glupich pytan- tak tak nie jechalam nigdy tramwajem ani autobusem w duzym miescie ;)

Gość ethjsdfghjkdfghjkldfgh
mozesz taki rozklad znalezc na necie a jak nie to sa na dworu mapki za darmo przygotuj jakies drobne pieniadze by miec akurat i sie spytaj ile kosztuje najlepiej kogos kto stoi i czeka na przystanku jakas mila osobe w twoim wieku

Gość njnkjnkg
a bilety sie kupuje na minuty czy jak ?

Nie wiem jak jest w Krakowie ale we Wrocławiu musisz mieć dużo szczęścia żeby kierowca sprzedał ci bilet :p bilety kupuje sie w kiosku i są te same na całą komunikację miejską :) albo w automacie na przystanku lub w autobusie.

Gość TAKI bilet 56544
kupisz w kazdym kiosku, bodajże studencji 1,25 czy 1,55, to bilet jednorazowy, czyli wsiadasz do tramwaju nikomu nie mowisz gdzie jedziesz i gdzie wysiadasz tylko kasujesz w kasowniku bilet, taka malutka skrzyneczka w tramwaju, jest ich pare w tramwaju i po skasowaniu jedziesz sobie gdzie chcesz, musisz tylko pamietac żeby wsiąść do dobrego tramwaju

jeden bilet starcza na jeden prejazd gdziekolwiek chcesz - wszystkie ta sama cena i mozesz jechac i na koniec warszawy albo tylko jeden blok- bilet traci wartosc po tym jak wyjdziesz z tramwaju czy autobusu mozesz tez kupic bilet miesieczny i wtedy on ma wartosc na caly miesiac na ile i kiedy chcesz

Gość TAKI bilet 56544
kup lepiej własnie w jakims sklepiku czy kiosku, nie ma sensu u kierowcy bo jest trochę drożej, i przeważnie są źli gdy ktoś im zawraca głowę biletami

w ogole sie nie boj pytac ludzi na ulicy ale wybieraj mlode osoby tez studentow itp bo starzy moga byc sknery

Gość krakowianka,.,.
bilet mozesz kupic w wielu kioskach, normalnie idziesz mowisz " jeden bilet poprosze" kosztuje teraz 2,80 i mozesz nim jechac gdzie chcesz po jedej lini, sa tez bilety czasowe na godzine i minuty obowiazuja od konretnej godziny skaoswania i na nich mozesz sie przesiadac. nie ma podzialu na bilety autobusowe i tramwajowe. na wielu przystankach sa tez ustawione automaty do kupienia biletow, wystraczy podjesc do ekraniku i nasickac co ci tam pasuje, jaki bilet i wrzucic pieniadze. niema podzialu biletow na jakies konkretne trasy. jak w autobusie /tramwaju jest automat to kierowca ci nie sprzeda biletu, jak nie ma to sprzeda ale tylko za odliczona kwote.

Gość njnkjnkg
a ten kiosk powinien byc gdzies kolo przystanku ? czyli mam kupic dwa bilety jednorazowe ( zeby miec juz tez na powrot ) wejsc skasowac i jechac no ok. teraz patrze i wiecej autobusow jezdzi niz tramwajow w tamto miejsce czyli w autobusie tez nie kupuje u kierowcy ?

Gość krakowianka,.,.
jak kupujesz bilet "ulogowy" musisz miec legitymacje studencka do pokazania w razie kontroli, jak niemasz kup bilet "normalny"

Można kupić u kierowcy, ale oni nie zawsze wszystkie bilety mają no i lepiej mieć odliczoną kwotę. Można też normalnie w kiosku lub automacie. W niektórych tramwajach też są automaty i na przystankach. Z dworca na Grottgera to Ci chyba 15-minutowy wystarczy (bilety czasowe - możesz się przesiadać ile chcesz, w określonym czasie, kasujesz tylko raz, po wejściu) www.mpk.krakow.pl

Gość TAKI bilet 56544
na bilecie będziesz miała napisane którą stroną wkładać do kasownika bilet, wkładasz 1/4 biletu usłyszysz charakterystyczne drrry co zneczy że bilet skasowany i zachowujesz go do końca jazdy tym tramwajem, po skasowaniu na bilecie pojawi ci sie data i godzina skasowana i numer linii czy tramwaju którym jedziesz, w ten sposób kanar w razie kontroli będzie wiedział czy nie dajes mu przypadkiem starego biletu, i UWAGA w krakowie kanarów jest multum

I nie zdziw się jeśli przy wsiadaniu ktoś wysiadający z autobusu poda Ci bilet :) wtedy bierzesz go i jedziesz dalej gratis :D

Gość krakowianka,.,.
tak kup jeden bilet w jedna strone i odrazu na powrot zebys niemusial sie stresowac:) czyli kupujesz dwa bilety:) i wsiadajac do autobusu/tramwaju szukasz kasownika (żółta lub brazowa skrzyneczka) i wsadzasz bilet w dziurke, jak pstryknie to wyciagasz i siadasz i stoisz az do momentu az dojedziesz do swojego miejsca wysiadki. na przystankach sa rozklady jazdy wywieszone dla kazdego autobusu jadacego po tej trasie i napsane w jakim kierunku jedzie.

Gość njnkjnkg
czyli do trawaju i autobusu sa takie same bilet ? matko ale ja jestem nieobyta az wstyd boje sie jak sobie tam jutro poradze ...

Gość krakowianka,.,.
poradzisz poradzisz, niejest tak zle jak sie wydaje:)) te same bilety obowiazuja w autobusach i tramwajach. pamietaj tylko zeby bilet skasowac zaraz jak wsiadziesz do autobusu czy tramwaju i tzrymaj go do momentu wysiadania.

Gość TAKI bilet 56544
wjedź sobie tak jak ci ktoś już radził na mpk kraków tam masz rozgład jazdy według przystanów ulic linni autobusowych i tramwajowych, juz tera mozesz mniej wiecej prześledzić tą trasę, wejdź sobie teraż na ma mapaszukacz, wpisz sobie miasto krakow i nazwę ulicy która cię interesuje razem z numerem budynku, wszystko będziesz już mniej więcej miała przyswojone online, w terenie będzie ci wtedy łatwiej, ja tak robiłam, bo moje początki były podobne do twoich i żeby sie mniej stresować dzięci netowi mogłam pewne rzeczy przewidzieć

Gość uiopytty
podasz gg?