Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mozliwa mamusia na luty

Do mam lutowych dzieciaczków- WYPRAWKA

Polecane posty

Witam mamusie! Spodziewam się mojego pierwszego dziecka w lutym 2012 roku. Nie mam zielonego pojęcia co kupić dla dziecka, które urodzi się o takiej porze roku. Nikt z rodziny nie ma małych dzieci i ja będę pierwsza- stąd mój ogólny brak wiedzy. Bardzo proszę doświadczone mamy o napisanie tutaj co kupić dla dziecka- dosłownie od A do Z bo nic nie mam. A powoli przymierzam się z mężem tworzyć wyprawkę dla dzieciątka.

Wiem, że wózka nie będę kupować z tego względu że mi się nie przyda. Mieszkam na wsi, a do lekarza czy gdzieś to tylko samochodem. Może od razu nie kupię- nawet nie wiem do jakiego wieku dziecko się wozi w normalnym wózku?

Będę mieć cesarkę i chcę karmić piersią aż ząbki urosną dziecku. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z pokarmem. Czy warto kupić urządzenie, które odciąga mleko? Jejku ja nic nie wiem....nawet nie mam się kogo zapytać, a moja mama jest starej daty.

A jak z pampersami - patrzyłam na allegro to można taniej kupić , ale ile paczek i w ogóle...

Gość poczatkujace gotowanko
wozek wielofunkcyjny - gleboki - spacerowka - fotelik, jesli bedziesz gdzies jechac bez daziecka to laktator sie przyda, pieluchy dobre sa w biedronce i tanie - wklad jak w orginalnych pampersach, mam dziecko ze stycznia

Wózek mówią że rodzice mi kupią, ale tyle kasy wydać czy ma to sens sama nie wiem, zobaczymy jeszcze. A z tym laktatorem..hmmm ja siedzę cały czas w domu i nigdzie nie wychodzę więc myślę że jak będzie dziecko to tym bardziej. Piszcie mamy mi się przydadzą wasze opinie

dziecko zazwyczaj tak malenkie spi w wozku na dworze- wiec bedzie potrzebny.

pytaj o co chcesz to bedziemy pisac

Gość cyki cyki
Ja też mam termin na luty i mogę powiedzieć, że ubranka mam już kupione, ale pewnie na jednej turze się nie skończy :P Z podstawowych rzeczy to chyba sama wiesz, co dziecku potrzebne. Poza tym w necie są opisane wyprawki. Wpisz hasło w google to zobaczysz (banał, nie? :D ).

a na spacery jak chcesz wychodzić bez wózka ? :P Chyba że szykujesz się na chusty itp, to wtedy oczywiście :) Laktator może się przydać, różne sytuacje się zdarzają, popekane brodawki, dziecko które nie chce ssać itp. może być ręczny, prosty model, one kosztują kilkanaście zł a oszczędzisz sobie stresu.

Gość ciezarowka11
ciuszki jak w normalnej wyprawce + kombinezon na zime + czapeczki i z 3 pajace grubsze. Wózek koniecznoć- nie masz przecież pojęcia jaka może być zima w tym roku, może być względnie ciepła a z dzieckiem przecież do wiosny siedzieć w domu nie będziesz! Laktator dobra sprawa, choćby zwykły ręczny. Poza tym wiadomo- kosmetyki z filtrem natłuszczające a twarzyczkę, by podczas spacerów była buzia chroniona, ciepła kołderka do łózeczka.... Reszta chyba standardowo, jak w każdej wyprawce, np----> http://wyprawka.dlanoworodka.pl/

Gość inaczej _nie_będzie
uważam że nie powinnaś kupować zbyt dużo ubranek maluszki szybko wyrastają a ty pewnie i tak będziesz mieć swoje ulubione 3-4 komplety. Laktator kup dopiero po porodzie gdyż możesz go w ogóle nie potrzebować. Dużo moich koleżanek kupiło i talko leża gdzieś w szafce. Pampersy kup od razu rozmiar 2 - to info od położnej.

Gość Ola _b
Witam! ja urodziłam synka w polowie lutego i co do wyprawki to ciuszków miałam sporo pożyczonych od koleżanek + kilka kompletów nowych na wyjście do lekarza. poniżej jest spis rzeczy (wyprawki), który znalazłam: WYPRAWKA DLA NIEMOWLĘCIA: Ubranka: 5 sztuk kaftaników z długimi rękawami (wiązanych z boku) 5 sztuk body zapinanych na zatrzaski z boku 3 bawełniane pajacyki 2 cieplejsze pajacyki 5 bawełniane koszulki bez rękawków lub z krótkim rękawkiem (do zakładania pod pajacyki) 5 par śpioszków 3 - 4 pary skarpetek bawełnianych 2 ciepłe bluzy lub sweterki zapinane z przodu 2 cienkie czapeczki bawełniane zawiązywane pod brodą gruba czapka, szaliczek i rękawiczki (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) kombinezon śpiwór (dla dziecka urodzonego w chłodniejszych miesiącach) Pamiętaj, by nie kupować na początek zbyt wielu rzeczy, bo dziecko po urodzeniu może okazać się większe niż przypuszczałaś (standardowo kupujemy ubranka w rozmiarze 56 62 cm). Wybieraj rzeczy wyłącznie z naturalnych materiałów. Najlepsza jest przewiewna bawełna, frotte lub trykot, a z grubszych tkanin dzianina, flanela i polar. Ubranka dla noworodka muszą być miękkie, przewiewne i nie krępować ruchów dziecka. Kąpiel i pielęgnacja: wanienka 2 ręczniki kąpielowe z kapturkiem mydło dla niemowląt lub płyn do kąpieli termometr kąpielowy 2 myjka oliwka pielęgnacyjna krem na odparzenia (np. Sudocrem, Linomag) zasypka (puder, można też używać mąki ziemniaczanej będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka chusteczki nawilżające waciki (płatki kosmetyczne) miseczka na wodę do obmywania twarzy malucha patyczki do uszu miękka szczotka do włosów nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami proszek do prania przeznaczony dla niemowląt plastikowy pojemnik na brudną bieliznę Pieluchy i pościel: 20 pieluch tetrowych pieluchy jednorazowe (pampersy) 5 pieluch flanelowych 2 rożek 2 kocyk lżejszy 1 kocyk ciepły łóżeczko + materac przewijak komplet pościeli 2 poszewki na pościel 2-3 prześcieradła 2 duże ceratki do łóżeczka i jedna ceratka do wózka ochraniacz na łóżeczko wózek (gondola + spacerówka, torba z przegródkami, moskitiera, osłona przeciwdeszczowa, pokrowiec na nóżki, parasolka) fotelik samochodowy ????? Apteczka: zestaw do przemywania pępka (70% spirytus lub Gencjana, gaziki, patyczki jednorazowe) sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska termometr do mierzenia temperatury dziecka (elektroniczny) gumowa gruszka do oczyszczania noska lub aspirator do noska herbatka HIPP z kopru włoskiego lanolina na popękane brodawki Inne: wkładki laktacyjne dla mamy laktator (dla mamy) herbatka HIPP dla kobiet karmiących podpaski do porodu 2 stanik do karmienia nawilżacz powietrza 1-2 butelki i smoczki w razie konieczności wprowadzenia mleka modyfikowanego termos do butelek szczotka do mycia butelek smoczek uspokajacz, jeśli chcesz go wprowadzić do użytku 3-4 śliniaczki