Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jedynaczka w akademiku!

Przeraża mnie mieszkanie z KIMŚ w akademiku:(

Polecane posty

Witam. Jestem "prawie" studentką, za 9 dni zamieszkam w akademiku. W pokoju dwuosobowym. Całe życie mieszkałam we własnym, dość dużym pokoju... I zawsze sama. Przeraża mnie fakt, że będę musiała dzielić z kimś całkiem obcym w jednym pokoju:(

Gość baletnica bez spódnicy
No to obyś trafiła na jakąś normalną dziewczynę, spokojną, bo często czytałam tu na forum, że jedna drugiej bierze rzeczy bez pytania, kosmetyki, częstuje się i już, jak by to było jej, albo chłopaka sobie sprowadza i krępuje współlokatorkę takim zachowaniem.

Tego się obawiam:( Poza tym nigdy nie spałam z kimś w jednym pokoju... Serio. Krępuję się strasznie, np lubię spać nago...

Gość lu ne
to idź na stancję, wynajmij pokój, koszty może trochę wyższe ale skoro jesteś jedynaczką:) ja bym nie chciała z kims mieszkać

No właśnie w Wwie kawalerka ze współlokatorem kosztuje 1000 zł za sam czynsz! Jestem jedynaczką, ale nie pływam w forsie:(

Są też kilkupokojowe mieszkania dla studentów. Wtedy miałabyś swój pokój, ale łazienkę i kuchnię wspólną.

Gość felka dereszowa
chodzi o pokój w mieszkaniu bez właściciela, ty mieszkasz w jednym pokoju, ktoś w drugim, dzielisz z kimś mieszkanie a nie pokój, sama wynajmuję dziewczynie w warszawie za 800zł, ile płacisz za akademik?

350 zł. Mamy aneks kuchenny i łazienkę na 4 pokoje.

ja sama zamieszkalam w piatek w akademiku i tez sie balam bo zawsze bylam z siostra albo sama wynajmowalam pokoj ale nie ma co sie bac kazdy ma swoja szafe, polki, biurko, jedna duza zafa jest podzielona na pol na naczynia i jeszcze ciuchy zadna sobie nic nie bierze dziwne ze lduzie sobie cos zabieraja :O

Gość nudy w robocie
No to się czegoś nauczysz w życiu dziewczyno. Ja mieszkałem w internacie od 16-go roku życia. Wyszło mi to raczej na dobre. Najlepsza lata mojego życia.

Gość felka dereszowa
1 łazienka na 4 pokoje? to tylko w polsce jest możliwe:( już widzę poranne szykowanie się na uczelnię...no ale koszt nie jest duży

Gość felka dereszowa
też byłam zaprawiona, od 15 roku życia dzieliłam pokój w internacie, to dobry czas był

Tu nie chodzi o to, że jestem rozpieszczoną jedynaczką, która ma wszystko zawsze pod nosem. W domu to zwykle ja gotuję dla małej rodzinki, sprzątam itede... Chodzi tylko o to, że zawsze miałam swój pokoik na klucz i to była moja własność. A teraz... brak prywatności mnie przeraża... :(

@natka* O kur... A ja kupiłam sobie niedawno laptopa specjalnie do akademika... o_O

Nie chcę Cię straszyć, ale zdarza się, ze kradną w akademikach. Pewnie nie w każdym, ale wiesz. A najlepsze jest to, ze mieszkał z narzeczoną w 2-osobowym, więc ktoś mu się po prostu włamał.

Gość nudy w robocie
Jak się nie pilnuje swojego, to kradną. Zabrali laptopa i aparat? Pewnie sam przechlał, albo oddał do lombardu. Brak prywatności? Nie myśl sobie, że ktoś będzie z tobą siedział w pokoju 24h/dobę. Matko. Ja też się bałem przed pójściem do internatu, ale wtedy miało się szesnaście lat, więc nawet nie mogłem sam decydować o sobie. Ty jesteś dorosła, więc zacznij się tak zachowywać. Z kimś mieszkać się boisz, a co dopiero jak będziesz musiała pracować i ludziom wchodzi w dupę całymi dniami?

nudy w robocie - nie przechlał i nie oddał do lombardu, ukradli mu. Oczywiście była policja i nic się nie znalazło.

Gość etw45t45
Dlatego ja wynajmuje mieszkanie- 2 pokoje, kuchnia,łazienka z koleżanką. jestesmy we 2, kazda ma swoj pokoj. Co prawda drożej wychodzi, ale warto. Mam tak samo jak Ty- nie mogłabym dzielic z kims pokoju.

Gość nudy w robocie
Dzielenie z kimś pokoju naprawdę sporo pomaga w dalszym życiu. Widzę to po moich kumplach, co to mieszkali całe życie z rodzicami. Teraz, kiedy muszę wynajmować pokój w mieszkaniu, boją się nawet zagadać do właściciela żeby coś załatwić. Żałosne.

ja chociaż nie jedynaczka też miałam problem, na stancji mieszkałam w pokoju 2-osobowym, i męczyłam się strasznie, i bardzo źle to obecnie wspominam, dlatego też na 2 roku przeniosłam się do 1-os i było super :) Jeśli trafisz na fajną osobę to będzie ok. Nie nastawiaj się też z góry negatywnie, może będzie dobrze.

Gość autorko nic się nie bój :)
kto nie mieszkał w akademiku studiując ten życia nie zna :D najważniejsze, to się dogadać. ustalcie że nawet jak idziecie do kibla to zamykacie drzwi na klucz i wtedy nic Wam nie zginie. przyprowadzanie chłopaków czy znajomych - też ustalajcie wcześniej ze sobą :)

"kto nie mieszkał w akademiku studiując ten życia nie zna " oj ja mieszkałam na stancji i doskonale poznałam życie :) tak jak mówi poprzedniczka, warto ustalić zasady, czy to związane ze sprzątaniem czy przyprowadzaniem znajomych :)

ja mieszkam w akademiku, mamy segment 2 pokoje na 2 lazienki, jedna lzienka to wc a druga to prysznic, kuchnia na korytarzu ja pracuje na caly etat studiuje zaocznie wspollokatorka ciagle biega na imprezy, chodzi spac ok 3 w nocy a nie wiem o ktorej wstaje bo mnie dawno nie ma w ciagu dnia widzimy sie maksymalnie 30minut to nie jest tak ze sie siedzi 24h i sie patrzy na siebie

Trochę mnie to pociesza:) Tylko nadal obawiam się, że jednak trafię na kogoś nieodpowiedniego... :(

Gość napalona na wyjazd blondyna
wspolczuje ci :O ani piernąć spokojnie, ani nic

Gość jeśli chodzi o kradzieże
to akademik jest według mnie bardziej bezpieczny niż mieszkanie wynajęte na mieście, ponieważ jest w nim monitoring, jakiś portier, a osoba, ktora z Tobą mieszka nie jest anonimowa - jej pełne dane da się w razie czego ustalić. Oczywiście mieszkanie samemu jest najwygodniejsze, ale skoro Cię na to na razie nie stać, to nie łam się i nie nastawiaj z góry na najgorsze. Może współlokatorka będzie miła, może się zaprzyjaźnicie itd. Przy tej okazji: jeśli nie będzie Wam się dobrze mieszkać to w akademiku możesz stosunkowo łatwo przenieść się do innego pokoju (szczególnie po pierwszej sesji, kiedy są duże rotacje). Jeśli zaś w wynajętym mieszkaniu trafisz na niefajną osobę, to jest to trudniejsze, bo przecież jest kaucja, jest umwa na jakiś tam czas, a poza tym musisz sama znowu wyszukiwać sobie mieszkanie zamiast ot tak przenieść toboły z jednego pokoju do drugiego. Poza tym: jeśli w akademiku zapcha Wam się kibel itd. to wystarczy wezwać pana, który się tym zajmuje. W mieszkaniu musisz za to płacić. Moim zdaniem akademik jest naprawdę dobrym rozwiązaniem na początek, a jeśli już Ci się nie będzie podobało to zawsze możesz się wynieść, bez konsekwencji.

Mam nadzieję, że nie będzie aż tak źle... Czy ktoś jeszcze mieszkał z jedną bądź więcej osobami w jednym pokoju?

Gość kjhuh
I tak masz dobrze. Ja tez bylam prawie jak jedynaczka w domu, brat duzo starszy, ja bylam oczkiem w glowie mamy. A w akademiku zamieszkamlam z 3 innymi osobami w jednym pokoju. Dziewczyny byly fajne, ale za duzo ludzi. Od 2 roku mieszkalysmy we 3 w pokoju, juz bylo lepiej. Ogolnie to do wszystkiego mozna sie przyzwyczaic. teraz z rozmarzeniem wspominam czasy studiow i akademik, jednak fajnie bylo. Czlowiek byl mlody i cale zycie stalo przed nim otworem. Tylko,ze ja zaczynalam studia 11 lat temu. Nie narzekaj, fajnie bedzie i bedziesz te czasy milo kiedys wspominac.