Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość BAdaBum

Badanie moczu u roczniaka. leukocyty 25 czy to duzo??

Polecane posty

Gość BAdaBum

Moze ktos wie. Wiem ze to moze swiadczyc o zap. ukl. moczowego. Ale czy to jest duzo czy nie, grozne itp.

Gość tam powinna być podana norma
?

Gość BAdaBum
Nie ma. Wlasnie o to chodzi ze nie ma. Tylko zaznaczone jest litera S obok

Gość BAdaBum
Mylam, ale widocznie cos nie tak. Pogrzebalam w starych wynikach i stwierdzam ze te sa najlepsze. Tylko leukocyty wystepuja a reczta w normie. W lipcowym badaniu miala tez 500 i jakos nie pamietam by ja leczyli czyms. Ale pewnosc bede miala po wizycie u lekarza.

moja córcia w zeszłym tygodniu miała właśnie 500 i dzisiaj przedostatni dzień bierze antybiotyk. Była to infekcja dróg moczowych, miała lekkie zaczerwienienie w okolicy pieluszki, 37,5 stopni temp. W poniedziałek ponowię badanie moczu.

fajna babka z forum a ile Twoje dziecko miało leukocytów? Bo ja właśnie też z nocnika przelewałam, bo woreczków nie chce zakładać. I też mi się wydaje, że zostały błędnie mocno zawyżone.

Gość Monika_83
powyżej 10 świadczy o infekcji moczowej. U mojego synka było od 5-10 ale na drugi dzień zrobiliśmy jeszcze raz bo mysleliśmy że może coś źle wyszło to było już bardzo dużo i do tego jeszcze białko w moczu, no i zaraz dostał antybiotyk, zrobilśsmy jeszcze posiew i okazało się, że wyszła bakteria coli, no ale udało się szybko jej pozbyć.

Gość Monika_83
ja mam za sobą wiele pobrań moczu u mojego synka, robiłam tak budziłam go rano tak o 6 kiedy jeszcze mocno nie nasikał do pieluszki, wlewałam trochę wody do wanienki, myłam go i czekałam aż nasika odrazu do pojemniczka, ale ze środkowego moczu, wystarczy tylko troszeczkę do badania

Gość Monika_83
z doświadczenia nie robiłabym też z tymi woreczkami, bo zawsze możesz przenieść coś ze skóry do moczu, najlepiej od razu do sterylnego kubeczka, wiem nie będzie . Ja u swojego synka pobierałam przez 3 miesiące przynajmniej 2 razy w tyg. bo ciągle nam coś źle wychodziło.

Gość Monika_83
mojemu synkowi do woreczka kazali zrobić jak miał kilka dni, a teraz jak miał infekcja a dostał ją jak miał 7,5 miesiąca to lekarz kazał do sterylnego pojemnika aby wynik był prawidłowy.

Gość mama synkaaaaaa
woreczek jest nie dobry zeby robic na posiew, na badanie ogolne jeszcze ok ale na posiew trzeba łapac do kubeczka :-) trzeba umyc dziecko porzadnie, przemyc ujscie cewki moczowej rivanolem i czekac z kubeczkiem na sika :-) przerabiałam infekcje drog moczowych kilka razy i wiem ze za kazdym razem posiew z woreczka wychodził beznadziejnie ;-( leukocyty powyzej 10 w polu widzenia swiadczyc moga o infekcji, mocz trzeba jaknajszybciej po pobraniu dostarczyc do lab. w innym razie trzeba trzymac w lodowce!

Gość Monika_83
no dobrze mówisz, ja też wiem co to znaczą infekcje u dziecka, lepiej sie pomęczyć z tym kubeczkiem aby był dobry wynik