Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rico156

Niespodziewana utrata zęba

Polecane posty

Gość Rico156

Witam wszystkich. Może opisze problem. Niespodziewanie musiałem wyrwać dziś rąb 4. Mam dopiero 21 lat. Zęby leczyłem u dentystki w mojej okolicy. Leczyła mi go kanałowo jak miałem 18 lat, to był muj pierwszy leczony kanałowo ząb. Od tamtej pory nic mnie nie bolał, dopiero miesiąc temu wypełnienie poluzowało się. Byłem u innej dentystki, usuneła to całkiem i kazało zrobić zdjęcie rtg. Okazego nie się że jedenz kanałów jest poichrowany, powiedziała że się tego nie podejmnie. Nic nie bolalo aż do wczoraj wieczora. Nocy nie spałem skacząc z bolu po ścianach a rano do prywatnego stomatologa cieszącego się dobrą opinią. Powiedział ze nie ma innego wyjścia jak wyrwanie. Męczył się z nim ok 1h. Powiedział że nie przypomina sobie takiego trudnego przypadku, a już trochę lat kariery ma. I rzeczywiście jeden kanał był zagęty w haczyk a psół się na końcu kanału, nie było szans leczyć tego żęba. I teraz moje pytanie czym mogę zastapić ten ząb???????????????????????? Trójkę obok mam nie leczoną i zdrową, ale piatka jest leczona kanalowo i troche uszczerbiona. Lekarz który dziś rwał powiedział że 5 jest zrobiona dobrze. Najlepszy byłby implant ale mnie nie stać bynajmniej narazie. Jestem wkurzony i mam żal do opisywanej na początku dentystki. Nie sprawdziła jak sa ułożone kanały, nie wypełniła ich całkowicie. Dotego jeszcze gdy ząb był żywy rozwierciła go bardzo co pewnie przyczyniło się do tego że było potrzebne kanałowe. Inne zęby które mi leczyła muszę poprawiać teraz w mieście gdzie studiuję. Rąbię to na nfz, stomatolog arogancka, niemiła ale dobrze leczy a do opisywanej na początku już nie chodzę

Gość chomiczek...
wziac kredyt na implant

Gość Candeo
Szanowni Państwo, Utrata zębów dotyka osoby w różnym wieku. Często związane jest to po prostu z upływem czasu i traktowane jako naturalna kolej rzeczy. Najczęściej przyczyną jest próchnica lub paradontopatia, czyli choroby przyzębia wywołane przez uszkodzenie aparatu zawieszeniowego. W przypadkach gdy jest już za późno na zapobieganie, bo utraciliśmy ząb, konieczna jest wizyta u stomatologa, który zaleci odpowiednie rozwiązanie. Kiedy brakuje jednego zęba, najlepszym rozwiązaniem jest wprowadzenie implantu i na nim zamontowanie korony protetycznej dokładnie imitującej utracony ząb. Gdy konieczne jest uzupełnienie większej liczby braków zębowych, a pacjent jeszcze posiada tak zwane zęby filarowe to rozwiązaniem może być most protetyczny lub ponownie implanty i wykonanie na nich uzupełnienia stałego także mostu protetycznego. To rozwiązanie jest bardzo wygodne dla pacjentów i najbardziej zbliżone do fizjologii. Po jego zastosowaniu pacjenci odzyskują komfort i pełną funkcjonalność narządu żucia. Jeśli natomiast brakuje wszystkich zębów, dentysta wykonuje protezę całkowitą, której można też uniknąć poprzez wstawienie implantów i zamocowanie na nich mostów protetycznych, zacementowanych na stałe. W pewnych sytuacjach klinicznych rozwiązaniem jest szynoproteza, czyli specjalny rodzaj protezy, która nie tylko odtwarza brakujące zęby, ale także unieruchamia te, które pozostały. Poznańskie Centrum Stomatologii Candeo