Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy jest na saalii

Czy jest tu jakiś polonista, np Carrie albo ktoś kto jest z polskiego dobry?:D

Polecane posty

Gość czy jest na saalii

Jak wyzej

Gość Tytyytyt-podszyw
ja moge byc :classic_cool:

Gość czy jest na saalii
Interpetacja wiersza, porównanie Biblii to wiersza "Przypowieść" K.K. Baczyńskiego. tzn mam dwa podpunkty do zrobienie i kompletnie nie wiem co tam napisac. nie rozumiem nic. pomoze ktos:)?

Podobieństwa: 1. Tytuł 2. Forma (przypowieść - refleksyjność) 3. Stworzenie świata 4. Kontrast dobra i zła. 5. Wolna wola człowieka. Różnice: 1. Inne formy stwarzania świata. (Biblia - słowo, wiersz - gest). 2. Inna kolejność. Więcej nie pamiętam, nie mam tekstu :P

Gość czy jest na saalii
Carrie tylko chodzi o to , ze mam taka tabelke: Które z cech przypowieści ma wiersz K.KBaczynskiego? I mam tak Przypowieść (gat.lit.) -Gatunek literatury moralistycznej -Fabuła uschematyzowana i uboga w realia -Właściwa interpretacja wymaga odczytania symblicznego sensu -przedstawione postaci i wydarzenia nie są ważne ze wzgledu na nie same,lecz jako przyklady uniwersalnych prawideł ludzkiej egzystencji No i z drugiej strony tabelka "Przypowieść" K.KBaczynskiego - - - - I co tam wpisac kompletnie nie wiem

Gość czy jest na saalii
No wlasnie sama nie wiem, z lekcji pamietam, ze w drugim podpunkcie , ze mialam wpisac, iz fabuly nie posiada. A w trzecim mialam sie rozpisac o czym, tylko nie pamietam co ja tam mialam napisac;p Po prostu mam porownac ktora z tych cech ma wersz Baczynskiego i wpisac to pod drugiej stronie, albo napisac, ze nie ma tego

-Gatunek literatury moralistycznej Nie chodzi o sam fakt dosłowny stworzenia świata, tylko następstwa z niego płynące. W tym przypadku stworzenie człowieka, danie mu wolnej woli i następnie tego, co on z tą wolną wolą zrobił. No i charakter "narracyjny", podmiot liryczny opowiada o zdarzeniach. -Fabuła uschematyzowana i uboga w realia Według mnie fabuła jest. A dokładnie wielowątkowa, ponieważ wszystko skupia się na stworzeniu człowieka, a pozostałe aspekty (przyroda, zwierzęta - nie pamiętam dokładnie jak jest w wierszu) to tylko "dodatki". Poza tym wszystko ma fabułę, nawet 30 sekundowa reklama. ;) -Właściwa interpretacja wymaga odczytania symblicznego sensu Podobnie jak w punkcie pierwszym, nie chodzi o dosłowne odczytanie tekstu. Głównym aspektem, który powinien przyciągnąc uwagę czytelnika to to, iż powinien się on zastanowić nad sensem istnienia itp. -przedstawione postaci i wydarzenia nie są ważne ze wzgledu na nie same,lecz jako przyklady uniwersalnych prawideł ludzkiej egzystencj No i znowu to samo, wolna wola: czynimy dobro - spotyka nas dobro, czynimy zło - analogicznie. Człowiek błądzi na ziemi poprzez całą swoją egzystencje, szuka swojego miejsca. Myśle, ze to powinno być tak, ale głowy nie dam sobie uciąć. ;)

Gość czy jest na saalii
poczekaj,poczekaj;d spisze sobie;d

Gość czy jest na saalii
jeszcze jedno pytanie mam koszystajac z twej dobroci;p Postawa podmiotu lirycznego w wierszu (ocena tej postawy)/ Pomozesz?:)

Wiersz jest zadedykowany Matce, czyli bliskosc z matką, zżycie. Podmiot liryczny zmusza czytelnika do przemyśleń, analizy, refleksji nad sensem istnienia swoim i świata, nad wyglądem otaczającej go rzeczywistości.

Gość czy jest na saalii
Fabuła uschematyzowana i uboga w realia Według mnie fabuła jest. A dokładnie wielowątkowa, ponieważ wszystko skupia się na stworzeniu człowieka, a pozostałe aspekty (przyroda, zwierzęta - nie pamiętam dokładnie jak jest w wierszu) to tylko "dodatki". Poza tym wszystko ma fabułę, nawet 30 sekundowa reklama. ale tu mi sie wydaje, ze owszem fabula jest, ale nie jest uschematyzowana i uboga w realia, bo to co dzieje sie w wierszu jest dosc realistyczne mi sie wydaje;p ale nie wiem sama juz;p

Od strony Biblii, owszem realistyczne, natomiast ogólnie nie - także tutaj nie wiem co masz napisać. Schemat jak najbardziej jest, ponieważ wszystko dzieje się chociażby według schematu, że Bóg wykonuje jakieś gesty w celu powstania kolejnych "rzeczy" i każdy taki gest ciągnie za sobą kolejne zdarzenie.

Gość czy jest na saalii
masz racje, dobrze piszesz:P -Gatunek literatury moralistycznej Nie chodzi o sam fakt dosłowny stworzenia świata, tylko następstwa z niego płynące. W tym przypadku stworzenie człowieka, danie mu wolnej woli i następnie tego, co on z tą wolną wolą zrobił. No i charakter "narracyjny", podmiot liryczny opowiada o zdarzeniach. A moge napisac, ze w nieiwelkiej czesci posiada morał? bedzie dobrze?

Nie w niewielkiej części, cały tekst nawiązuje do końcowego morału, pouczenia - czyli tak jak już ze 100 razy pisałam, czytelnik w efekcie tego musi się zastanowić nad życiem i wyciągnąć z niego wnioski itp. ;)

Gość czy jest na saalii
no dobra, sto razy pisalas, ale ja ciemna masa zpolskiego jestem- prosze o wyrozumialosc:P hehe, ok , zaraz zapisze;p

Gość :) :) :)
cienszki temat to i głupki się nie ftrancajom ;)

Gość bezrobotna mama
carrie podziw!!!!!

Gość czy jest na saalii
ej, ale tego nie rozumiem;p mozesz to jeszcze jakos w innych slowach ujac?:) -przedstawione postaci i wydarzenia nie są ważne ze wzgledu na nie same,lecz jako przyklady uniwersalnych prawideł ludzkiej egzystencj No i znowu to samo, wolna wola: czynimy dobro - spotyka nas dobro, czynimy zło - analogicznie. Człowiek błądzi na ziemi poprzez całą swoją egzystencje, szuka swojego miejsca.

Gość prawiczkowy wielbiciel diwy
dobra jesteś carrie. jest szansa wykupić u ciebie prywatne korepetycje?

Gość czy jest na saalii
tzn jak to sie ma do tego punktu ("przedstawione postaci(...)") ?

Gość czy jest na saalii
ale ja mam odpowiedziec czy ta ceche ,a ten wiersz, a to ze "Teraz uśmiechnął się Bóg i we śnie znużony oniemiał, i do dziś błądzi wśród grozy człowiek ciemny jak ziemia." to mi sie wydaje nijak ma do tego stwierdzenia (przedstawione postaci...) :P