Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deutschhh

do znajacych niemieckiii

Polecane posty

Gość deutschhh

jak nauczylisice sie tego pokreconego jezyka?

Ot tak, zakochałam się.... :) Mam mega problemy z nauką angielskiego...a niemiecki sam przyszedł... to zawsze była przyjemność dla mnie:)

Gość niemiecki chłopaczyna
a podobają ci sie niemcy? :)

Byłam w DE ...ale jakoś szczególnie zwracałam uwagi na Niemców. Moim mężem będzie na pewno Polak:) - brak zainteresowania pewnie u mnie z tego wynika:D Język piękny...

Oglądanie niemieckiej telewizji, słuchanie niemieckiego radia, przebywanie wśród Niemców, słuchanie rozmów po niemiecku. Mając jakieś 6 czy 7 lat kiedy mieszkałam w Niemczech wychodziłam na plac zabaw i pamiętam jak mnie dzieci uczyły co jak się nazywa :P także praktycznie idąc pierwszy raz do niemieckiej szkoły (miałam 12 lat wtedy) potrafiłam już na tyle, żeby się podstawowo dogadać. Dzięki szkole później wiadomo się podszkoliło gramatykę itp. zauważyłam, że ludzie którzy tego języka nauczyli się w Polsce zupełnie inaczej się wypowiadają bardziej ''książkowo'' po czym łatwo ich poznać na mieście podczas rozmowy (nie licząc akcentu) :P

Mychol, a Ty teraz w PL jeszcze mieszkasz czy już w DE? Coś pamietam, że z powodów rodzinnych w PL byłas jakis czas?:)

Gość deutschhh
a podajcie linki do jakies niemieckiej tv. mnie przerazaja te skomplikowane slowa placze mi sie jezyk

Tak byłam jakieś 3 miesiące chyba ale z przymusu bo sama bym tam tyle nie wytrzymała :) Ostatnio w PL byłam w sobotę, w tą też jadę i za trzy tygodnie znowu ale mieszkam na stałe w Niemczech. deutschhh oglądaj RTL :)

Gość deutschhh
a jak w necie znalesc jakas tv po niemiecku?

Gość deutschhh
dzieki za linka:-) no zeby isc na studia to trzeba znac juz jezyk

Gość czerwona malva
mówić, mówić i jeszcze raz mówić, do tego dużo telewizji i najlepiej wyjazd do DE, ja byłam Au Pair do tego mam tam kuzynów, którzy nie nauczyli sie polskiego :)

Gość daisycrazy
Mychol, ty mialas szczescie nauczyc sie niemieckiego metoda naturalna, jako dziecko, co niestety w przypadku doroslych nie jest juz mozliwe. Moj kuzyn, ktory orlem nie jest mowi jak rodowity Niemiec, tylko ze wyjechal do Niemiec w wieku 6 lat. Nigdy nie uczyl sie zadnych regul gramatycznych, rodzajnikow i innych rzeczy normalnych podczas nauki doroslego.

Gość daisycrazy
Kraft_durch_Freude, jesli studiujesz w Polsce i nie mieszkalas nigdy w kraju niemieckojezycznym, to bardzo sie zdziwisz jak wyjedziesz, zaczniesz zalatwiac codziennie sprawy i okaze sie, ze nikt nie mowi takim ksiazkowym, sztucznym jezykiem jak ty:D