Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pijafffffka

jak ugotować rosół?

Polecane posty

Gość pijafffffka

Wystarczy wrzucić do wody mięso i warzywa i gotować? Wystarczy na rosół pół kilograma schabu i czy mogę wrzucić do wody zamrożony?

Gość rosołu nie robi się na
schabie, jest to mięso chude, zrób na kurczaku i kawałku wołowiny najpierw do zimnej wody wkładasz mięso i na małym gazie doprowadzasz do pyrkania (nie wrzenia pełną gębą) potem przez kilka minut szumówką zbierasz pienisty syf potem dorzucasz warzywa zbierasz szum nadal sobie pyrka aż warzywa będą miękkie na koniec doprawiasz solą pieprzem, jak lubisz można dodać trochę sosu sojowego

Gość pijafffffka
Nie wiedziałam, że ze schabu nie można... A dlaczego właściwie? Mam też w zamrażarce piersi z kurczaka, to może je wrzucę, bo to drób. Mogę zamrożone,. czy trzeba najpierw rozmrozić?

Gość hmm*hmm
najlepiej jakbys miala skrzydelka bo piersi to nie za bardzo.

Warto było by jeszcze te mięso umyć , a z piersi i schabu to raczej cienko ten rosół ci wyjdzie .

ze schabu wyjdzie za tłusty i nie będzie mieć smaku rosołu(udka,porcje rosołowe,pałki kurczaka),na schabie to możesz zwykłą zupę ugotować

Gość taka beta to znak
no na rosół to musi być mięso z tłuszczem -np. porcja rosołowa albo skrzydełka. W ogóle to mięso z kością jest lepsze niż takie np. piersi. Albo wołowe z koscią. Schab to na schabowe weź.

Gość candessia
Jak wy gotujecie ten rosół? Ja na wrzatek wrzucam mięso wołowe i z kurczaka gotuje się z pół godz pyrczy zbieram szumowiny wrzucam warzywa wegetę sól pieprz i gotuję do czasu az mięso będzie miękkie( póltorej godz zalezy jakie mięso) można jeszcze kostkę włożyć.

Gość nie o to chodzi że
nie można, schab jest chudy, bez tłuszczu i rosół wyjdzie mało rosołowy standard smakowy rosołu to drób + wołowina filety z kurczaka też są chude, lepiej za parę zł kupić korpusy drobiowe i z pół kg rosołowej wołowiny a warzyw daj dużo, będzie lepszy smak

do garnka wlej 2 litry zimnej wody i dodaj : np: 4 skrzydelka z kurczaka (lub małą szyjke z indyka) + 40 dkg mięsa rosołowego wołowego Jak sie woda zagotuje to zmniejsz gaz ,ma sie gotowac na bardzo malym ogniu. Rosól z mies mieszanych (drob+wolowina) jest najlepszy. do garnka wrzuc jarzyny: 2 srednie marchewki, 2 male korzenne pietruszki, pietke selera i liscie z pora jakies 10 cm. oczywiscie nie zapomnij o przyprawach : 1,5 Lyzeczki soli i 1 łyzeczka wegety (na koncu dopraw jak bedzie za malo przyprawione) po 40 min gotowania wyciagnij z garnka mieso drobiowe (skrzydelka, szyjke) zeby rosol nie byl metny.gotuj dalel z reszta jarzyn i miesem wolowym.W sumie mieso wolowe ma sie gotowac jakas 1 godzinke lub dluzej (sprawdzal wbijajac noz w mieso czy latwo sie wyciaga z miesa czy trudno, jak latwo to znaczy ze jest juz wolowina ugotowana i rosol jest juz gotowy.

Gość jeśli robi się zupę
to mięso wrzuca się do wody zimnej żeby jak najwięcej z niego przelazło do wywaru, gdy wrzucasz do wrzątku mięcho się ścina i wszystko zostaje w mięsie

Gość taka beta to znak
ja tam mięso do zimnej wody daję a potem gdy już zbiorę szumy to warzywa. Kostki rosołowej nie dodaję bo nie ma potrzeby -smak jest z wywaru a nie od kostki.

zalewam mięso zimną wodą i czekam aż się zagotuje,zbieram szumowiny,wrzucam obrane warzywa,dodaję 2 kostki rosołowe i dodatkowo liście laurowe i ziele angielskie,gotuje do miękkości mięsa i warzyw i doprawiam do smaku(czasami zamiast makaronu robię lane kluski do zupy)

Gość tifirifi
skrzydełka, udka, kości, czy szyja. Moja babcia rosół robila też na kurzych nogach. Wybiera się mieso dość tłuste. cycki czy schab to jako dodatek możesz wrzucić. Ale ja tam wolałabym ten schab upiec czy ew jakieś kotlety z tego zrobić. Przepisów jest w pizu i trochę

boże jaki rosół z zielem angielskim!U nas na śląsku robi się to tak: Ja daje pietruszkę białą seler i naciowy i normalny por marchewki liść magi i kup sobie porcję rosołową czyli szkielet drobiowy dobrze jak tłuszcz na nim jest żółty wtedy i zupka będzie żółciutka a najlepszy rosół jest z młodej kury, koguta lub kaczki ( bo porcje rosołowe w sklepie to są z brojlerów)podroby (serca wątróbka żołądek)radzę gotować w innym garnku chyba że są to podroby z kogucika młodego. Wrzucasz wszystko do garnaka i gotujesz aż się zagotuje przestawiasz na mały płomień i lekko musi się gotować najlepiej pod przykryciem wtedy zachowuje smak i aromat warzyw. gotujesz aż marchewka zmięknie potem wycięgasz wszystko odcedzasz do innego garnka marchewkę i podroby kroisz na kostkę wrzucasz z powrotem do wody dodajesz magi (w płynie) wegety soli pieprzu makaron gotujesz w osobnym garnku z szczyptą soli najlepiej jak samemu się go zrobi ale dobre zastępstwo to makaron międzybrodzki odcedzasz makaron wrzucasz do zupy siekasz opłukaną zieloną pietruszkę dodajesz nie gotujesz już :D

Gość ulejka
ja czasami jak nie mam czasu na długie gotowanie to sięgam po gotowy bulion w płynie, można znaleźć bardzo dobre buliony wysokiej jakości, które są smaczne i nie zawierają chemii, spokojnie można je też wykorzystywać jako bazę do innych posiłków.