Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gabi:)

Problem z dwulatką-zeby:(

Polecane posty

witam wszystkie mamy. Prosze o rade co zrobic??problem...moja dwuletnia corcia nie chce myc zebow:(:(doslownie dostaje szalu jak widzi szczoteczki..ma ich mase: duze ,male. kolorowe,na baterie z mrugajaca laleczka no doslownie koszmar co robic??probowalam rozne pasty sama woda tez,poprostu jak widzi ze zblizam sie ze szczoteczka zaciska szczeki i koniec. Macie jakies sposoby?? Dziekuje z gory za odpowiedz. Pozdrawiam i milego dnia.

Gość wygrana?
mój też tak samo, a ma 20 miesiecy i co robić?

Gość ćma cme
Ja tez chetnie się dowiem jak przekonać dwulatka do mysia zębów:D

Gość paniusia z okienusia
piszesz że próbowałaś różne szczoteczki, pasty i nie działa. Ja proponuję więc żeby porozmawiać z nią i wytłumaczyć skutki niemycia ząbków. Przejdź się do księgarni i warto poszukać takiej książeczki w której będą obrazki, na których będzie przedstawione skutki nie mycia zabków. Na mojego synka podziałało i teraz sam pilnuje ząbków, bo mówi że nie chce chodzić z czarnymi ząbkami. Ba, nawet teraz pierwsze na co zwraca uwagę u innych dzieci to czy mają białe perełki w buzi :)

Gość Filipinka1
dajcie dziecku szczoteczke ,niech myje samo zęby.Ja jak chce coś synkowi zrobić np.podac lekarstwo to podstawiam mu krzesełko pod umywalkę,puszczam wode ,wtedy on taki zajęty myciem zabawki na wszystko się zgadza.Mój też ma 2 latka i bardzo chętnie myje zęby sam.

Gość wygrana?
ale jak wytłumaczyć 20 miesięczniakowi? i jak daję mu do ręki szczoteczkę to myje nią wannę

mala do wanny ma taka lale z szerokim usmiechem wszystkie zabki jej widac i tlumacze jej: kochanie zrob myju lali a ja Tobie a ona...lali tak:)a na mnie krzyczy zostaw:(i znowu zaciska szczeki...zachecalam ja zeby sama myla to szorowala nia wszystko dookola a ust nawet nie dotknela:(achh juz nie wiem co robic.

Gość Wojtek Wspanały
no właśnie, a później widzi się takie małe dzieci z czaaaarnymi zębmi, fuj!

Sądzę, że jakbyś myła jej ząbki od urodzenia (na początku wiadomo dziąsła przemywać gazikiem) to raczej nie byłoby problemu, dziecko wiedziałoby, że to naturalne, że ma otworzyć buzię i mama myje mu zęby a potem samo myje. No chyba że się mylę i wcześniej nie było z tym problemu aż do teraz.

Scarlet to nie powiedziane ja mylam od poczatku i przyszedl okres buntu i koniec myc nie bedzie juz ma brzydki nalot na jedynkach ale co zrobie czasami umyje sila po posilku ale co to da tylko bardziej zniecheci

Gość paszszczakowa
nie znam sie, moja mala jeszcze nie swiruje, bo ma dopiero 7 miesiecy, ale moze powiedz swojemu dziecku, ze jak sie je (i tu to, co lubi najbardziej- czy to owoce, czy sok, cza co tam lubi), to trzeba myc zeby. A jak nie chce myc - to nie bedzie tego dostawac. Bo sie zeby popsuja. I wtedy dawac do jedzenia jakies nudne rzeczy, ktore zje, ale bez szalu. Moze tak dotrze, ale jak mowilam - nie mam pojecia

Gość wygrana?
no raczej bunt wcześniej też pięknie sie kąpał, a teraz wióra i co nazwiecie małego brudasem? próchnica jest niezaleznie od mycia zębów, zalezy od kości, tego co dziecko je i pije

Gość fionne
moja od urodzenia nie chciała myć ząbków, ale ostatnio mówię jej, że jej koleżanki mają bardzo czyste ząbki, bo ich mamy im codziennie ząbki myją, więc ona pozwala sobie je myć, bo chyba zrozumiała, że ząbki muszą być czyste, skoro inne dzieci je myją. Wcześniej mycie ząbków to był koszmar, bo gryzła mi palce i nie chciała otwierać buzi. Mała ma 22 mce

Gość kaja 9876
A ja swojego 2 - latka zagaduję w czasie mycia zębów, tłumaczę, że dzieci, które myją zęby bawią się na placu zabaw, jeżdżą samochodem, pływają itd.

Zawsze myłam zęby z córką. Rozmawiałyśmy na ten temat, więc wiedziała po co się myje zęby i jakie są skutki zaniedbania tego. W sklepie sama wybierała sobie szczoteczkę (ze wskazanych przeze mnie).Zęby szorowała sama, ja potem tylko poprawiałam :) Wymyśliłyśmy wspólnie historyjkę, że po jedzeniu w buzi zostają takie małe robaczki i one chcą zęby zjeść (ale robią to podstępnie i bardzo powoli, więc tego najczęściej nie widzimy od razu).A szczoteczka na spółkę z pastą je wyrzuca. Czasem bawiłyśmy się,że jestem szczoteczką i wyrzucam te robale lub jestem robalami i krzyczę, że szczoteczka chce nas pokonać... Zamieniłyśmy mycie zębów w zabawę. Poszłysmy też do bardzo fajnej stomatolog, która zapoznała córkę z urządzeniami w gabinecie i tez trochę jej o ząbkach opowiadała, a na koniec dała drobny upominek, by zachęcić do częstszych wizyt i dbania o zęby.

Gość wygrana?
super, ale sprawa dotyczy też 20 miesięczniaka, który jeszcze nie do końca wszystko rozumie

bede probowala.....a zrazila sie w czasie zabkowania najwidoczniej nie zauwazylam ze wybija sie jej zabek przejechalam po tym szczoteczka i ja zabolalo ale bylo to poltora roku temu...czasami udaje mi sie przetrzec zabki pieluszka tetrowa zawiazuje ja na palec i probuje.cos wymyslec musze. Dzieki za wszystkie rady.

Jednym z upominków od dentystki był kalendarz mycia zębów - można go wykonać samemu: jakiś fajny obrazek (w miarę duży) pociąć na równe kawałki (coś na kształt kwadratowych puzzli) na osobnej kartce przygotować kalendarz miesiąca z podziałem na mycie zębów poranne i wieczorne jak dziecko umyje ładnie ząbki to dostaje kawałek układanki do wklejenia na miejsce i w ten sposób wyłania się obrazek można ułożenie całości obrazka nagrodzić czymś Jeszcze jedno - na dzieci działa lepiej marchewka niż kij, więc zamiast straszyć konsekwencjami nie mycia zębów (a w szczególności dentystą), warto skupić się na tym, co dziecko zyska dbając o nie.

Gość aguśka;)
ja z synkiem 19mc codziennie niesiemy krzesełko do łazienki on na nie staje odkręcam mu wodę, daje kubeczek i samodzielnie płucze buzie wodą później ja najpierw otwieram swoją buzie przykładam szczoteczke i mówie mu że teraz tak samo będziemy robić u niego i bez problemu owteira mi buzie. Czasami jak już się znudzi albo nie chce to daje mu szczoteczke żeby sobie sam pojeździł po ząbkach . Nie wiem czy to kwestia podejścia czy natury dziecka ale działa może twoja córcia też chce być samodzielna?

Witajcie! Zachęcamy Was bardzo serdecznie do wzięcia udziału w naszym projekcie o nazwie: "Wspólnie tworzymy produkty", którą rozpoczęliśmy na Facebook'u kilka dni temu! Pragniemy, abyście mieli bezpośredni wkład w tworzeniu "BOBASOWEGO DZIENNIKA" - tak, nazwa została wymyślona przez jedną z mam i spodobała się również innym rodzicom (co zostało ustalone w drodze głosowania). Dzisiaj głównym tematem na naszej tablicy jest szata graficzna owego pamiętnika - możecie oddawać głosy na tą, która podoba Wam się najbardziej - mile widziane są też uwagi i propozycje zmian! Udział w akcji może wziąć każdy posiadający konto na Facebook'u, dlatego nie czekajcie i dołączcie do nas jak najszybciej - http://www.facebook.com/BabyOno ! Zapraszamy!

Udalo sie:):) wczoraj wieczorem i dzisiaj rano dala sobie pieknie umyc zabki, sposob??:):):)ona myla mi a ja jej:):):) Dziekuje za wszystkie rady pomoglyscie mi!!!!!!!!dziekuje:)