Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zgubek

czy jest sens skłądania na policje?

Polecane posty

Gość zgubek

witam serdecznie bardzo prosze o rade zgubiłem telefon komórkowy napewno ktos sobie go przywłaszczył ponieważ po chwili dzwonilem na ten numer ale byl juz wyłaczony, telefon był na abonament jednak nie ubezpieczny. Czy w takim razie powinienem zgłaszac na policje tą zgubę?

Gość frozenx
tak i do sieci też aby wyłączyli

Gość powiem i ja .......
jeśli sam zgubiłeś to nie wiem czy to ma sens zgłaszać na policję to nie dowód osobisty ale ma sens zgłosić do operatora Twojej sieci bo będziesz płacił za coś z czego nie korzystasz

Gość zgubek
myslałem ze tylko jesli ubezpieczam telefon mam taką możliwość, zostawiłem go na stole w kafejce dzisiaj o 10 wyszedlem , po paru minutach zauwazylem ze go nie mam, dzwoniłem-wyłączony, a bateria była pełna, wrociłem do kafejki juz go tam nie było pytałem personel -oni tez nie widzieli :/

Gość zgubek
najgorsze jest to, że w telefonie miałem swoje nagie, bardzo dokładne fotki :( czoko w przybliżeniu itp. :(

Gość zgubek
to nie ja pisałem, ktoś sie podszywa :/ naprawde nie wiem jakie jest prawo w tej kwestii , myśle ze jeśli bym zgubił w sensie ze wypadł mi gdzies na trasie w kieszeni to by mniejszy sens byl skladania na policje tego faktu, bo telefon mógłby gdzies lezac natomiast ja wiem gdzie go zostawiłem ale ktos go sobie wziął i po prostu wyłaczył

Gość powiem i ja .......
wg. mnie teraz najważniejszą sprawą jest zgłosić do operatora....możesz iść na policje ale co powiesz ?....byłem w kafejce zostawiłem tam tel jak wróciłem nie było czyli Twoja wina że jesteś roztrzepany i tyle ...policja może przyjąć zgłoszenie na wypadek jakby ktoś przyniósł tel na policję w co szczerze wątpię ...ja bym nie szła w każdym razie ale zapieprzała do operatora blokować numer

Gość zgubek
numer jest wyłaczony więc nikt z niego nie dzwoni szukam informacji w internecie no i pisze ze przywłaszczenie jest karalne czyli na policje tez chyba powinienem zgłosić a na pewno ktos go ma bo inaczej telefon by odpowiadal i byl tam gdzie zostawiłem, a gdyby ktos chciał go oddac juz by sie odezwał albo oddał obsłudze kafejki

Gość powiem i ja .......
no oczywiście że przywłaszczenie cudzego mienia jest karalne ale ze względu na niską szkodliwość czynu żaden z policjantów nie będzie szukał Ci tel po mieście no myśl chłopie co Ty myślisz że postawią komisariat na nogi bo Ty byłeś nie uważny :D ....ludziom kradną samochody za tysiące złotych i co ?....przyjmą zgłoszenie i zazwyczaj na tym się kończy

Gość zgubek
w sumie racja, ale zgłosze na wszeliki wypadek moze akurat kiedys przy spisywaniu czy kontroli sprawdzą komuś tel i okaze sie mój chociaz z nasza polską policją to pewnie za pare lat , szkoda mi telefonu bo to nokia n8 udaje sie zaraz do punktu zablokowac nr i zrobic duplikat a telefon cóz rzecz nabyta

Gość Peezda
Jeśli masz numer IMEI telefonu (może jest nadrukowany na pudełku lub papierach od tel) to idź na policję. Zgłoś zaginięcie czy kradzież, jak wolisz. Z kwitem od policji idź do operatora i poproś o zablokowane telefonu. Nie będzie można z niego korzystać w jakiejkolwiek sieci. No chyba, że nowy użytkownik zmieni mu nr IMEI, a to jest nielegalne.

Gość zgubek
tak mam umowe, fakture, i pudelko na kazdej z wyzej wymienionych rzeczy jest ten nr , czyli najpierw na policje a pozniej do salonu , a czy nie ma jakiejs konkretnej liczby dni ktore powinienem odczekac? i takie dosc glupie pytanie ale jestem ciekawy czy jak bede mial duplikat karty bsim to tam będą te nr które na tej starej były? pewnie nie..

Gość Peezda
Nie ma co czekać. Zgłaszaj na policję. Z tego co wiem to operatorzy tylko na tej podstawie są skłonni zablokować telefon. Na duplikacie kary nie będzie twoich numerów. Operator ich nie przechowuje. Gdybyś miał tel. z systemem Android to wtedy mógłbyś synchronizować swoje kontakty (nr tel., adresy) z kontem e-mail na gmail-u. Wszystkie dane kontaktów miałbyś zachowane.

Zgłoś na policję i powiedz,że w kafejce jeszcze miałeś, a póżniej już nie wiesz co się z nim stało. Mojemu dziecku jak ktoś ukradł, to znalezli dość szybko. Szczerze mówiąc, nawet nie myślałam, że policja będązie szukać, ale telefony łatwo znalezć

Gość malusia mróweczka
i byłeś na policji? mam podobny problem ale mi 2tygodnie temu buchneli fona w tramwaju, nie zglaszalam co ci policja powiedziala? innych co byli w takiej sytuacji rowniez bym poprosila o jakies info