Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marycha to ja

pytanie z prawa karnego...

Polecane posty

Gość marycha to ja

czy po apelacji można nadal wnieść prośbę o warunkowe zawieszenie kary?

Gość marycha to ja
a więc ktoś jest w temacie?

Gość nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
przeciez to oczywiste:o nie!

Gość marycha to ja
a dlaczego nie?

Gość fankobiecegopotu
zależy od instancji

Gość marycha to ja
można? a czy może o to wnieść żona która jest pokrzywdzona w tej sprawie...

Gość zawsze mozna odnieść się
do wyższej instancji, do odpowiedniego trybunału, jeżeli tu się wszystkie drogi wykorzystało

Gość marycha to ja
zależy od instancji? to znaczy??? wyrok mojego mężą nie przekracza dwóch lat i ja osoba pokrzywdzona przyjęłam jego przeprosiny i chcemy razem walczyc o nasze małżeństwo... do tego mąż nigdy wcześniej nie był karalny...

kobieto Ty w ogole wiesz, co to jest warunkowe zawieszeni kary?:o

NIE MOŻNA - to sąd orzekając wyrok decyduje o karze, którą - jeśli uważa za słuszne - może zawiesić na jakiś czas próby jeśli wyrok apelacyjnego podtrzymał bezwzględne pozbawienie wolności to po zawodach... odsiadka pewna 🖐️

Gość marycha to ja
dyrektore a jednak można Sąd może warunkowo zawiesić wykonanie orzeczonej kary pozbawienia wolności jeśli orzeczona kara nie przekracza 2 lat pozbawienia wolności. Taka granica zagrożenia karnego decyduje o dopuszczalności warunkowego zawieszenia wykonania kary niezależnie od tego, czy sprawca dopuścił się przestępstwa umyślnego, czy nieumyślnego oraz od tego, czy obok kary pozbawienia wolności orzeczono inne kary lub środki karne.

granica 2 lat, to jedna z wielu przeslanek 😴

Gość marycha to ja
Podstawową przesłanką orzeczenia kary z warunkowym zawieszeniem jest przekonanie sądu, że cele kary zostaną osiągnięte, a w szczególności sprawca nie powróci do przestępstwa. Stąd też sąd zobligowany jest do wzięcia pod uwagę przede wszystkim postawę sprawcy, jego właściwości i warunki osobiste, dotychczasowy sposób życia oraz zachowanie się po popełnieniu przestępstwa. Poprzednia karalność oskarżonego nie przekreśla szansy na warunkowe zawieszenie kary. Jedynie w przypadku recydywisty wielokrotnego dobrodziejstwo warunkowego zawieszenia wykonania kary nie stosuje się chyba, że zachodzi szczególna okoliczność.

marycha to ja skup się na tym co było napisane PO słowie JEŻELI - u mnie w poście - jak przyklepał apelacyjny to jest po faworach 🖐️ ale możecie spróbować - proszę bardzo :)

Gość marycha to ja
i co wie ktoś coś więcej na ten temat...

Gość marycha to ja
jeszcze sprawy apelacyjnej nie było... dopiero czekamy na tą rozprawę... a powiedz mi proszę czy podczas rozprawy gdy będę zeznawała mogę o to poprosić sąd? może wziąć pod uwage moją prośbę ?

Gość Musiałby dostać
odorczenie kary na okres przynajmniej jednego roku,art.152 Kodeksu Karnego Wykonawczego

Gość Musiałby dostać
Ozywiście Sąd Odwoławczy może zawiesić

można a nawet trzeba złożyć wniosek o odroczenie po uprawomocnieniu się apelacji. W skutek złożenia wniosku odbędzie się rozprawa przed którą przybiegnie kurator w celu przeprowadzenia wywiadu - jeżeli stwierdzi że faktycznie jest podstawa napisze droczenie na 6 miesięcy, po 6 miesiącach trzeba znów napisać prośbę o odroczenie znów przyjdzie kurator ... Jeżeli czas odraczania łącznie przekroczy 12 miesięcy i nic w tym czasie się nie wydarzy trzeba napisać wniosek o umorzenie kary - wówczas Sąd może wyznaczyć mu czas próby ileś tam lat przeważnie i dozór kuratora

Gość marycha to ja
megan a więc dopiero po uprawomocnieniu sie apelacji możemy złożyć papiery z prośba o zawieszenie kary? a apelacji jeszcze nie było...

Gość marycha to ja
ok w każdym razie dziękuję za wypowiedzi :D