Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomysłowadobromira

obiad na dwa dni- to samo a jednak inaczej

Polecane posty

Gość pomysłowadobromira

Może podzielimy sie pomysłami? Ja np. gotuję lulasz na dwa dni: pierwszego dnia jemy zwykły gulasz z ziemniakami, drugiego dorzucam paprykę, koncentrat pomidorowy i kminek i podaję go z makaronm lub ryżem. Z rosołu robię następnego dnia pomidorówkę lub jakąś inną zupę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
nie ma więcej leniwych ? Nikt nie podrzuci co mozna jeszcze podać następnego dnia inaczej- tak by rodzina myślała,że je coś zupełnie innego?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nie możeeee być
Np. placki ziemniaczane dziś, na drugi dzien kroję i smaze z jajkami (jakby jajecznica), na trzeci dzien kroje reszte i dodaje np. pieczarki i jakies miesko. :) Fajny temat, piszcie ludzie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
czepiasz się literówki, nie masz nic lepszego do roboty? Dalej masz jak byk napisane: GULASZ. Ulżyło i?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a z pomidorówki można
zrobić sos do spaghetti :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja jak gotuje
rosol to wkladam wiecej warzyw i robie salatke jarzynowa,mieso z rosolu +jajko+groszek+marchewka +zelatyna i robie male galaretki a czesto rosol gotuje na kurczaku i wolowinie wiec wolowine miele i robie krokiety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
ja jak gotuje- sałatke jarzynową też zawsze robię z warzyw z rosołu :) Galaretek niestety nie lubię :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pani domu
u mnie w domu , zawsze jest świeży obiad ,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rosol jak gotuje potem na nim pomidorowke uzywam do gulaszu do risotta czy innych tego typu dan gulasz czy forszmak z ryzem a kolejnego dnia z makaronem pierozki jednego dnia gotowane drugiego opiekane na masle z jakims sosem np pikantnym salsa serowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiuoo[[
placki zwykle i placki z miesem i sosem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
a ja często gotuję obiad na dwa dni, bo zwyczajnie nie chce mi się codziennie kwitnąć przy garach i nie mam na to czasu. Za to staram się, żeby rodzina nie jadła dwa dni pod rząd identycznego obiadu. Żałuję, że nie wszystkie dania da się przerobić ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ssssssssssssama
a może ugotuj pulpety (ja gotuje zazwyczaj w bulionie warzywnym jak na rosół) i z tego bulionu zrobisz w jeden dzień sos pomidorowy i z nim podasz pulpety a następnego dnia zrobisz sos koperkowy :)Tak samo możesz zrobić gołąbki, jednego dnia z sosem pomidorowym a drugiego z sosem pieczarkowym. Tak poza tym zawsze jak robie jakąś zupę z makaronem to gotuję więcej makaronu i następnego dnia robie zapiekankę makaronową z tuńczykiem. Albo zawsze też gotuję więcej ryżu i na następny dzień jest zapiekanka z ryżem, taka: http://smaker.pl/przepisy/popularne/przepis/zapiekanka-kebab-gyros,22453 Też nie lubię długo stać przy garach, zwłaszcza że mieszkam tylko z mężem i nie chciałoby mi się codziennie innego obiadu gotować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
ssssssssssssama - fajne pomysły. Szczerze mówiąc gołąbków z sosem pieczarkowym jeszcze nie jadłam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podnoszę temat bo warto :) Barszcz czerwony: 1 dzień w kubku z pasztecikami z ciasta francuskiego (mielona wołowina, grzyby, cebula majeranek) 2 dzień ja wcinam z grzankami z chleba ciemnego, mąż ziemniakami (tak się nauczył, dla mnie nieco dziwne... :) ) do tego jakieś proste i szybkie drugie danie (zapiekanka), można też przerobić na ukraiński: ziemniaki w kostkę, fasola czerwona, przecier pomidorowy, śmietana lub zblenderowane białe warzywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
ruda22 > o barszczu nie pomyślałam :)Fajny pomysł, wypróbuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dangol
ja jak robię sos do spagetti , to w jedeń jemy z makaronem a w następny robię zapieknakę ziemniaczaną , (ziemniaki surowe w plasterkach , na to sos boloński , jakies warzywka i znów ziemniaki i zapiekam) mozna też same warzywa zalać sosem bolońskim ,np gotowe mrożonki, posypać serem i zapiec

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dangol
a jesli zostaną mi placki ziemniaczane to na następny dzień robię takie przekładane , placek , plasterek szynki , plasterek sera , podsmażone pieczarki , kolejny placek i zapiekam w piekarniku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pomysłowadobromira
placków ngdy nie wykorzystywałam następnego dnia, hmm może czas spróbować? Chociaż prawdę mówiąc placki na drugi dzień wydają mi się "klapciate" Ale może to tylko takie moje mylne wrażenie? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dangol
jesli podpieczesz placki na 2 dzień w piekarniku nabierają chrupkośći, nie są podeszwowate

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nanisia
Jak mi zostają ziemniaki z obiadu to mam wiele opcji na drugi dzień. Ze zmielonych można zrobić kopytka,kluski śląskie,krokiety ziemniaczane,lub odsmażyć i podać ze sadzonym jajkiem i kefirem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Nanisia
Schabowe podaję tradycyjnie,na drugi dzień wykładam na nie plaster ananasa lub podsmażone pieczarki,przykrywam żółtym serem i zapiekam. Kurczaka pieczonego w całości na drugi dzień obieram z kości,zalewam bulionem,dodaję marchewkę z groszkiem,natkę,zaprawiam śmietaną z mąką i mam potrawkę. Jeśli zostanie mi ugotowany makaron odsmażam go z jajkiem lub pieczarkami i szynką,albo podaję na słodko z białym serem. Takich pomysłów jest mnóstwo. Trzeba sobie radzić. Niektórzy naśmiewają że niezdrowo,że nudno itd a kogo na dzień dzisiejszy stać na jedzenie w restauracji? Ci co tu tak ubliżają pewnie sami wpieprzają zupki z papierka a jeśli są tak bogaci że ich stać na nie wiadomo co to niech zmienią adres. Mogą poszukać strony dla "francuskich piesków" i tam się mądrować.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sandap
ja korzystam z prostych przepisów (dla leniwców), dzięki temu co dzień mam co innego na dodatek zrobienie obiadu zajmuje góra 30min na przykład dzisiaj: http://www.wielkiezarcie.com/recipe71077.html czas operacyjny 10 min. przy okazji nie raczę męża tłustym polskim jadłem, co raczej sobie ceni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sandap
zapomniałam dodać - też gotuję tanio bo jak sobie policzyć nawet droższe rzeczy, jeśli wykorzystamy do kilku obiadów, małe sumy wyjdą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a bo to...
ja nie cuduję nic sie nikomu nie stanie jak drugiego dnia zje to samo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawie kura :)
U mnie nigdy nic nie zostaje na drugi dzień, a jeśli zostaje znika na śniadanie (nawet jak zrobię ogromną porcję). Podziwiam za wstrzemięźliwość :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieczen wolowa, pierwszy dzien w plastrach z sosem a na drugi dzien kroje w kosteczke, posmazam ziemniaki pokrojone w kosteczke z cebula, jak beda miekkie dodaje mieso i troche szynki lub innych wedlin zalezy co w lodowce, doprawiam sosem worcester, sola i pieprzem, podaje z buraczkami lub innymi piklami i sadzonym jajkiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość prawie kura :)
:)) Sądzę, że masz dar :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×