Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszkaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

zasilek rodzinny

Polecane posty

hej, chcialam sie dowiedziec jak to jest z zasilkiem rodzinnym? Mieszkam z babcia i chlopakiem(w mieszkaniu zameldowana jestem ja, mama i babcia). Niedlugo urodze dziecko. Babcia ma rente w wysokosci 1200 zl, chlopak narazie nie pracuje ale juz niedlugo bedzie. Jak to jest z zasilkiem rodzinnym? brane pod uwage sa dochody moje(czyli 0zl) i babci(renta)? czy moje, babci i chlopaka? i czy to 503 zl na osobe to po odjeciu oplat, na samo "zycie" czy wraz z oplatami?

A mama nie pracuje? Jeżeli jesteście zameldowane w trójkę to dzielicie babci rentę na 3.

Gość małaaaaa miiiiiiii
są dwie opcje w jednej jest brany dochód wszystkich a w drugiej tylko Ciebie i partnera (nie wiem dokładnie co jak się nazywa więc pisze ogólnie) My mamy ten drugi i płacą nam co miesiąc 67zł o ile się nie mylę )akurat na pampki) a z okazji urodzenia dziecka dostalismy 1tys zł

Brany jest pod uwagę dochód wszystkich zameldowanych osób. Przynajmniej tak jest u mnie. Można też zrobić tak, że powiesz że prowadzisz osobne gospodarstwo domowe. No ale to ryzykowne. Możesz się też postarać o zasiłek okresowy. Mój mąż gdy stracił pracę postarał się o taki. Dostawaliśmy przez 3 m-ce coś ok 300-400 zł. Nie pamiętam już.

mama pracuje ale nie mieszka z nami(mieszka z tata). Tutaj mieszkam tylko ja, babcia i chlopak.

Gość atikohana
Co Wy za bzdury pitolicie???? U mnie w domu są zameldowani ja mój mąż syn córka babcia dziadek A dochód jest brany pod uwage tylko mój i męża. Niby z jakiej racji moich dziadków?? Przecież to sobona rodzina.

Gość małaaaaa miiiiiiii
atikohana - bo jest chyba jeszcze inna zapomoga ale nie mogę znaleźć na necie i wtedy właśnie jest brany dochód wszystkich domowników

Gość atikohana
no możliwe, nie wiem. Ale napewno nie jest to ani zasiłek rodzinny ani dodatek do zasiłku wychowawczego z tytulu opieki nad dzieckiem podczas korzystania z urlopu wychowawczego.

Gość małaaaaa miiiiiiii
no nie jest bo sami korzystamy i nikt nas nie pytał o pozostałą część rodziny a nie mieszkamy sami

Atikohana nikt nie pitoli bzdur. Widocznie masz uznane że prowadzisz osobne gospodarstwo domowe. Normalnie bierze się pod uwagę dochód wszystkich członków rodziny. DOKUMENTY NIEZBĘDNE DO UBIEGANIA SIĘ O ŚWIADCZENIA RODZINNE W OKRESIE ZASIŁKOWYM 2010/2011:: zaświadczenia o przychodach/dochodach wszystkich pełnoletnich członków rodziny, podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych, uzyskanych w roku kalendarzowym 2010 wydane przez właściwy urząd skarbowy albo oświadczenia wszystkich pełnoletnich członków rodziny o dochodach podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach ogólnych, uzyskanych w roku kalendarzowym 2010 z wyszczególnieniem przychodu, dochodu, składek na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne oraz należnego podatku (na druku opracowanym przez MOPR),

ale chodzi o członków rodziny ubiegającej się o zasiłek ! np. mąż+żona+dziecko gdzie tam masz napisane o babciach , kuzynach i innych takich ? nie jest uściślone, że bierze się pod uwagę dochód wszystkich mieszkańców domu.

Gość korzystam z zasilku
u mnie zameldowani w mieszkaniu sa: moja mama maz, ja syn i corka Absolutnie nie byla brana moja mama pod uwage bo oczywiscie ona to inna rodzina i prowadzi swoje gosp domowe Przy dodatku do mieszkania takze jej nie uwzgldniano

I właśnie tu jest to co powiedziałam wcześniej: osobne gospodarstwo domowe. :) Jeśli ci na rękę możesz wciągnąć w to mamę, jeśli nie, to nie.

Autorka jest w takiej sytuacji, że opieka mogłaby jej odebrać dziecko. Podstawą może być niemożność zapewnienia mu warunków materialnych. Z babcią natomiast nic się jej nie należy, bo pieniędzy mają za dużo. Gdy wciągną jeszcze w to mamę to już może się starać o zasiłek.

Gość biore zasilek
dlaczego 1200 to za duzo?

boże 1200 to za dużo?! można wciągnąć babcię ale nie trzeba nie może przekroczyć 504zł na osobę dochodu netto czyli tyle ile dostaje fizycznie! czyli nie może im przekroczyć dochód jak wciągną babcie 1512zł a co do odebrania dziecka autorka pisze że niedługo mąż będzie mieć prace więc chyba nie ma problemu po za jak wciągną teraz babcie to potem będzie trudno ją wypisać a mąż znajdzie prace to trzeba podać aktualny stan wtedy przeliczają na nowo dochód i nie jest brany pod uwagę tak naprawdę z 2010 tylko teraźniejszy bo trzeba przynieść zaświadczenie o dochodach z bieżącego miesiąca z pracy jeśli tego się nie zrobi grozi kara o każdej zmianie pracy czy dochodu trzeba informować więc tak jeśli np ktoś do tej pory pracował i przekraczał mu dochód a potem postanowi iść na wychowawcze i nie będzie pracować to w tym momęcie dochód jest utracany i na nowo przeliczany bez wzgl na dochody w 2010 i tak może taka osoba otrzymywać zasiłek wychowawczy i rodzinny. Jeśli ktoś ma pole uprawne powyżej ha też należy to podać (ha przeliczeniowy) gdyż miesięcznie dochód z takiego tytułu wynosi za 1 ha przeszło 100zł (niepamiętam)a jeśli chodzi o dokumenty to trzeba jeszcze akt urodzenia dziecka dowód osobisty osoby składającej ośw

Gość apaulina
nie pitolcie i nie róbcie zmaieszania zasilek rodzinny a zapomoga z pomocy spolecznej to dwie różne sprawy do zasiłku rodiznnego żadnej babci sie nie liczy tylko małzęństwo lub ty i partner bedziecie liczeni i oczywiscie dziecko a nie babcia Skład gospodarstwa domowego lcizy sie do pomocy spoełcznej a nie zasiłku rodzinnego

Gość rekryterka
nic nie jest ryzykowne. piszesz,ze prowadzisz oddzielne gospodarstwo domowe i babci renta, czy emerytura w nic sie nie wlicza. ja bralam, ale byla zameldowana moja matka tu co? i nic. nawet nikt jej o nic nie pytal ani mnie o nia. ODDZIELNE GOSPODRASTWO DOMOWE!!!! tyle w tym temacie. oprocz zasilku rodzinnego przysluguje ci dla bezrobontych z MOPS-u. ta sama bajka. tyle,ze to bylo ponad 4 lata temu. watpie,zeby cos sie zmienilo. podaj maila, bedzie prosciej

Gość gość
Jeśli chodzi o zasiłki rodzinne z mopsu to brane są tylko i wyłącznie dochody Twoje i Twojego partnera ponieważ wy i wasze przyszłe dziecko tworzycie rodzinę Sama po urodzeniu dziecka bieżącego roku to załatwiłam becikowe jak i zasiłek rodzinny 68 zł i dodatkowy 1000 zł Jeśli więcej pytań to zapraszam na gg :)