Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agsyhsai

Umowa zlecenie a ubezpieczenie w NFZ - może ktoś się zna?

Polecane posty

Gość agsyhsai

Pracuję od soboty na umowę zlecenie, nie jestem studentem, mam więcej niż 26 lat, czyli z tego co wyczytałam w necie, przysługuje mi ubezpieczenie. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ok? Jeżeli mam to ubezpieczenie, to od kiedy je mam? Od momentu podpisania umowy? Chcę iść do lekarza, mam ich poprosić o RMUA?

na standardowa umowe- zlecenie nie masz ubezpieczenia. mozna sie dogadac z pracodwaca aby placil za Ciebie skladki ale to musi byc napisane

Gość agsyhsai
No to świetnie, a ja myślałam, że będę miała ubezpieczenie...

Gość agsyhsai
Ja nie mam książeczki. Jeszcze nie podpisałam umowy, jak ją podpiszę to może od razu poprosić o jakiś dowód ubezpieczenia, ale jaki?

Ksiazeczki to relikt. Nie musi byc RMUA, moze byc inny dokument zawierajacy * dane ubezpieczonego: PESEL, NIP, imię i nazwisko * dane płatnika: NIP, REGON oraz nazwa skrócona * wymiar czasu pracy * zestawienie należnych składek na ubezpieczenia społeczne w podziale na ubezpieczenie: emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe, zawierające także dane o: tytule ubezpieczenia, podstawie wymiaru składek, kwocie składki w podziale na należną od ubezpieczonego i płatnika składek oraz z innych źródeł finansowania, kwocie obniżenia podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe, * podstawa wymiaru i kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne, z uwzględnieniem podziału na podmioty, które finansują składki.

Gość jesli to twoje jedyne zródło
utrzymania a prace wykonujesz w miejscu gdzie jest siedziba firmy, pod nadzorem pracodawcy to musi ci on placic wszytskie składki!!! gdyby tak nie było a miałbys mniej niz 35 lat to musiałby płacic tylko ubezpieczenie zdrowotne i wypadkowe czyli takie abys mógł isc do lekarza. Chorobowego bys nie dostał. Ubezpieczenie zaczyna obowiazywac po 30 dniach

Gość jesli to twoje jedyne zródło
sorki miało byc mniej niz 25 lat

Gość agsyhsai
Aha, czyli dopiero po miesiacu pracy będę mogła iść do lekarza na NFZ?

Gość bzdura........................
Ubezpieczona jesteś od momentu podpisania umowy, czyli do lekarza na NFZ możesz iść. Nie masz jedynie prawa do zasiłku chorobowego. Ubezpieczenie chorobowe przy umowie zleceniu jest w ogóle dobrowolne.

a powiedzcie mi prosze jesli sie na tym znacie bo ja jestem kompletnie zielona:( pracuje na umowe zlecenie, jestem studentka zaoczna moi rodzice mieszkaja zagranica, wiec nie przysluguje mi ich ubezpieczenie mam taka niebieska europejska karte ale to w razie jakiegos wypadku itp na uczelni moge byc ubezpieczona ale pani w dziekanacie nie wie czy na legitymacje bede mogla sie udac do lekarza rodzinnego itp czy na legitymacje moge sie udac do lekarza? okulisty, ginekologa itp? nie oplaca mi sie za kazda wizyte placic po 100zl skoro moge miec za darmo ale nikt mi nie umie odpowiedziec na to pytanie:( mam rowniez european youth card euro 26, ale tez nie wiem czy na nia moge isc do lekarza czy jedynie w razie wypadku.

Gość ale niektorzy tu wymyslaja
masz ubezpieczenie od momentu podpisania umowy, nie masz jedynie chorobowego, chorobowe jest dobrowolne(chorobowe to swiadczenie na wypadek zwolnienia lekarskiego) smialo mozesz isc do lekarza

Gość fgfdgdhgsjgsf
nie znam sięna ubezpeiczeniach, ale jest coś takiego podobno jak karta euro 26, czy jakos tak. Wiem, że do 30 roku życia kupując ją za 100wke rocznie, czy jakos tak można liczyć na ewentualne zwroty kosztow leczenia przy wiekszych kwotach. Np. wizyty u lekarza do 300zl, czy cos kolo tego placisz Ty, a jak cos powazniejszego, to wtedy dziala ta karta.

mam niebieska karte i mam wlasnie ta karte euro 26 zaraz zadzwonie do przychodni i spytam jak to jest jakby dalo rade to bym chciala isc do ginekologa i okulisty na badania nosze soczewki wiec chce zobaczyc czy wszystko jest ok i nie widzi mi sie placic ciagle za wizyty :(