Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia5266

Leczenie kanałowe zęba

Polecane posty

Gość kasia5266

Prawdopodobnie będę musiała mieć leczenie kanałowe.Czy to bardzo boli?[ze znieczuleniem]A jeśli tak to,który etap najbardziej?Boję się bardzo bo różne rzeczy słyszałam od znajomych:/Jak to jest?

Ja miałam w tym roku leczenie kanałowe górnej szóstki. Pierwszy raz w życiu tak bardzo bolał mnie ząb, że w tamtym momencie dałabym go sobie nawet wyrwać, cokolwiek. W środku nocy jechałam do całodobowej przychodni stomatologicznej, bo nie mogłam wytrzymać bólu i tam lekarz dał mi znieczulenie, rozwiercił zęba i zatruł oraz założył opatrunek. Zrobienie tego nic mnie nie bolało, a po znieczuleniu w końcu przestałam cierpieć. Później za parę dni wybrałam się już do swojej dentystki, która dokończyła dzieła :) Przy leczeniu kanałowym miałam znieczulenie, w ogóle nie bolało, nic a nic. Pierwszego dnia wyjęła opatrunek, powyciągała nerwy z zęba, miałam w nim trzy (wiem, że to boleśnie brzmi, ale zupełnie nic nie czułam). A później zapełniła kanały specjalną masą i znów założyła coś w stylu opatrunku i kazała iść na rentgen zęba, żeby mogła sprawdzić czy dobrze zapełniła kanały. Zrobiłam rentgen i następnym razem poprawiła co miała poprawić i zaplombowała. I to wszystko. To pewnie zależy od zęba, od wrażliwości osobniczej, ale ja się cieszyłam, że mam spokój z zębem i miałam to szczęście, że chociaż leczenie nie bolało.

ja rowniez mialam leczony kanal.lezalam sobie spokojnie na dentystycznym fotelu i ogladalam tv :D Blondiex--- wyczerpala temat wiec nie bede sie rozpisywac. dodam tylko ze prywatna wizyta kosztowala mnie 500 zl. :O

Niestety to trochę kosztowało... Dowiedziałam się, że na ubezpieczenie robią tylko jednokanałowe zęby :/ Więc ja już musiałam płacić z własnej kieszeni. Wtedy, co w nocy pojechałam z bólem, zapłaciłam 150 zł, a u mojej dentystki za resztę zapłaciłam (z rentgenem) 315 zł (a w tym miejscu, w którym byłam w nocy musiałabym zapłacić 450 zł, więc jeszcze drożej). Ale niestety, jak trzeba to trzeba, a takiego bólu naprawdę nie życzę nikomu.

Blondiex --- znam ten bol. mnie tez zlapal w nocy, tylko ze ja nie mialam takiego szczescia jak ty. mnie nikt z bolem nie przyjal :O nawet na pogotowiu :O z bolu to mdlałam :O najlepsze jest to ze 2 mc wczesniej ten sam zab leczylam u innego dentysty, ktory nie zauwazyl ze zab juz wtedy nadawal sie do leczenia kanalowego :O

To był najgorszy ból, jaki w życiu miałam! Ryczałam jak dziecko i błagałam, żeby mi ktoś pomógł. Zjeździłam kilka miejsc, w których mógłby mi ktoś pomóc w nocy na ubezpieczenie (wtedy jeszcze nie wiedziałam czy można to wszystko wyleczyć na ubezpieczenie), ale jak to powszechnie wiadomo, jak na ubezpieczenie to niewiele potrafią i chcą zrobić, a poza tym są niemili... Niestety się o tym przekonałam. To było z soboty na niedzielę i kobieta kazała mi w poniedziałek zrobić prześwietlenie, bo ona nic tam nie widzi. A gdybym mogła wytrzymać do poniedziałku, to poszłabym od razu do mojej dentystki, ale oczywiście taka nie rozumie, jakie to cierpienie... Więc pojechałam do całodobowej prywatnej przychodni, gdzie za pieniądze człowiek potrafi być naprawdę miły, ale cieszyłam się, że w ogóle, a co najważniejsze dentysta ogarnął sprawę z zębem od razu bez żadnych prześwietleń! I bardzo mi pomógł. Myślałam, że umrę, płakałam mu na fotelu i popijałam przy nim wodę, bo tylko ona chwilowo łagodziła ból. Przeżyłam koszmar, ale byłam szczęśliwa, kiedy było już po wszystkim.

Przy takim bólu w ogóle nie przestraszyłam się leczenia kanałowego, bo nie wyobrażałam sobie, że mogłoby to bardziej boleć niż ten mój chory ząb. Było mi wszystko jedno co zrobią, byle przestać cierpieć.

Gość lololollo
kasia-blondiex opisala wszystko jak trzeba:) leczenie kanałowe jako horror to mit.na logike-ząb jest martwy wiec nie moze nic bolec.do tego znieczulenie (w sumie zbędne ale drewniania paszcza pomaga nic nie czuc:P) troszczeke oczyszczania kanałow -takie smieszne szorowanie specjalna spręznka ?iglą?nie wiem. co potem juz wiesz od blondiex. luzik

To znaczy miałam znieczulenie tylko przy rozwiercaniu zęba, żeby go zatruć, a później przy wyjmowaniu nerwów z kanałów (to tak dla lepszego samopoczucia, bo przecież i tak już były martwe), a przy wypełnianiu kanałów i plombowaniu nie byłam znieczulana. Ale przy żadnym etapie nie czułam bólu :)

Gość Stomatolog
Studenci Akademii Medycznej we Wrocławiu zapraszają na usługi stomatologiczne pod okiem najlepszych specjalistów. stomatologia zachowawcza leczenie próchnicy, skaling, badania stomatologiczne endodoncja leczenie kanałowe Wykonujemy zabiegi refundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia jak i prywatnie. Prywatnie - gwarantujemy super niskie ceny. Ponad połowę taniej niż w prywatnych gabinetach!! Akademicka Poliklinika Stomatologiczna ul. Krakowska 26. Zapisy i informacje: tel. kom. 661 600 675 Masz pytanie, wątpliwości? Zadzwoń śmiało :) --- Jedyna taka okazja - Nie zwlekaj ---

Gość gość
Ja leczyłam kanałowo zęba i wcale nie był to horror. Wręcz przeciwnie - było całkiem komfortowo, bez bólu i bez nerwów. Oczywiście w znieczuleniu. Duża w tym zasługa pana dra z gabinetu Dent SM, http://dentsm.pl, gdzie ten zabieg był robiony :) I do tego miałam pewność, że kanały są precyzyjnie wypełnione - pan dr był naprawdę bardzo dokładny.

Gość gość
Też miałam leczoną kanałowo szóstkę w gabinecie www.popkoadam.pl i prawie nie bolało. Leczenie oczywiście miałam przeprowadzane w znieczuleniu.

Gość gość
Też miałam leczoną kanałowo szóstkę w gabinecie www.popkoadam.pl i prawie nie bolało. Leczenie oczywiście miałam przeprowadzane w znieczuleniu.

Gość gość
mnie niestety mimo znieczulenia (dokładanego jeszcze w trakcie) bardzo bolało... tak więc wszystko zależy od przypadku

Gość gość
Ja miesiąc temu miałam leczoną kanałowo siódemkę. Sam zabieg nie bolał bo miałam znieczulenie. Nie zwlekaj z tym bo to nic strasznego. Jeśli mieszkasz we Wrocławiu mogę polecić Ci gabinet www.citodent.pl.

Gość gość
Słuchajcie! Leczenie kanałowe zęba nie powinno boleć, bo jest też leczeniem wykonywanym przy znieczuleniu. W www.esdentica.pl specjaliści zrobią to delikatnie i bardzo dobrze. Ja dobrze wspominam takie leczenie u mnie.

Gość gość
Kanałowe leczenie zęba ni eboli jeśli trafisz na dobrego specjalistę. Np w gabinecie http://www.bochinska.pl/ nie masz się czego obawiać. Ja miałam tam leczenie bezbolesne. Także polecam:)

Gość gość
Sprawdź Fabdent - http://www.fabdent.pl/uslugi/endodoncja. Mają tam nowoczesny sprzęt do leczenia pod mikroskopem i świetny personel. Ja byłam bardzo zadowolona z przebiegu i z efektu leczenia :)

Ja miałam kiedyś leczenie kanałowe, moja siostra miała, moja bratowa i miała i powiem Ci, że to różnie bywa. Boli, nawet ze znieczuleniem, z tym że ja dość nieźle to zniosłam, a moja bratowa prawie mdlała, cały czas źle się czuła po wizytach u dentysty, no ogólnie słabo. Może to zależy od dentysty, ale też na pewno o tego, jaką masz granicę bólu.

Gość gość
Lepiej zrobić i mieć z głowy niż odkładać w nieskończoność. Ja robiłam kanałówkę w gabinecie www.villadental.pl w Gorzowie i z dawką znieczulenia udało się przetrwać, wcale nie było tak strasznie ;)

Gość gość
Udało się bezboleśnie przejść przez kanałowe w gabinecie www.vadamko.pl w koszalinie. Chyba mają skuteczne środki znieczulające ;)

Gość gość
Ja wykonywałam taki zabieg w Klinice Fabdent, http://www.fabdent.pl/kontakt. Trafiłam tam z polecenia, namiar dała mi koleżanka. Uratowali mi dwa zęby, które inny stomatolog chciał usunąć. Jestem rok po leczeniu, zęby wciąż mi służą, jak widać czasem warto zasięgnąć porady u drugiego lekarza :)

Gość Hania99
Nie powiem, aby kiedykolwiek leczenie kanałowe było przyjemne, ale w Villa Dentica na pewno jest najdelikatniej wykonywane, w porównaniu do wcześniejszych gabinetów stomatologicznych. Dodatkowo jeszcze nigdy nie miałam po żadnym zabiegu powikłań, ani nic nie działo się z naprawianymi tutaj zębami.

Gość gość
Ja robiłam taki zabieg pod mikroskopem, zabieg w pełni udany, ząb uratowany, a "pacjent żyje" :) Doskonałą opiekę podczas leczenia zapewnił mi dr Jasiński, przyjmuje w Dent SM http://www.dentsm.pl/. Jak ktoś z Wawy, polecam! :)

Nie masz się czego bać. To nie jest bardzo skomplikowany zabieg. Jeśli mieszkasz w Częstochowie mogę polecić Ci gabinet www.stomatologiarodzinna.net. Miałam tam rok temu leczoną siódemkę. Ząb jest nadal zdrowy i nie mam z nim żadnych problemów.

Gość gość

Wszystkim osobom z województwa małopolskiego, które rozglądają się za dobrym gabinetem stomatologicznym polecam http://properdent.pl/ Gabinet ten znajduje się w miejscowości Skawina pod Krakowem. Tam nie będą mieli problemów z wyleczeniem waszych zębów.