Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morfologia24

morfologia przez palec?

Polecane posty

Gość morfologia24

Ktoras mama robila swojemu dziecku? Jak oni to robia?

nakłuwają szybciutko specjalną igiełką, tak że nawet dziecko nie poczuje mój syn jedynie nie lubi być trzymany za rękę i krzyczy wtedy bardzo, ale w momencie ukłucia nie zwraca na to uwagi jak był malutki, robiłam mu badania w czasie snu i o dziwo nie budził się, więc chyba bolesna nie jest

Gość z wlasnego dziecinstwa
pamietam, ze przez palec jest bardziej bolesna, jednak z zyly dziecko sie kreci i boi, a palec mozna znienacka...

Gość morfologia24
a czy wyniki sa tak samo dobre jak z zyly? Ja dzis robie morfologie oraz tarczyce :/

nie wiem jak z tarczycą, ale morfologia raczej tak a w jakim wieku jest twoje dziecko jeszcze jedno, jeżeli jest małopłytkowcem, to propnuję z żyły, bo płytki sa niszczone poprzez "wyciskanie" z palca, ale tak poza tym to jest ok

Gość morfologia24
dziecko ma 21 miesiecy :) A morfologie robimy by sprawdzic czy nie ma ewentualnej anemii lub niedoboru czegos. Bo sie maly niejadek zrobil:)

Gość morfologia24
szukamy przyczyny zaczynajac od standardowych badan

aaaaaaaaa mój ma 20 miesięcy i też nagle ma grymasy co do jedzenia no jasne, zrób kontrolnie, ale pewnie nie ma i wystarczy z palca, moze jeszcze poziom żelaza i rozmaz, będziesz miała komplet i brak niepewności

Gość morfologia24
rozmaz i poziom zelaza rowniez przez palec wykonuja? Robia to nakłuwajac raz czy kilkakrotnie ? O prosze to mamy dzieci w praktycznie tym samym wieku:))) Ehh ja nie wiem co to sie robi ze dzieci przestaja jesc :((

moze jakis skok rozwojowy, bunt 2 latka, nie wiem, ale jak widać to chyba normalne rozmaz napewno zrobia z palca, z żelazem zależy od laboratorium, w naszym labo robią z palca, ale koleżanka musiałą z żyły, bo nie robia i weź tu zrozum muszą więcej pobrać tej krwi i może jest im łatwiej z żyły, bo z palca to dzieci też niekoniecznie pozwalają na to

Gość jak najbardziej jest wiarygodn
możesz spokojnie zrobić z palca, jesli nie ma w tym badaniu OB bo jeśli masz to niestety tylko z żyły ( ja z moim zrezygnowałam z Ob bo nie było wsumie potrzebne oczywiscie za zgodą lekarza i pobrali z palca, bo najpierw go kłuli ale żyły nie mogły znaleść i musiałabym jechac specjalnie do szpitala więc lekarz pozwolił z palca) kiedyś było to boleśniejsze teraz maja taki sprzęt że dziecko nie poczuje, jedynie nieprzyjemna to część kiedy chwytaja dziecki palec i muszą je ścisnąć tego dzieci chyba bardziej nie lubią

Gość morfologia24
u nas tak mysle, ze chyba powinno sie z placa - bo skoro jest taka mozliwosc to na bank. Pytanie jak cora to przejdzie;) No ale chyba wyjscia nie ma wiec zrobimy raz i spokoj;) A co do buntu dwulatka to slyszalam o tym;) Tylko ze moje dziecko to juz kompletnie nic nie je oprocz chleba czy kaszki:(( O jakims warzywie czy miesie mozna zapomniec:/

hm, ob sie dzieciom teraz już raczej nie robi, wchodzi w to miejsce crp, tak nam w szpitalu przynajmniej mówili, jest bardziej wiarygodne niż ob, bo podwyższone ob wyjdzie jeśli dziecko ma nawet siniaka, a mama już sie martwi, a crp wykryje rzeczywiste stany zapalne

Gość morfologia24
nie , nie OB nie ma dodatkowo mamy jedynie mocz, osad oraz kał na ewelntualne pasozyty .

a mój na widok kaszki z kolei wieje na kilometr, natomiast wszelkie mięsiwa wpyla aż mu sie uszy trzęsą, i weź tu bądź mądrym słuchaj, zrób jej z palca te 3 badanka, mała nawet nie poczuje, może się jedynie wkurzyć jak jej palca będą ściskać, ale to tylko dyskomfort, a nie ból

i jeszcze uwielbia jabłka jak narazie i czekam kiedy i ta miłość mu przejdzie he he

Gość morfologia24
a no i cukier - ale musimy sie z tym badaniem wstrzymac do urlopu meza poniewaz on konczy prace o 14 - na 15 dojezdzamy na ostatnia godzine badan. A dziecko nie moze nic nie pic ani nie jesc ( cokolwiek by to nie bylo) do 15:(( Urlop ma na szczescie za 2 tygodnie :)))

Gość morfologia24
zrobie jej koniecznie :) Bo juz tez chce miec to z glowy i bedzie wiadomo o co chodzi - dziekuje za rady asiam:)) Kurcze jak ja bym chciala by moja chociaz kawalek mieska zjadla- nawet sie jej przenycic w jogurcie czy kaszce nie da bo wyczuje i pluje tym na kilometr;)

Gość morfologia24
wszystko nam pediatra zlecil:) Nie wiem skad ten cukier ale con tu poradzic:/

pewnie tak dała bezmyślnie, bo do niejedzenia co ma cukier? no, ale jak zrobicie to daj znać czy coś znajdą, bo sama jestem ciekawa czy to zwyczajna niechęć, czy jakaś konkretna przyczyna

Gość morfologia24
oki na pewno dam znac :) wyniki powinnam miec dzis

Gość morfologia24
morfologia i reszta badan z krwi ok .Wzrecz bardzo dobra morfologia . Ale sie okazalo, ze sporo bakterii w moczu wiec najprawdopodobniej infekcja drog moczowych jakis. Bede robila posiew moczu i bedziemy sprawdzac co to konkretnie za bakteria by wiedziec jaki ewentualny antybiotyk podac. Ale wszystko dokladnie sie okaze po wizycie juz u pediatry w poniedzialek z wynikami. Pediatra zdecyduje ostatecznie jak bedziemy dzialac. Pani z labolatorium bardzo nie podobaly sie wyniki z moczu. I to najprawdopodobniej przyczyna niejedzenia mojej corki.

Gość małp@
Morfologia24 jak pobierałaś mocz swojemu dziecku. Prosze napisz mi dokładnie jakie badania wykonywałaś. Moje dziecko też bardzo mało je, jetem załamana. Musze zrobic badania ale nie wiem jakie. Ma 12 tygodni i je 7 razy na dobę po 60 ml na posilek i ani ml wiecej:((

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
czy 5 latce tez mozna zrobic badanie krwi z palca?????

Gość morfologia24
5 latce mozna spokojnie zrobic badanie krwi przez palec ( moj maz mial nawet wczoraj robiona morfologie przez palec) wiec spokojnie. a ja wykonywalam badania na zlecenie od pediatry nastepujace ( moje dziecko bardzo malo je , nie odczuwa glodu od 4 miesiecy): - morfologia + rozmaz ( by potwierdzić lub wykuczyc ew. anemie lub niedobor czegos), - tarczyca, - żelazo ( tu akurat z wlasna inicjatywa), - badanie moczu ogolne + osad ( sprawdzenie czy nie ma infekcji drog moczowych), - zlecano mi rowniez cukier ( nie wiem czemu) jednak tego badania jeszcze nie wykonywalam, - oraz badanie kału w kierunku ewentualnych pasożytow ( dzieci przez to rowniez nie jedza). U mojej coreczki wyszlo ze ma liczne bakterie w moczu czyli najprawdopodobniej jakas infekcja i przez to nie je. Jednak to sie okaze. A co do tego jak pobieralam mocz - to dobrze podmylam (mydlem) dziecko po przebudzeniu i zalozylam specjalny woreczek na mocz dla dziewczynek - odczekalam ( co chwile sprawdzajac) 45min i mialam juz mocz. Przelalam do jałowego pojemniczka do badania moczu i bylo gotowe do badania.

Gość morfologia24
i naprawde polecam taka morfologie przez palec ( nie boli) szybko i sprawnie. Szczegolnie u takich maluszkow polecam . Jestem naprawde zadowolona i placz byl tylko przez trzymanie paluszka :))

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
o no to super, bo po pobraniu krwi z zyły moja córka by miała mega uraz do przychodni, a o stresie nie wspomne