Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeczulona na punkcie dziecka

witamina A, a ciąża

Polecane posty

Witajcie, bardzo was proszę o radę. Jestem w pierwszym trymestrze ciąży, dokładnie 3tydzień i boję się że przedawkowałam wit A. Brałam belisse włosy i paznokcie,poza tym dostarczałam tej wit organizmowi w pożywieniu - soki z marchwi, marchewka pod każdą postacią... i teraz boję się, bo przeczytałam żeby unikać tej wit w ciąży.... Czy faktycznie mam powody do paniki? Przyznam,że okropna ze mnie panikara...

Gość moni_KK
soki z marchwi można pić

Gość jbro3f
Nie powinno sie zażywac tej witaminy w ciąży. Ale można ją spożywać w normalnie występujących produktach tj owoce warzywa (wspomniany sok marchewkowy). Nie zaleca się równiez smarowania ciała/twarzy kremami/balsamami z wit A. Nie powinno się jeśc w dużej ilości wątróbki i pasztetów bo zawierają dużą ilość wit A. Zbyt wysokie stężenie wit a w organiźmie może byc przyczyną wad rozwojowych u dziecka tj rozszczepu podniebienia, niedorozwoju mięśnia sercowego itd (Cytat z książki) Nie panikuj, po prostu odstaw suplementy. Też bym miała stracha na początku, ale trzeba myśleć pozytywnie :)

odstawiłam belisse ale zanim to zrobiłam przez ok 2tyg od zapłodnienia jadłam po jednej tabletce dziennie (470mg 59% dziennego spożycia wit A) jestem przerażona