Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja kobieta 24

Skonczylam studia i nie mam ubezpieczenia zdrowotnego... co mam robic?

Polecane posty

Gość Ło Matko!
Tak wysokie kary za brak ubezpieczenia zdrowotnego to jakaś paranaja. Trzeba płacić ubezpieczenie za czas gdy nie możńa było skorzystać z opieki zdrowotnej, chyba kogoś pogięło. Nie dość, że masz umowę o dzieło, z której ledwo żyjesz to z czego ta głupią karę niby ludzie mają płacić, przeciez to dodatkowa bariera do ubezpieczenia się, bo taki ktoś na pewno nie ubezpieczy się gdyż opłaty bieżące często przerastają możliwości a co mówić jeszcze o takiej karze. Ktośma w ogóle wyobraźnie czy takie rzeczy wymyślają bogole?! Jak ktośma zawieszoną działalność to nie może zarejestrowac się w UP> Albo umowę o dzieło - też bezrobocie nie wchodzi w grę . Co za durne PAŃSTWO. Karę to chyba powinni płacić Ci co taką bzdurę wymyślili i tym samym produkują coraz większą liczbę bezrobotnych! Rozumiem jakas dodatkowa opłat ale na Boga NIE TAAAAAAAKA! W tej sytuacji co raz więcej ludzi będzie nie ubezpieczonych, bo kara takiej wysokości będzie bariera odgradzającą do powrotu do ubezpieczenia.No nie powiem jakie mi się słowa cisną.... Poza tym to jest mało nagłośnione wiele osób o tym nie wie. W ZUS-ie gdy pytałam co łączy się z barkeim ubezpieczenia czy jakieś konsekwencje finansowe lub inne. Powiedziano mi że nie ma żadnych konsekwencji. Poprostu albo podlegam ubezpieczeniu (gdy płacę) albo nie (gdy nie płacę). Zostałam wprowadzona w błąd?Jak to w końcu jest?!!!!!

Gość Ło
Czy to oznacza, że gdy ktoś ma zawieszoną działalność i nie opłaca skłądek pracują w oparciu o umowę o dzieło i odwiesi działalność to będzie musiał zapłacić karę za brak ubezpieczenia zdrowotnego w czasie zawieszenia działalności?