Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamila środa 33

Czy znacie jakies 5 latki ktore nie znaja literek i cyferek?

Polecane posty

---->kamila sroda Nie wiem czemu tak jest,że poznają litery i cyfry, a pisać nie mogą. Jeszcze jakiś czas temu (konkretnie 3lata temu) wychowawczynie miały dowolność - mogły oprócz standardowych szlaczków wprowadzić dzieciom osobne zeszyty do ćw pisania liter i cyfr.Już dwa lata temu (jak weszła nowa podstawa programowa) zostało to zakazane (mimo,że to zerówka). Dzieci mają się uczyć pisać w szkole (wg pani-pożal-się-boże-minister).

Gość kamila środa 33
666figofago moje dziecko umie, ale ja sie obawiam o inne dzieci ktore pojda z nia do zerówki, ze beda zanizac poziom i moja mala bedzie stala w miejscu. ALe dzi za rady wlasnie poprzez zabawy nauczyla sie liter, cyferek i teraz czyta coraz wiecej... Dziewczyny, mamy 6 letnich dzieci ktore o tych podsawach nie slyszaly.. czy tak ciezko jest np poprosic dziecko by policzylo ile makaronu wrzuci do wody, albo ile mama ziemniaków juz obrala i ile potrzeba jeszcze by 10 bylo, no ludzie. Pewnie myslicie ze uczyc dziecko to trzeba siedziec nad nim, nad kartka i dlugopisem i srogim glosem kazac pisac lub artykulowac litery, troszke wyobraźni

Gość kamila środa 33
Aniołku, tak chodzi do panstowego. teraz 2 rok zaczela.

Gość do dyrektore
te, laska ty jakas prostytutka jestes?ile bierzesz za godzine?

Gość Hmmmm...............
uważam, że warto poszerzać wiedzę ogólną dziecka, uczyć przez zabawę biologii, geografii, języka, np.o gwiazdach itd. a podstawę programową zostawiłabym pedagogom - w domu ewentualnie trochę bym rozszerzała. ale to moje zdanie :)

To bardzo dobrze :) i pewnie ni ma problemów z rówieśnikami? :) Bo według niektórych powinna być szykanowana i odrzucana bo UMIE CZYTAĆ :p

Gość kamila środa 33
Radzi sobie swietnie, ma 3 ulubione kolezanki z ktorymi rozniez spotykamy sie poza przedszkolem. Taka zgrana paczka pojda rozniez do szkoly.. ale tak Aniołku moje dziecko powinno byc nie lubiane, baa byc posmiewiskiem :) Aniolku ab tY masz dziecko, w jakim wieku?

kamila środa 33 A masz sumienie odbierać dziecku dzieciństwo? Moje dziecko ma 4 latka, chodzi do zerówki bo takie są wymogi. Na nauke czasu jeszcze mieć będzie w przyszłości, a dzieciństwa nie mam zamiaru jej odbierac, przeciez to jeszcze dziecko, a geniusza i tak z niego nie zrobisz i tak. Twoje moze szybciej opanuje litery, ale dziecinstwo bedzie miec zrypane... moje dzieko moze opanuje je nieco pozniej, ale bedzie tak samo czytac i pisac za 3 lata jak Twoje tylko, ze moje bedzie dziecinstwo wspominać, a twoje zadawac pytanie innym dzieckom, co to takiego dzieciństwo...

--->Hmmm Z jednej strony popieram twoje zdanie. Z drugiej trudno zastopować naturalną ciekawość dziecka i chęć poznawania nowych rzeczy. Nasza córka cały czas wyprzedza materiał - owszem, zdarzało się,że po powrocie ze szkoły słyszałam,że jest nudno, bo już to czy tamto umie, ale ma na tyle inteligentną nauczycielkę,że zajęcia z czasem nabrały większego kolorytu i są atrakcyjne dla wszystkich: dzieci z mniejszą wiedzą się uczą, te z większą się nią dzielą (a przecież większość dzieci ma jakąś "mocną" stronę).

To wyslij dziecko na studia może... tam zapewne będzie poziom aż zawyżać, tępa idiotka. Boshe, co za durne babsko !!! Ja znam 2 latka, ktory zna wszystkie prawie znaki drogowe, jest na youtube :) Polaczek mały :P ale to uczone przez zabawe, a ta debilka uwaza ze inne 3 czy 4 latki poziom beda zanizac... niech twoja ochlonie bo jej mózg wytępisz :/

Ja mam małe dziecko, jeszcze dłuuuugo nie pójdzie do szkoły :) ale jestem na bieżąco bo mam siostrę w drugiej kl podstawowej :) Moim zdaniem to czy dziecko jest przemądrzałe czy nie zależy od charakteru a nie od tego czy umie czytać

Gość zachwycona mama :)
Ja swoją córcię już w wieku 3 lat uczyłam literek i cyferek - sama się rwała do nauki :) Jeździmy z nią na przedstawienia teatralne dla dzieci, do muzeum, oczywiście też zajęcia ruchowe; balet i pływanie. Niania mówi z nią po angielsku. Dzieci, w których rozwój rodzice inwestują od małego, lepiej radzą sobie w życiu :) I są powodem dumy dla swoich rodziców, a zazdrości innych, mniej zaangażowanych w wychowanie dziecka.

--->WMiareNormalna Gdzie jest wymóg, by 4latek był w zerówce? Istnieje obowiązek zerówki, ale dla dzieci 5letnich.

kamila środa 33 Jak Ty mozesz inne dzieci obrażac ?!?! Zobaczysz, twoje dziecko teraz zna literki zobaczymy jak bedzie dalej, jak sie beda z twojego bachora wyśmiewac ze nie zna nic innego procz czytania, ty myslisz ze jak ktos na starcie jest przodujący to i na koncu taki tez bedzie? szybko sie zmeczy i nudzi bo ją naciskasz !

a do szkoły pójdzie prywatnej, a nie do jakiejś badziewnej państwówki, gdzie zaniżą jej poziom będzie rozwijać swoje uzdolnienia indywidualnie

wzięła już udział w jednej reklamie telewizyjnej :)

nikt ze znajomych nie ma tak zdolnego, ładnego dziecka jak ja!

Nie rozumiem jakie to marnowanie dzieciństwa jeśli dziecko lubi książki, uwielbia rysować, chce samo pisać literki, szlaczki...np moją siostrę uczyłam tylko prostych wyrazów jak - to, co, ala, dom... i to tylko kilka razy, a potem załapała o co chodzi i sama zaczęła sobie czytać książki, bez żadnego uczenia ani ćwiczeń. Jakoś nie dostrzegam w tym żadnego marnowania dzieciństwa. Nie każde dziecko bawi sie wyłącznie pełzając po dywanie i bawiąc sie zabawkami. Tak samo jak nie każdy dorosły umie bawić sie oglądając filmy psychologiczne, albo czytając książki. Niektórzy do końca życia będą woleli mecz.

--->WMaireNormalna Tylko,że nie ma co porównywać szkolnictwa naszego i brytyjskiego :) Nie mam zamiaru określać czy na plus, czy minus - ale inne światy (niestety).

Moja córa sama ostatnio poprosiła by zapisać ją na lekcje hiszpańskiego (koleżanka z baletu chodzi) :) a ma 5 lat

Gość kamila środa 33
zachwycona.. jak moglas, przeciez zniszczylas malej dziecinstwo ta "nauka" wedlug nienormalnej mamy :)

Gość no nic moje dziecko
jest radosne, pogodne, zdrowe i szczesliwe :) bo nie ma matki frustratki, która realizuje sie poprzez dziecko zeby pekać z dumy czego to to dziecko nie robi, czego sie nie uczy, ile to zajec dodatkowych nie ma

kamila sroda,moze i dziecko masz madre,ale wstydzic sie bedzie kiedys za ciebie,taka zimna, egoistyczna wywloke:O ps. przy okazji,nasza yntelygencjo za dyche nie zauwazylas ze "zachycona mama" to raczej kpina i drwina z twoich wypocin???

Gość kamila środa 33
nienormalnaMamo ja tez porównywac angileskiej szkoly do polskiej nie bede, bo nie od dzis ludzie wiedza ze angole to straszne tepaki, ktorzy nawet nie wiedza gdzie pl jest :) gratulacje :)

Nie rozumiecie; moje dziecko nie będzie pracowało w warzywniaku czy zasilało szeregów bezrobotnych w Polsce. Mam rodzinę, która pracuje w Ambasadzie w USA i już umówiliśmy się, że mała będzie spędzała u nich wakacje, a póżniej pójdzie tam do szkoły. Chcę, by moje dziecko osiągnęło w życiu sukces i było spełnione.

Gość kamila środa 33
teosia, na nikim tu wrazenia nie robisz i nie zrobisz :) wiec nie wysilaj sie prosimy :)

Nie pozwalam też bawić jej się z byle kim, bawi się z dziećmi z baletu i z "Klubu Małego Geniusza" gdzie zaprowadza ją niania :) Mała jest zachwycona tymi zajęciami; musieliśmy kupić jej mikroskop i lunetę do oglądania gwiazd :)

Gość ala918
wiesz ja jakoś jak szłam do przedszkola to znałam literki cyferki i umiałam czytać jakies proste rzeczy... I szczerze to mnie to mobilizowało bardzo do nauki a nie odwrotnie... Więc moją córcie tez ucze bo wiem ze tym jej krzywdy nie robie....