Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Motylla85

Od kiedy w swoim pokoju?

Polecane posty

Drogie mamy, od kiedy Wasze dzieci śpią/spały w swoim pokoju same? Mój maluch jest jeszcze niemowlakiem, ma niewiele ponad 8 msc i śpi z nami w pokoju i mam wrażenie, że mu czasem przeszkadzamy np. kładąc się do łóżka czy coś rozmawiamy dwa słowa a on potrafi się przekręcać i wiercić mimo ze staramy się być cichutko.Tylko boję się go dać samego do swojego pokoju dać, co myślicie?

Moja córka ma 2 lata i śpi z nami w pokoju, w swoim łóżeczku. Nie wyobrażam sobie, że mogłaby spać gdzieś sama, ale to dlatego, że często budzi się w nocy, a poza tym ja jestem nadopiekuńcza ;)

Gość hitsezonu
jeżeli przesypia całą noc to bym dała do swojego, nasz (16m) niestety jeszcze czasem budzi się w nocy więc śpi z nami w pokoju bo nie chciałoby mi się w nocy wstawać do niego i iść przez cały przedpokój do jego pokoju... ale jak zacznie spać całe noce to go przeniesiemy, im wcześniej tym lepiej

Gość mama też 3-latka
mój synek w swoim pokoju całkowicie sam zaczął sypiać, gdy miał rok, a to dlatego, że wcześniej wynajmowaliśmy mieszkanie 2-pokojowe i nie było możliwości organizacji pokoju dla synka;) gdy kupiliśmy swoje - synek od razu spał już w swoim pokoju:)

hmmm no synek się budzi tylko jeden raz i to nad ranem dlatego taką opcję rozważam. Też mam małego" bzika na jego punkcie więc dlatego mam obiekcje..dzięki za odp.

Gość mama też 3-latka
a fakt, że młody przychodzi czasem w nocy do nas do łóżka, to już zupełnie inna sprawa;)

od czasu kiedy zauważyłam że mu przeszkadzamy. czyli jak miał niecałe 12 miesięcy. od tego czasu zaczął dużo lepiej spać i my też :) owszem do teraz zdarzają się nocki kiedy trzeba do niego wstać, głównie dlatego że się rozkopuje i mu zimno, ale to nie aż taki problem. także jak zauważyłaś że wasza obecnośc w pokoju źle wpływa na jego sen to ja bym dłużej nie czekała. on będzie spokojniej spał a i wy będziecie mieli więcej luzu wieczorami :)

agatko dziekuje za poradę, chyba masz rację i dzisiaj spróbujemy. No i gratuluję rosnącego brzuszka:-)

moja córka śpi w swoim pokoju odkad skończyła 2 czy 3 miesiące. Do tego jak już śpi nie zachowujemy się cicho , nie szeptami , nie chodzimy na placach . Znam ludzi co nie spuszczają wody w kiblu i nie biorą prysznica wieczorem , żeby dziecka nie obudzić ... dla mnie porażka...

przecież jeśli zauważycie że coś jest nie tak, że maluch jest niespokojny, że więcej płacze, czy to w dzień czy w nocy zawsze możecie łóżeczko przetransportować z powrotem do sypialni :) to nie jest daleko :) i jakiś wielki problem :) a spróbować warto! ps. dziękuję :)

widzę że spodobały ci się zimowe dzieci :-) Ja też rodziłam zimą i to był strzał w dziesiątkę.

oj tak! zimą fajnie się rodzi :) nie trzeba chodzić w upał z wielkim brzuchem, a jak przychodzą ciepłe dni to maluszki są na tyle duże że można spokojnie chodzić na długaśne spacery, pikniki, i inne takie cuda :)

moja mała mieszka w swoim pokoju odkąd skończyła 5 miesięcy. Budziła się jeszcze wtedy w nocy nawet ze 3 razy, ale chodziłam do niej. Dla nas lepiej, bo sypialnia tylko nasza i dla niej też, bo ma cicho i spokój. I nauczyła też się sama uspokajać, bo często mi się nie chciało lecieć do niej w nocy, więc czekałam chwilę i jeśli przestała płakać w ciągu minuty, to nie szłam. Teraz przesypia całe noce pięknie i tylko w swoim pokoju. Nie wyobrażam sobie mieć jej w sypialni a tym bardziej w moim łóżku. Dla mnie to przegięcie.I jeszcze dodam, że jak była w naszym pokoju, to ja słabo spałam, bo ciągle słyszałam jakiejś jej odgłosy. Teraz jest spokój

Gość nie bede widoczna
Jestem mamą bliźniaków, dwóch chłopców. Do swojego pokoju poszli w momencie, gdy zaczęli przesypiać całe noce a było to dokładnie jak skończyli 7 miesięcy - tej daty nie zapomnimy, to było wielkie wyzwanie dla nas, ale daliśmy radę ;) Za ciasno nam było w jednym pokoju, poza tym chcieliśmy wieczorem jeszcze posiedzieć, obejrzeć jakiś film, cokolwiek (czy nawet pokręcić się po domu, zrobić pranie, poprasować) i widać było, że im przeszkadzamy. Teraz maja 2 lata i nie wyobrażam sobie trzymać ich w naszym pokoju a do tego jeszcze w łóżeczku! Od ponad pół roku śpią już w "dorosłych" łóżkach i to niesamowita wygoda dla nich i dla mnie.

Gość nie bede widoczna
To prawda, że im później tym gorzej, bo każdy jest przyzwyczajony i nie będzie tak łatwo. A dziecko musi mieć swój pokój, swoje miejsce, tak jest nie tylko wygodniej ale to bardzo ważne dla jego rozwoju. Można z dnia przenosin zrobić wielkie święto, fajnie urządzić pokoik. Moje maluchy aktualnie budzą się w nocy i przychodzą do naszego łóżka. Śpią w naszym pokoju też wtedy, gdy są chorzy i muszę mieć ich cały czas na oku (starszy ma drgawki gorączkowe) ale wtedy przenosimy cały majdan, łącznie z łóżkami.

Gość mireczkaa
a moja ma ponad dwa lata i ciągle śpi w naszej sypialni :) Pół nocy przesypia w swoim łóżeczku, a drugie w naszym. Mnie się wydaje, że ważne jest, aby miała swój kącik z zabawkami, swoje terytorium w ciągu dnia. A w nocy i tak do nas przychodzi- pieszczoch mały :) Tak więc wydaje mi się, że to sprawa indywidualna:)

Gość nie bede widoczna
mireczkaa I tutaj myślę, że masz rację, to sprawa indywidualna. Najważniejsze jest, żeby każdy był zadowolony - i rodzice i dziecko/dzieci. Jeśli czujemy się dobrze tak jak jest, to nie ma sensu zmieniać. Inaczej jest, gdy ktoś zaczyna mieć wątpliwości i się zastanawiać, to jest sygnał, że można coś zmieniać. Ale jeśli ktoś lubi spać z dzieckiem, mieć go przy sobie cały czas - to czemu nie? Ja akurat wiem, że dla moich maluchów było ważne to, żeby miały swój pokój. Lubią spać w ciemnym i cichym a nie zawsze u nas było to możliwe. Kwestia jeszcze jedna, to wielkość mieszkania. Jeśli ktoś ma salon, sypialnię itd. i dziecko śpi w sypialni z rodzicami, to nie ma problemu. My akurat wynajmujemy 2-pokojowe mieszkanie i chociażby z/w na ciasnotę było nam wygodniej przenieść maluchy do ich pokoju. Ale jeszcze trochę i stanie nasz dom i pewnie zatęsknię nieraz za czasem, gdy byliśmy wszyscy "na kupie" ;)

jak juz ktos wspomnial to spraw indywidualna :) kazde dziecko jest inne i kazdy rodzic ma inne podejscie do tej sprawy. Moja corka od 3 miesiaca zycia spi sama w swoim pokoju, wczesniej spala w naszej sypialni, ale nigdy z nami w lozku (pomijajac 10 dni w szpitalu jak sie urodzila, bo wtedy spala ze mna w lozku).

my meczylismy sie razem 1,5 roku- mielismy tylko 1 pokoj dla calej trojki i pod koniec to byl sajgon- bo my tv i cale te halasy- wiec strasznie trudno bylo go zagonic spac ale jakk sie w koncu przenieslismy na swoje- od 1 nocy spi w swoim pokoju idylla :) ma swoje- dorosle lozeczko zabawki- cisze i spokoj- i w wiekszosci przesypia calutkie noce (chodze go tylko nakrywac bo sie zawsze rozkopie) a my mamy sypialnie tylko dla siebie- tudziez wieczory w salonie- i nikt nikomu nie przeszkadza :)

mój synek ma 2 lata i sam śni w swoim pokoju na łóżku, jak spał z nami w pokoju to spał na naszym łóżku i strasznie kopał i budził sie w nocy jak śpi oddzielnie to tylko czasem sie budzi woła mnie , ale szybko zasypia , mamy pokoje obok siebie wiec ja wszystko słyszę, z resztą sam się kładzie do swojego łóżka ja go przytulam i śpi, tylko czekać jak będzie sam zasypiał, myślę ze po roku jak dziecko spokojnie śpi w nocy może juz sam spać w swoim pokoju, jak sie obawiasz że możesz go nie usłyszeć to kup "elektroniczną nianie" i postaw przy łóżeczku, będziesz miała pewność że nic mu sie nie dzieje