Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lulu 12345

Ratunku matka chce mnie ubezwłasnowolnić!!!

Polecane posty

Gość lulu 12345

Moja matka jest książkowym przykładem toksycznej matki. Niestety mieszkamy w jednym domu, jestem samotna, pracuję i studiuję. Od pewnego czasu konflikty między nami się zaostrzają nerwy mam zszargane. Ostatnio mi ogłosiła że mnie ubezwłasnowolni!!!!! Czytałam w internecie że wystarczy jedno skierowanie z poradni że np.leczę się z problemu alkoholowego lub na depresję i zamkną mnie w psychiatryku! Znając moją matkę lewy papierek to dla niej nie problem. Jestem przerażona. Pomóżcie czy można kogoś w taki sposób ubezwłasnowolnić???

Gość lulu 12345
A skąd ta pewność?

Gość blablabla....
a stąd że po to by kogoś ubezwłasnowolnić trzeba mieć ku temu bardzo mocne podstawy i powody. Musiałabyś być np. całkowicie niezdolna do samodzielnego funkcjonowania, podejmowania decyzji prawnych, być niebezpieczna dla siebie. Uwierz, żeby kogoś ubezwłasnowolnić trzeba się nieźle postarać. Poczytaj sobie na internecie o ubezwłasnowolnieniu, po prostu wpisz w google

bo "tylko jeden papierek" to za malo. musi udowodnic przed sadem ze nie jestes w stanie o sobie decydowac i tak dalej, sama funkcjonowac. studiujesz, pracujesz, juz to swiadczy o tym, ze jestes w stanie normalnie funkcjonowac.

jesli nie stanowisz zagrozenia dla siebie i innych to nic ci nie zrobi, a jesli sfalszuje jakiekolwiek dokumenty, to chyba wiesz, gdzie to zglosic?

Gość lulu 12345
Ludzie nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ciężko żyje się z toksycznym człowiekiem, który na dodatek jest twoim rodzicem i dzięki temu, uzurpuje sobie prawo do zniszczenia czyjegoś życia...

Gość 23123123
Czytałam w internecie że wystarczy jedno skierowanie z poradni że np.leczę się z problemu alkoholowego lub na depresję i zamkną mnie w psychiatryku! To ja nie wiem gdzie takie bzdury czytałas, bo nie da się zamknac osoby w psychiatryku bez jej zgody, chyba ze jest zagrozeniem dla zdrowia i zycia innych - ale to też trzeba udowodnic. Ja mam odwrotny problem- matke bardzo chorą, i mimo że potrafi wyc za scianą po 12 godzin dziennie, jezdzic rowerem ulica pod prąd, raz zakopała nawet roboty drogowe na całej ulicy, to i tak wątpie czy udało by mi się uzyskac ubezwłasnowlonienie jakbym złozyła do sadu. Więc po prostu twoja matka bredzi, a ty sie nabierasz. Nawet w przypadku mocno chorych osób ubezwłasnowolnienie orzeka sie rzadko, procedura jest sadowa, trwa rok i skomplikowana. Pewnie twoja matka nie wie że sa rodzaje- cześciowe i całkowite...

Piszesz "Ludzie nawet nie zdajecie sobie sprawy jak ciężko żyje się z toksycznym człowiekiem" To po co z nią mieszkasz? Jesteś dorosła - to się wyprowadź. Chyba że jesteś niepełnosprawna fizycznie, to przepraszam

Gość 344444444444
u mojej babki policja co chwile ma jakas manie przesladowcza drze sie dzien i noc ze ja dziadek okrada itd byla 10 tyg w szpitalu psychiatrycznym- sama z siebie bo na siłe wogole sie nie dało tylko lekarz jej poradzil i na szczescie sie zgodziła a procedura ubezwlasnowolnienia jest mega skomplikowana- my chcielismy dlatego ze zpaomnina co robi z pieniedzmi iw zieła kredyty i po prostu chcielismy zeby nie mogla podpisywac jakis rat itd a pieniadze bysmy jej dawali na biezaco zeby pamietała nic z tego. zebyt skomplkikowana procedura

Lulu Czemu się nie odpowiedziałaś? Widzisz, coś mi się wydaja że ty lubisz grać ofiarę i użalać się nad sobą. To nie pomaga w życiu ...

Gość alka_sama_w_tym
Mam takie same problemy. Zastanawiam się czy wynająć prawnika. Ostatnio znalazłam książkę Ubezwłasnowolnienie w polskim systemie prawnym - Larysa Ludwiczak gdzie tematyka ubezwłasnowolnienia jest szczegółowo omówiona, teraz mam lepszą orientację w temacie. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w praktyce w przechodzeniu przez tą procedurę? Czy wynajecie prawnika było kosztowne i czy coś dało?